Ja dokupiłem SSD 128 Samsunga i to znacznie poprawiło szybkość w LR. Ten komputer co podałeś pięknie by chodził w AutoCAD. Sam mam podobny w pracy, tylko że jeden Xeon i mniej Ramu.
Ja mam na eSATA, ale są również podłączane bezpośrednio w płytę na szynie PCIe.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 02-09-2013 o 17:48
R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
https://500px.com/mkkaczy
może nie jestem na czasie, ale jakiś czas temu jedne z najlepszych to były samsung 840 pro- szybki zapis/odczyt. Myślę, że też warte uwagi są kingstony.
a ja polecam Plextor SSD 2,5'' 128GB, SATA III ( Read/Write 540/340MB/s ), który ma 5 lat gwarancji oraz śedni czas między uszkodzeniami (MTBF) 2400000 h jego symbol to PX-128M5P. Drugiego takiego dysku ze średnim czasem pomiędzy uszkodzeniami jak wyżej nie ma.
Cieszą się bezawaryjną pracą i złych opinii o nich nie słyszałem i nie ma jak o OCZ czy też Kingstonach. A nieco droższy jest Samsung MZ-7PD128BW Samsung 128GB SSD840 SATAIII, MLC, 2.5'' (read/write; 530/390MB/s) 7mm PRO, który też ma 5 lat gwarancji ale średni czas to 1400000 h. Wybierając pomiędzy Samsungiem,Plextorem czy OCZ to wybrałbym Plextora, który zawsze robił dobre rzeczy począwszy od napędów optycznych. Kingstona bym wogóle nie brał pod uwagę bo robi słabe dyski dlatego daje tyle gwarancji na nie i średni czas jest słaby.
Kiedyś ich jakość była dobra teraz już nie jest to samo.
Pozdrawiam
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Czyli tak, po przeanalizowaniu dostępnych ssd'ków zdecydowanie wygrywan Samsung no i najbardziej dostępny jest.
Przyznam się, że myślałem o trochę większym 256 gb, bo OS i PS oraz jakieś inne programy trochę miejsca zajmą. Ponadto plik wymiany, no i przestrzeń dla pracy samego PS'a.MZ 128 to trochę mało. Czy jestem w błędzie?
Taki już jest Creative 1TB sieciowy.
Ostatnio edytowane przez jaroz ; 03-09-2013 o 07:52
Komp bardzo ciekawy, ciekawe jaka cena za niegoCo do dysków to oczywiście na system SSD np. Samsung 840 Pro lub Plextor M5P; w zależności od potrzeb/funduszy wersja 128 lub 256 GB. Sam używam do pracy ww Samsunga 840 Pro 128GB i jestem zadowolony. Plextor troszkę tańszy, co nie znaczy gorszy. W codziennym użytkowaniu różnic między nimi nie uświadczysz. 128GB w zupełności wystarczy na system i i kilka większych programów. Pliku wymiany przy tej konfiguracji radziłbym nie używać wcale lub ograniczyć go do powiedzmy 256 MB. Niektóre programy plują się, że go nie ma
Na dysk "magazyn" polecę kupić 2 dyski 2~3 TB w RAID1. Nie muszą to być jakieś rakiety.
Pozdrawiam.
Canon 60D, T17-50/2.8 VC, C50/1.8 STM, C55-250 STM, Kenko EX
Panasonic Lumix DMC-LX100