Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Wątek: Foto Ziutek - jak zaczac?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie Odp: Foto Ziutek - jak zaczac?

Ja w sumie jestem na podobnym etapie (kompletowania sprzętu) jak różni Foto Ziutkowie, tyle że mam kilka lat doświadczenia w fotografii i chyba jeszcze więcej w grafice komputerowej, wielu osobom wg. mnie brakuje tego doświadczenia. Brak podstawowej wiedzy o technice wykonywania zdjęć, kompozycji, edycji materiałów na komputerze...świetne, zjawiskowe galerie które można podziwiać w internecie to nie tylko surowe zdjęcie, ale też spora ilość obróbki.

Ten Tamron 17-50 to chyba idealny wybór na początek.

@BeatX - niestety ktoś/kiedyś to odkrył przede mną ale i tak dziekuję...
    Ludzie listy noszą...

Początki nałogu Awatar cohontes
    Miasto
    .

Tamron byłby bardzo fajny, sam długo go używałem, ale robić zlecenia mając maksymalnie 50mm na długim końcu ? :S

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Cytat Zamieszczone przez cohontes Zobacz posta
    ale robić zlecenia mając maksymalnie 50mm na długim końcu ? :S
    Pamietajmy, ze te 50mm bedzie na kropie a wiec tyle co w przeliczeniu ok 80mm na pelnej klatce. Mysle, ze od biedy dalby rade. Wielu fotografow slubnych obskakuje przeciez z 85mm jako najdluzsza ogniskowa na FF. Jesli by zostawil sobie 55-250mm to mialby wiekszy zasieg ale nie mialby swiatla 2.8 Tamiego.
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Pozornie nie na temat, ale pamiętam, że pierwszym moim obiektywem po kitowym był 70-300 bo "zoom", następnym 50 1.8 bo "światło". W sumie żadnego nie mam w tej chwili i żaden mi nie pasował. Więc moim zdaniem raczej kolega powinien sam dojść co mu będzie potrzebne. Przysłona "tamiego" w większości przypadków na ślubie d... nie urywa. 50 na cropie też jest już za wąska. Moim zdaniem też należałoby zainwestować jedynie w lampę. 565 w zupełności wystarczy do reportażu. Ja jedynie koledze zrobiłbym skrócony kurs z DPP. Aż dziw bierze, że troszkę fotografii wykonał inwestując w sprzęt, a nie sprawdził tego co dostał w gratisie.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Zauważyłem, że "foto Ziutek" na tym forum ma wydźwięk pejoratywny. Może ktoś by spróbował przytoczyć definicję tego pojęcia? Wielu z nas odetchnie z ulgą ;-)
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Zauważyłem, że "foto Ziutek" na tym forum ma wydźwięk pejoratywny. Może ktoś by spróbował przytoczyć definicję tego pojęcia? Wielu z nas odetchnie z ulgą ;-)
    krócej i prościej zmienić nazwę na "Imię Nazwisko PHOTOGRAPHY", profi w każdym calu
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    krócej i prościej zmienić nazwę na "Imię Nazwisko PHOTOGRAPHY", profi w każdym calu
    Mnie trochę śmieszy to, że często słowo PHOTOGRAPHY to jedyny wyraz po angielsku na stronie www fotografa, który nie działa/nie publikuje za granicą i z językiem angielskim ma niewiele wspólnego ... i nie zawsze jest to fotoziutek
    Miłego dnia
    moja www

A ja nie podjąłbym się stworzenia jakiejś definicji. Zresztą ciekaw jestem jak zostały by ocenione prace na CB, Richardsona czy Tylera Shieldsa gdyby nie były szyldowane ich nazwiskiem.

Coś już napisał

Zjechaliby ich jak każdego innego.

Gesendet von meinem GT-N7100 mit Tapatalk 2

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów