Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Gdzie pójść

Miasto
    Warszawa

Domyślnie Gdzie pójść

Panowie może coś doradzicie.

Mam ja od paru ładnych lat 40D który jako tako do tej pory mi wystarczał. Potrzeb wielkich nie mam, zadęcia na robienie za wszelką cenę fotek również.
    Chciałbym nabyć coś nowego, ale od kilku tygodni wertuję fora i sieć i nie bardzo wiem co wybrać.

Co chciałbym :
    - lepszego ISO, bo tam gdzie nie można lampą błyskać to moje obiektywy słabo sobie radzą.
    - przydałby się lepszy ekranik (bo gorszego od tego to już nawet wśród znajomych nie widuję) żeby ostrość oceniać lepiej, ale bardzo przydałby się odchylany, żeby można było ludziom zdjęcia robić, bez stresowania ich że ktoś się do nich przymierza z "poważnym" aparatem
    - górny wyświetlacz, bo się przyzwyczaiłem że mam tu wszystko co potrzeba
    - wizjera, też się przyzwyczaiłem
    - dobrej baterii, bo swoją robię 1000 zdjęć
    - nie potrzebuję filmów
    - matrycy większej rozdzielczości, w sumie te 10Mpx wystarczałoby nawet, ale przycinaniu czasem okazuje się za mało

Brałem po uwagę już chyba wszystko, od 650D do 5dmkII , ale nie mam problemów z wejściem w Nikona (mam D50 który robił piękne zdjęcia ale jeszcze więcej mu brakuje niż 40D), i tu z kolei brałem pod uwagę zarówno wszystko od D3200 do D7100. No i koniec końców doszedłem do Olympusa M5, który odstręcza trochę małpkowatością, ale to dlatego że nie miałem w rękach.

Canon ma pierwszeństwo bo trochę szkoda mi obiektywów (15-85 , 70-200/f4, 50/1.8), ale na nowe też pieniądze by się kiedyś znalazły.
    Aha - cena gra rolę, ale nie najważniejszą, nie mam problemów z przepłacaniem za zabawki.
    40D
    28-135 f/3.5-5.6 + 70-200 f/4L non-IS + 15-85 f/3.5-5.6

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Gdzie pójść

jak nie wiesz co wybrać to znaczy że nie potrzebujesz żadnego nowego sprzętu.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    panowie doradza przejrzeć to forum w
    Dla początkujących
    nie odkryłeś ameryki, taki temat powstaje raz na tydzień gdyż prawie każdy nowy użytkownik uważa ze ON i tylko ON ma problem z wyborem aparatu/obiektywu/kursu/techniki/itd/itp
    nie jest to prawdą ,problem jest co tydzień wspólnymi silami rozwiązywany i wystarczy tylko CHCIEĆ by się czegoś dowiedzieć
    A to nie jest forum dla początkujących ?
    Przejrzałem je. i CHCĘ. A problem każdy ma pewnie inny. Gdybym znalazł identyczny wątek to bym nie pytał.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    jak nie wiesz co wybrać to znaczy że nie potrzebujesz żadnego nowego sprzętu.
    Geniusz.
    40D

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

rozumiem ze przeczytanie tego co napisano wcześniej nie wchodzi w grę?
    gdyby jednak to:
    http://www.canon-board.info/dla-pocz...matoraz-91656/
    http://www.canon-board.info/dla-pocz...y-700dz-91163/
    http://www.canon-board.info/dla-pocz...y-nikon-89485/
    http://www.canon-board.info/dla-pocz...biorczy-73728/
    tak na początek
    i generalnie moim zdaniem jaś ma racje
    * polecam 60d-jesli miałbym wybierać za ciebie

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez chokai Zobacz posta

Mam ja od paru ładnych lat 40D który...
    ...Brałem po uwagę już chyba wszystko, od 650D do 5dmkII .
    Poddales sie za wczesnie, 6D albo 5dmkIII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bytom

Z tym zestawem szkieł, budżetowym rozwiązaniem jest 60D, które opisane było w wielu tematach a na dzień dzisiejszy wydaje mi się że po 60D skok już tylko w 6D lub 5dmk3 wiec dla Ciebie to dobra alternatywa Miłej lektury wszystkich tematów ;p powodzenia w wyborze
    sporo chęci mało pieniędzy

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Mam ja od paru ładnych lat 40D który jako tako do tej pory mi wystarczał. Potrzeb wielkich nie mam, zadęcia na robienie za wszelką cenę fotek również.
    Chciałbym nabyć coś nowego, ale od kilku tygodni wertuję fora i sieć i nie bardzo wiem co wybrać.

Co chciałbym :
    - lepszego ISO, bo tam gdzie nie można lampą błyskać to moje obiektywy słabo sobie radzą.
    - przydałby się lepszy ekranik (bo gorszego od tego to już nawet wśród znajomych nie widuję) żeby ostrość oceniać lepiej, ale bardzo przydałby się odchylany, żeby można było ludziom zdjęcia robić, bez stresowania ich że ktoś się do nich przymierza z "poważnym" aparatem
    - nie potrzebuję filmów
    - matrycy większej rozdzielczości, w sumie te 10Mpx wystarczałoby nawet, ale przycinaniu czasem okazuje się za mało

Brałem po uwagę już chyba wszystko, od 650D do 5dmkII , ale nie mam problemów z wejściem w Nikona (mam D50 który robił piękne zdjęcia ale jeszcze więcej mu brakuje niż 40D), i tu z kolei brałem pod uwagę zarówno wszystko od D3200 do D7100. No i koniec końców doszedłem do Olympusa M5, który odstręcza trochę małpkowatością, ale to dlatego że nie miałem w rękach.

Canon ma pierwszeństwo bo trochę szkoda mi obiektywów (15-85 , 70-200/f4, 50/1.8), ale na nowe też pieniądze by się kiedyś znalazły.
    Aha - cena gra rolę, ale nie najważniejszą, nie mam problemów z przepłacaniem za zabawki.
    najbardziej optymalny wybór to 60d, jeśli FF to 6d...
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

A to nie jest forum dla początkujących ?
    Jest i pytania tu mogą się pojawiać najróżniejsze.
    Jak i odpowiedzi
    ......ale takie odpowiedzi jak ta Twoja poniższa są bardzo niemile widziane. Szczególnie że to co kolega napisał jest do przemyślenia.

Geniusz.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Co chciałbym :
    - nie potrzebuję filmów

Skoro chcesz dobrego iso to masz nowe 6D, jednak musiałbyś sprzedać 15-85 za to masz 28-135 jako zamiennik 24-105 :-)
    Uchylny ekranik to bardzo przydatny ficzer w połączeniu z filmami, które Cię nie interesują. Tutaj 70D jest z afem od 7D. Wart zastanowienia.
    D7100 według Dxo oferuje b,dobre iso na cropa, jak i rozpiętość tonalną w porówaniu z Canonem. Pytanie czy Cię interesują jakiejś szkła nikona.
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Miasto
    Warszawa

Tak, 60D wydaje się być naturalną odpowiedzią.
    Nie wiem co mnie tak zaślepiło że przestałem o nim myśleć... Może to że wszyscy psioczyli że to nie następca serii 40D/50D.
    Dzięki.

A co do D7100 - nadal mnie kręci, nawet jeśli nie mam żadnych szkieł oprócz kita

ps Przepraszam jakbym kogoś uraził, zwłaszcza becek.
    40D

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów