Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: telekonwerter EF 2x III a mocowanie do statywu

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie telekonwerter EF 2x III a mocowanie do statywu

Mam EF 70-200/4 i chcę dokupić EF 2x III oraz jakieś mocowanie do statywu.

Mocowanie A II W jest przeznaczone do "mojego" obiektywu, ale ma średnicę 72mm.
    Natomiast EF 2x ma średnicę 76mm.

Czy ktoś używa EF 2x z mocowaniem do statywu ?

jp

Bywalec
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie Odp: telekonwerter EF 2x III a mocowanie do statywu

Uchwyt statywowy dokupujesz do obiektywu, a nie konwertera.
    A swoją drogą to do tego obiektywu co masz to raczej konwerter 1,4x.
    Przy 2.0x będzie i ciemno i nieostro. Trzeba by to przymykać do f/11.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Do podobnych przypadków mam długą płytkę statywową (w systemie arca swiss) - około 100 mm. Mocując ją do korpusu lub uchwytu obiektywu, jestem w stanie znaleźć środek ciężkości zestawu.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez johan Zobacz posta
    Uchwyt statywowy dokupujesz do obiektywu, a nie konwertera.
    A swoją drogą to do tego obiektywu co masz to raczej konwerter 1,4x.
    Przy 2.0x będzie i ciemno i nieostro. Trzeba by to przymykać do f/11.
    -----------------------------------------------------------------------------------------
    Jasne, do obiektywu, ale nic nie stoi na przeszkodzie by "chwycić" konwerter, a wyważenie byłoby lepsze.
    Przy f/8 (f/4) nie jest źle :
    Canon EF 70-200mm f/4 USM L IS - Review / Test Report - Analysis

jp

Bywalec
    Miasto
    Siedlce

Wyważa się raczej dłuższą płytką na głowicy i wtedy można to stosować również do innych obiektywów.
    "Łapiąc" za konwerter nie masz pewności, że będzie to dobrze wyważone, ale możesz próbować.
    Znając wymiar konwertera można dobrać za niewielkie pieniądze jakiś zamiennik uchwytu.

Pełne uzależnienie

Jakos nie widze sensu "lapac" za konwerter, obiektyw i tak jest dosc ciezki. W koncu zestaw nie musi byc lapany "po środku wagi" (chociaz to optimum). Mnie zdarzylo sie lapac 70-200 f/2.8 IS + TCx2 "za puszke" i o ile statyw jest dobry to utrzyma.
    Ostatnio edytowane przez Usjwo ; 04-09-2013 o 19:36

Uzależniony

Nie zapominajcie, że ten TC nie jest przewidziany do mocowania statywowego. Z jednej strony jest blokada bagnetu, z drugiej wypukły, czerwony znacznik, a pomiędzy jest karb i lekko stożkowaty kształt. Dośc wąski musiałby być ten adapter statywowy, lub wykonany dokładnie do TC.

Uploaded with ImageShack.us

Bywalec
    Miasto
    Gliwice

Tak sobie z ciekawości sprawdziłem, ile kosztuje ten uchwyt statywowy do 70-200/4 - blisko 600 PLN!!! Masakra jakaś! Myślałem, że to będzie góra 150 Zamiennik Delty blisko 10x taniej
    Czy uważacie, że ten obiektyw jest na tyle ciężki, że wymaga uchwytu? Mnie się wydaje, że przy solidnej głowicy niekoniecznie.
    Czasem dołączam też TC, ale 1.4 i nadal głowica kulowa Benro trzyma sztywno za body.
    Ostatnio edytowane przez Voyager70 ; 10-09-2013 o 19:17

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Voyager70 Zobacz posta
    Tak sobie z ciekawości sprawdziłem, ile kosztuje ten uchwyt statywowy do 70-200/4 - blisko 600 PLN!!! Masakra jakaś! Myślałem, że to będzie góra 150 Zamiennik Delty blisko 10x taniej
    Czy uważacie, że ten obiektyw jest na tyle ciężki, że wymaga uchwytu? Mnie się wydaje, że przy solidnej głowicy niekoniecznie.
    Czasem dołączam też TC, ale 1.4 i nadal głowica kulowa Benro trzyma sztywno za body.
    Jak chcesz dokładnie i szybko ustawiać kadr to uchwyt jest niezbędny, mam dwie głowice 3D 808RC4 - nominalnie utrzymuje 12kg utrzyma bez problemu nawet 2.8 utrzyma tylko sens takiej pracy jest taki sobie, mam tez kulkę giottos też utrzyma ale taka praca to już zupełna pomyłka nie przypuszczam żeby z kulką Benro było lepiej może jakaś głowica RRS czy gitzo pozwoli na wygodne użytkowanie tego obiektywu bez uchwytu tylko cena takich głowic przekracza cenę "dobrych bo tanich" kulek i oryginalnego uchwytu.
    Jak chcesz używać bez uchwytu to po prostu zdejmujesz ze statywu i robisz z ręki wersja z ISem doskonale się sprawdza.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Bywalec
    Miasto
    Gliwice

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Jak chcesz dokładnie i szybko ustawiać kadr to uchwyt jest niezbędny, mam dwie głowice 3D 808RC4 - nominalnie utrzymuje 12kg utrzyma bez problemu nawet 2.8 utrzyma tylko sens takiej pracy jest taki sobie, mam tez kulkę giottos też utrzyma ale taka praca to już zupełna pomyłka nie przypuszczam żeby z kulką Benro było lepiej może jakaś głowica RRS czy gitzo pozwoli na wygodne użytkowanie tego obiektywu bez uchwytu tylko cena takich głowic przekracza cenę "dobrych bo tanich" kulek i oryginalnego uchwytu.
    Jak chcesz używać bez uchwytu to po prostu zdejmujesz ze statywu i robisz z ręki wersja z ISem doskonale się sprawdza.
    Akurat Benro B-2 do tych najtańszych nie należy i trzyma naprawdę solidnie. Nie neguję wygody pracy z uchwytem statywowym na dłuższym/cięższym obiektywie - zawsze to łatwiej i szybciej ustawić kadr mając podparcie bliżej środka ciężkości, zresztą przy TC 2x tym bardziej pewnie, bo jest dłuższy niż mój 1.4x. Powaliła mnie natomiast cena oryginału - ZA CO?! Macie może jakieś porównanie z zamiennikiem Delty? 69 PLN to, moim zdaniem, rozsądna cena, ale 599 to już jakiś kosmos za plastikową obejmkę ze stopką i śrubą...

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Akurat Benro B-2 do tych najtańszych nie należy i trzyma naprawdę solidnie. Nie neguję wygody pracy z uchwytem statywowym na dłuższym/cięższym obiektywie - zawsze to łatwiej i szybciej ustawić kadr mając podparcie bliżej środka ciężkości, zresztą przy TC 2x tym bardziej pewnie, bo jest dłuższy niż mój 1.4x. Powaliła mnie natomiast cena oryginału - ZA CO?! Macie może jakieś porównanie z zamiennikiem Delty? 69 PLN to, moim zdaniem, rozsądna cena, ale 599 to już jakiś kosmos za plastikową obejmkę ze stopką i śrubą...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów