Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 122

Wątek: Canon EF-S 55-250 F4-5.6 IS STM

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Canon EF-S 55-250 F4-5.6 IS STM

Cytat Zamieszczone przez VomitroN Zobacz posta
    Wystarczy dołożyć 300zł i jest używka 70-200/4L . To gdzie tu sens?
    Lepiej jednak porownywac nowy z nowym. Zwlaszcza, ze pewnie za chwile Canon zacznie dolaczac ten obiektyw w kitach i wtedy cena istotnie spadnie.
    Sens ten obiektyw ma np. wszędzie tam gdzie liczy sie kazdy gram bagazu i/lub istnieje spore ryzyko zniszczenia.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Lepiej jednak porownywac nowy z nowym (...)
    I w podobnym przedziale jakościowym. Porównywanie 55-250 do "L" jest grubo przesadzone

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Radex Zobacz posta
    I w podobnym przedziale jakościowym. Porównywanie 55-250 do "L" jest grubo przesadzone
    ale chyba jednak wiekszosc osob przy wyborze sprzetu nie kieruje sie jego deklarowana "jakoscia" tylko przede wszystkim budzetem.

i porownywac ww. 55-250 z 70-200/4 nonIS ma uzasadnienie, biorac pod uwage relatywnie mala roznice w cenie.
    a w tym porownaniu 55-250 bynajmniej nie jest bezbronne, bo moze byc ostrzejsze od 70-200 (ktore akurat demonem rozdzielczosci
    nie jest) i wolne od koszmarnego flarowania pod swiatlo. do kompletu ma stabilizacje...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

dobra sztuka tamrona powinna zjeść oba

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    dobra sztuka tamrona powinna zjeść oba
    wiara czyni cuda

http://www.the-digital-picture.com/R...mp=3&APIComp=2
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 24-09-2013 o 16:41
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

miałem 70-200/4L, bawiłem się 55-250, ostał się Tamron
    ma swoje minusy, ale ostrość i kolorki są bdb; w tej cenie bezkonkurencyjny

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

wszystko bardzo fajnie, tylko te wyniki sa o kant tylka w momencie kiedy aparat zdejmie sie ze statywu. albo wykreci ISO 400 lub wiecej (w cropie, ale dyskusja zaczela sie od 55-250, wiec... )

IMHO, jesli kupuje sie szklo bez IS do aparatu o gesto upakowanej matrycy (>12 Mpix w cropie), to wszelkie dyskusje o rozdzielczosci mozemy sobie z gory skonczyc. chyba, ze ktos robi wylacznie landszafty i wylacznie ze statywu...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    wszystko bardzo fajnie, tylko te wyniki sa o kant tylka w momencie kiedy aparat zdejmie sie ze statywu. albo wykreci ISO 400 lub wiecej (w cropie, ale dyskusja zaczela sie od 55-250, wiec... )

IMHO, jesli kupuje sie szklo bez IS do aparatu o gesto upakowanej matrycy (>12 Mpix w cropie), to wszelkie dyskusje o rozdzielczosci mozemy sobie z gory skonczyc. chyba, ze ktos robi wylacznie landszafty i wylacznie ze statywu...
    wrzuciłem bo uwielbiam takie dyskusje - prawda jest okrutna - nie ma darmowych lanczy - masz takie szkło za jakie zapłaciłeś .
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    wrzuciłem bo uwielbiam takie dyskusje - prawda jest okrutna - nie ma darmowych lanczy - masz takie szkło za jakie zapłaciłeś .
    zgoda, tylko problem ze szklem bez stabilizacji jest taki, ze trzeba naprawde odpowiednich warunkow i do tego bardzo duzej dyscypliny, zeby wyciagnac z niego max.
    a jesli sie odstapi od tych warunkow brzegowych to jakosc drastycznie spada. na tyle, ze w przecietnym przypadku uzytkowym bedzie duzo gorzej niz z teoretycznie
    slabszego szkla.

sam do 600D mam stary 55-250 i jego jakosc mi nie odpowiada. ale nie wymienie go na 70-200/4 nonIS, bo nie foce wylacznie w warunkach, w ktorych moge
    sobie pozwolic na 1/200s w szerszym koncu czy 1/500s w dluzszym. po prostu. fakt, ze czasem foce pod swiatlo tez nie pomaga temu 70-200/4, chociaz niewatpliwie
    jego duza zaleta jest mozliwosc zapiecia (taniej) bejmy statywowej. wersji stabilizowanej natomiast nie kupie ze wzgledu na cene (zwlaszcza ze jako stale szklo
    do FF-a mam 70-300L). i tu opcje pokroju Tamron 70-300 VC czy jakies uczciwe stabilizowane cropowe tele sa dla mnie zdecydowanie atrakcyjne. czekam na testy
    tego nowego 55-250, kto wie, moze w zupelnosci wystarczy mi... na pewno nie kupie szkla niestabilizowanego, bo 18Mpix bezlitosnie wylapuje wszelkie poruszenia

ot, takie osobiste wynuzenia...
    www albo tez flickr

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Lepiej jednak porownywac nowy z nowym. Zwlaszcza, ze pewnie za chwile Canon zacznie dolaczac ten obiektyw w kitach i wtedy cena istotnie spadnie.
    Sens ten obiektyw ma np. wszędzie tam gdzie liczy sie kazdy gram bagazu i/lub istnieje spore ryzyko zniszczenia.
    Używam obecnie 70-200/4IS, mieszka sobie w plecaku, gdy chodzę po górach i lata jako bagaż podręczny, gdy podróżuję gdzieś dalej. Nie narzekam na ciężar, choć targam go z 1DIII. Szkło i tak sprawia wrażenie w miarę kompaktowego. A i wolę mieć te 300 parę gram więcej, oraz szybkie i celne trafienia, niż plastikowe bzzzzzt, mydło na długim końcu i dziwne poczucie, że zaraz pęknie na pół. Gdybym więc miał komuś doradzać tele za 1300zł, poleciłbym dołożyć te 3 stówy i byłby to bezapelacyjnie używany 70-200/4, który nota bene można upolować w naprawdę doskonałym stanie.

A że słabnie pod ostre światło? 135/2 ma prawie tak samo, a w relacji z zaletami, które posiada, jest to mało istotna ułomność.
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów