Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: zestaw : 5DMKIII + 24-70 2.8 L + 70-200 /2.8 L ii + TC x2 III

Mieszany widok

Domyślnie zestaw : 5DMKIII + 24-70 2.8 L + 70-200 /2.8 L ii + TC x2 III

Jak w temacie co sądzicie o zestawie dla fotografa którego wiedza nie jest na poziomie profesjonalisty.

Zestaw na początku używany prywatnie do focenia :

- sport i rekreacja , krajobraz , portrety , imprezy okolicznościowe itp.

Zakładam poszerzenie swojej wiedzy i umiejętności do poziomu profesjonalnego , kształcenia się w tym kierunku. I byc może w przyszłości wykorzystania sprzętu w celach zarobkowych.

Budżet przeznaczony 30 tys ,

Napiszcie proszę czy dobrze wybrałem czy może ktoś doradzi cos innego ??

jeszcze raz mój zestaw :

Canon 5d MK III
    Canon 24-70 /2.8 L
    Canon 70-200 /2.8 L ii
    TC x2 III -
    Grip

Będę wdzięczny za podpowiedz.

Pozdro

sv
    Guest

Domyślnie Odp: zestaw : 5DMKIII + 24-70 2.8 L + 70-200 /2.8 L ii + TC x2 III

Zamiast 70-200 i TC może 70-300L a zaoszczędzoną kasę możesz wydać na 16-35/28

słuszna uwaga , ale kurcze chciałbym tego 70-200 2,8 , bo w połączeniu z TC da to samo co 70-300 , jednakże ten układ będzie czasami wykorzystywany , ja osobiscie wolałbym jasny 70-200 ... ale rozważę Twoją sugestię.

Dzięki

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez kordian1000 Zobacz posta
    słuszna uwaga , ale kurcze chciałbym tego 70-200 2,8 , bo w połączeniu z TC da to samo co 70-300 , jednakże ten układ będzie czasami wykorzystywany , ja osobiscie wolałbym jasny 70-200 ... ale rozważę Twoją sugestię.

Dzięki
    70-200 2.8 a 70-300L to jak Mercedes i Volkswagen.. 70-200 IS II z TC x2 III współpracuje doskonale (moim zdaniem, a posiadam), tylko czy naprawdę potrzebujesz TC na początek? Pozostałe elementy jak najbardziej, tylko czy 24-70 to wersja II ma być czy poprzednia? Bo moim zdaniem lepiej zakupić dwójkę (znacznie lepszą od mk1), a zrezygnować na razie z TC, które jest relatywnie tanie i można później przy jakiejś okazji dokupić. 24-200 w nowych L-kach to już jest bardzo uniwersalny i wysokiej klasy zestaw reporterski, zwłaszcza w połączeniu z 5D3. Do pełnego szczęścia brak tylko UWA.

Bywalec
    Miasto
    Włocławek

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    70-200 2.8 a 70-300L to jak Mercedes i Volkswagen.. 70-200 IS II z TC x2 III współpracuje doskonale (moim zdaniem, a posiadam), tylko czy naprawdę potrzebujesz TC na początek? Pozostałe elementy jak najbardziej, tylko czy 24-70 to wersja II ma być czy poprzednia? Bo moim zdaniem lepiej zakupić dwójkę (znacznie lepszą od mk1), a zrezygnować na razie z TC, które jest relatywnie tanie i można później przy jakiejś okazji dokupić. 24-200 w nowych L-kach to już jest bardzo uniwersalny i wysokiej klasy zestaw reporterski, zwłaszcza w połączeniu z 5D3. Do pełnego szczęścia brak tylko UWA.
    Dobrze kolega pisze! Kupuj koniecznie te rzeczy na początek jak 5d3, 24-70II i 70-200II. Później sobie dokupisz tc i 16-35, ale myślę, że 24mm masz więc dla 16mm tylko kupujesz 16-35 i pytanie czy będzie Ci potrzebne. Na pewno nie idź drogą typu 70-300 i kasę zaoszczędzisz bo 70-200 to akurat sprzęt wart swojej ceny.

