Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Jaki obiektyw? :)

Mieszany widok

Domyślnie Jaki obiektyw? :)

Witam,

Proszę szanowne grono forumowiczów o radę i wyprowadzenie mnie z błędnego toku myślenia o ile taki jest.

Oto jakiego obiektywu szukam:
    - skrzat biegający po dworze i chciałbym go "strzelić", dlatego zoom wymagany oraz w miarę szybki
    - turystyka zwiedzająca szeroko pojętna, czyli góry, zamki itd. itp. wszystko na dworze, krajobrazy, jakieś postacie na pierwszym planie, tło zabytki, może trochę miasta, architektury
    - sport, głównie koszykówka, na hali, ale dobrze oświetlonej, bardzo sporadycznie, także nie jest to "must have"

Czy mój wybór jest celny:
    Canon 70-400 f4 lub 70-210 f/3.5-4.5 USM, chodzi mi tylko i wyłącznie o używany sprzęt, bo tak poprzednio kupiłem 28 F1,8 i jestem zadowolony do mojego amatorskiego używania .

Uzależniony

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw? :)

Cytat Zamieszczone przez natash Zobacz posta
    Witam,

Proszę szanowne grono forumowiczów o radę i wyprowadzenie mnie z błędnego toku myślenia o ile taki jest.

Oto jakiego obiektywu szukam:
    - skrzat biegający po dworze i chciałbym go "strzelić", dlatego zoom wymagany oraz w miarę szybki
    - turystyka zwiedzająca szeroko pojętna, czyli góry, zamki itd. itp. wszystko na dworze, krajobrazy, jakieś postacie na pierwszym planie, tło zabytki, może trochę miasta, architektury
    - sport, głównie koszykówka, na hali, ale dobrze oświetlonej, bardzo sporadycznie, także nie jest to "must have"

Czy mój wybór jest celny:
    Canon 70-400 f4 lub 70-210 f/3.5-4.5 USM, chodzi mi tylko i wyłącznie o używany sprzęt, bo tak poprzednio kupiłem 28 F1,8 i jestem zadowolony do mojego amatorskiego używania .
    Bierz C70-400 f4, o ile dostaniesz..
    Z dwóch podanych przez Ciebie, o ile naprawdę miałeś na myśli C70-200 a nie 70-400, to oczywiście C70-200, ale do zastosowań turystycznych, to tak nie do końca w 100% wystarczy. Dziecko i sport - jak najbardziej. Skoro jednak posiadasz 28mm, to jakoś sobie poradzisz na wycieczkach. W każdym razie z przyzwoitego egzemplarza C70-200 f4 raczej będziesz zadowolony, jeśli tylko wybaczysz mu brak UWA.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

A nie myślałeś nad takim szkiełkiem jak 24-105?

Fakt, mój błąd, faktycznie potrzebuje czegoś z tego zakresu 24-105, a może nawet niżej, co byście polecili?

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

A ile złociszy planujesz przeznaczyć? Napisałeś prawię wszystko oprócz kwoty.
    Moje pytanie pomocnicze... posiadasz KITa (18-55mm)? Pytam bo może nie potrzebny Ci niższy zakres od wspomnianego 24-105L.

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez natash Zobacz posta
    potrzebuje czegoś z tego zakresu 24-105, a może nawet niżej, co byście polecili
    A może 24-105mm?

Posiadam KIT'a.

Kwota ok. 1500 zł, za używkę.

Początki nałogu Awatar homesicalien

W sam raz na najtańszą elkę. To szkło jest prawdziwym przyjacielem fotografa. Dla takich jak to zmieniłem system. Jak masz coś co pokrywa dolny zakres 70-200 nada się doskonale.
    A po posiadanym 28/1.8 widać, ż nie boisz się zmieniać szkieł i klasyk wakacyjny 24-105/4 niekoniecznie jest dla Ciebie optymalny. 70-200 zrobisz dużo lepsze portrety i imo uzyskasz lepszą jakość obrazu.

Ale chyba będzie za wąsko na krajobrazy...

Początki nałogu Awatar cohontes
    Miasto
    .

Za wasko? Nie ma reguly, ze krajobrazy nalezy robic tylko szerokim katem, a zawsze bedzie mial stalke w zapasie jakby rEczywiscie trzeba bylo zejsc o wiele nizej.

Sent from my iPad using Tapatalk
    5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
    X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |

Uprawnienia umieszczania postów