Nie przejmuj się, ja jak pierwszy raz w ubiegłym roku pojechałem na pokazy tego typu, to też z uwagi na emocje wiele zdjeć było do kosza
Mam prawie takie same zdjęcie belgijskiego F16![]()
Nie przejmuj się, ja jak pierwszy raz w ubiegłym roku pojechałem na pokazy tego typu, to też z uwagi na emocje wiele zdjeć było do kosza
Mam prawie takie same zdjęcie belgijskiego F16![]()
witam
Sądząc po ilości osób które stały w tym miejscu przy ogrodzeniu prawie takich samych ( i dużo lepszych ) zdjęć zostało zrobionych bez liku .
Szkoda , że tak mało osób chce się nimi pochwalić.....nawet tu na forum ....
Niestety Ostrava nie pasuje mi terminem , a szkoda bo pomimo małej wpadki spodobała mi się taka zabawa .... bo tak to rozumiem.
Pozdrawiam Wojtek
Ostatnio edytowane przez fancik ; 29-08-2013 o 12:16
Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.
A czy przed opublikowaniem zdjęcia przygotowujesz je poprzez m.in. zmianę rozmiaru i rozdzielczości (ja najczęściej zmieniam rozdzielczość na dłuższym boku na 800-900 piks. oraz 92ppi)? Czy może "wysyłasz na serwer" (i oglądasz na monitorze) zdjęcie w rozmiarach większych albo oryginalnych (np. 2000x3000 piks.) niż po przesłaniu, a program z którego korzystasz podczas "przesyłki" (ja korzystam z ImageShack) sam je zmniejsza do "zadanego" parametru (tj. zbyt małych rozmiarów) i w ten sposób pogarsza ich jakość? (Ja wybieram opcję "nie zmieniaj rozmiaru"). A na ww. zdjęciach które zamieściłeś, wg mnie nie widać "wyraźnych nieostrości". Jeżeli napisałem tylko "oczywiste-oczywistości" to sorki. Pozdrawiam Cię.
Trochę gratów i nieco innych szpargałów...
"Piękno jest doskonałością z defektami" - Gilbert Adair
Zdjęcia poprzednie były 800x600 300dpi, ale myślę że to nie powód .
Przyczyną jest chyba inny monitor i komputer na którym je oglądałem , teraz w domu jest jakby lepiej,ale nie tak dobrze jak oryginały.
Właśnie przed chwilą sprawdziłem oglądając zdjęcie na Fotosik.pl i na canon-board i niestety to samo zdjęcie jest wyraźniejsze ( żeby nie napisać ostrzejsze ) tylko na Fotosik a tu jest wyraźnie gorzej .............
Ale to nie jest taki duży problem .........nie ma co się przejmować.
pozdrawiam Wojtek
Ostatnio edytowane przez fancik ; 29-08-2013 o 18:58
Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.
Czy 5D dawałby radę przy dynamicznych pokazach? Czy jednak niezależnie od obiektywu byłoby po prostu ciężko ?
Pierwszy raz w tym roku byłem na takim pokazie i jestem mile zaskoczony tym jak 5D classic dawał sobie radę - próbowałem nawet śledzenia na bocznych punktach i tu już odsetek trafionych zdjęć jest znacznie gorszy, ale nie jest tak, że wszystkie są nietrafione.
--- Kolejny post ---
Pierwszy raz w tym roku byłem na takim pokazie i jestem mile zaskoczony tym jak 5D classic dawał sobie radę - próbowałem nawet śledzenia na bocznych punktach i tu już odsetek trafionych zdjęć jest znacznie gorszy, ale nie jest tak, że wszystkie są nietrafione.
Witaj. Uważam, że nie jest to niemożliwe, ale będzie "raczej ciężko". 5-ka mk 1 ma tylko 3 kl/sek., AF w trybie ciągłym wolny oraz dość powolny zapis zdjęć na karcie (ja np. zdjęcia w 99% robię w RAW). Posiadam 5d1 oraz 40d - który wykorzystuję właśnie do "dynamicznych pokazów". Ten drugi - pod względem szybkości - "bije 5-ke na głowę". Do dynamicznych pokazów proponowałbym raczej 7d lub któryś ze starszych, ale i tańszych modeli, tj. 40d bądź 50d + dostajesz APS-C (1,6x).
Trochę gratów i nieco innych szpargałów...
Dziękujęwiem, że może być dosyć ciężko bo akurat ze spottingiem miałem dużo do czynienia ale jeszcze nie z 5D i nie na dynamicznych pokazach. Kusi kupno jakiegoś starszego 30D i może uda się wybrać na Nato Days.