Uzależniony

stałki dokupisz później
    Ostatnio edytowane przez zoomi ; 29-08-2013 o 21:48

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez kordian1000 Zobacz posta
    Jak w temacie co sądzicie o zestawie dla fotografa którego wiedza nie jest na poziomie profesjonalisty.

Zestaw na początku używany prywatnie do focenia :

- sport i rekreacja , krajobraz , portrety , imprezy okolicznościowe itp.

Zakładam poszerzenie swojej wiedzy i umiejętności do poziomu profesjonalnego , kształcenia się w tym kierunku. I byc może w przyszłości wykorzystania sprzętu w celach zarobkowych.

Budżet przeznaczony 30 tys ,

Napiszcie proszę czy dobrze wybrałem czy może ktoś doradzi cos innego ??

jeszcze raz mój zestaw :

Canon 5d MK III
    Canon 24-70 /2.8 L
    Canon 70-200 /2.8 L ii
    TC x2 III -
    Grip

Będę wdzięczny za podpowiedz.

Pozdro
    Jeśli jeszcze nie kupiłeś i nie jesteś fotoreporterem (nie szybkie akcje sportowe) to radzę zestaw do którego sam doszedłem
    - 5D3
    - 16-35/2,8 II
    - 24-70/2.8 II
    - 70-200/4 IS
    - dobry statyw "węglowy"
    - dobry plecak

Gdyby Ci brakło kasy to zamiast 24-70/2,8 można kupić np. 24-105/4 IS
    Dość krętą drogą do wszystkich 4 obiektywów "doszedłem", cały ten zestaw wędruje ze mną "po świecie".
    Nie oszczędzaj na statywie/głowicy i na plecaku. Plecak musi spełniać kryterium bagażu podręcznego do samolotu a złożony statyw musi się zmieścić w walizce do luku.

Mimo że 5D3 szumi mało to IS (stabilizacja) przy dłuższych ogniskowych bardzo się przydaje.

W ciągu dnia "na stałe" mam podpięty 24-70, gdy robi się ciemniej to zamieniam na 24-105/IS,
    Gdy wyjmuję statyw to wraca jako podstawowy 24-70.
    A 16-35 oraz 70-200/4 IS wtedy gdy "trzeba". U mnie to około 10 % - 15 % zdjęć jest to "trzeba"

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 30-08-2013 o 07:28

Pełne uzależnienie

Właściwie to wątek lekko prowokacyjny. A zdjęcia to Ty już kiedyś jakieś robiłeś? Pokażesz? Czy może dopiero zaczniesz? Jaki sport? I jaka rekreacja. Do ślubów 2.8 i tak nie będzie zbyt jasno.

To co podałeś jest faktycznie drogie i dobre (poza 24-70 (czy to I czy II), który jest tylko drogi) i uniwersalne. Ale jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Do ślubów to raczej tylko stałki.

Wolałbym 16-35 do tego jakieś 50 i do tego 70-200 L II (faktycznie najlepszy wybór w tym zakresie. Masz i jasno w 50 i szeroko i dość długo.

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Tak tak mowa tylko o 24-70 II , w sumie I juz chyba nie ma w sklepach....

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Jeśli jeszcze nie kupiłeś i nie jesteś fotoreporterem (nie szybkie akcje sportowe) to radzę zestaw do którego sam doszedłem
    - 5D3
    - 16-35/2,8 II
    - 24-70/2.8 II
    - 70-200/4 IS
    - dobry statyw "węglowy"
    - dobry plecak

Gdyby Ci brakło kasy to zamiast 24-70/2,8 można kupić np. 24-105/4 IS
    Dość krętą drogą do wszystkich 4 obiektywów "doszedłem", cały ten zestaw wędruje ze mną "po świecie".
    Nie oszczędzaj na statywie/głowicy i na plecaku. Plecak musi spełniać kryterium bagażu podręcznego do samolotu a złożony statyw musi się zmieścić w walizce do luku.

Mimo że 5D3 szumi mało to IS (stabilizacja) przy dłuższych ogniskowych bardzo się przydaje.

W ciągu dnia "na stałe" mam podpięty 24-70, gdy robi się ciemniej to zamieniam na 24-105/IS,
    Gdy wyjmuję statyw to wraca jako podstawowy 24-70.
    A 16-35 oraz 70-200/4 IS wtedy gdy "trzeba". U mnie to około 10 % - 15 % zdjęć jest to "trzeba"

jp

Mam na oku plecak benro CW250 , jest na wysokosc wlasnie pod 5D3 .... hmmm też się kierowałem ku 24-105/4 IS, ale raczej chyba wole jasny 24-70 2,8 II ,

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Właściwie to wątek lekko prowokacyjny. A zdjęcia to Ty już kiedyś jakieś robiłeś? Pokażesz? Czy może dopiero zaczniesz? Jaki sport? I jaka rekreacja. Do ślubów 2.8 i tak nie będzie zbyt jasno.

To co podałeś jest faktycznie drogie i dobre (poza 24-70 (czy to I czy II), który jest tylko drogi) i uniwersalne. Ale jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Do ślubów to raczej tylko stałki.

Wolałbym 16-35 do tego jakieś 50 i do tego 70-200 L II (faktycznie najlepszy wybór w tym zakresie. Masz i jasno w 50 i szeroko i dość długo.

Dlaczego prowokacyjny ?? Do ślubów itp jest mi daleko ,zestaw i tak od razu nie będzie wykorzystywany zarobkowo. Więc stałki zostawiłbym na później, na początek sporty extremalne ( off road, kitesurfing , motolotnie ) , to co uprawiamy z kumplami . Dodatkowo samoloty i przyroda, dużo podróżuje więc chciabym uwiecznić odwiedzane miejsca.

Rozważe opcje zamiast TC lekko dolozyć i wziasc 16-35 2.8L EF USM II , TC będzie sporadycznie używany , ew jak będą braki to zakupie na szybko TC.

Już się robi mętlik po Twoim poście , rzeczywiście ta 50 może być dobra opcją, ale czy warta zamiany z 24-70 II ???????

--- Kolejny post ---

Dlaczego prowokacyjny ?? Do ślubów itp jest mi daleko ,zestaw i tak od razu nie będzie wykorzystywany zarobkowo. Więc stałki zostawiłbym na później, na początek sporty extremalne ( off road, kitesurfing , motolotnie ) , to co uprawiamy z kumplami . Dodatkowo samoloty i przyroda, dużo podróżuje więc chciabym uwiecznić odwiedzane miejsca.

Rozważe opcje zamiast TC lekko dolozyć i wziasc 16-35 2.8L EF USM II , TC będzie sporadycznie używany , ew jak będą braki to zakupie na szybko TC.

Już się robi mętlik po Twoim poście , rzeczywiście ta 50 może być dobra opcją, ale czy warta zamiany z 24-70 II ???????

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Do ślubów to powinien być zakaz używania porządnego sprzętu. Generalnie zbiera mi się na wymioty, gdy prawie w kazdym wątku na forum prędzej czy później znajduje się nawiązanie do fotografowania kotletów. Przecież to pstrykanie imprezy towarzyskiej nie ma wiele wspólnego z fotografią i może być wykonane byle czym. Natomiast jeżeli pasjonat chce zakupić sprzęt żeby realizować swoje hobby, to piszesz o prowokacji? Prowokacja to robienie zacnego zajęcia z trzaskania migawką na ślubie i uważanie tego za profesjonalizm. I pomyśleć, że jeszcze kilkanaście lat temu fotograf musiejący za kasę pstrykać na weselu to było upokorzenie.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów