Zgadza się, że często nie da się odróżnić fot zrobionych FF a cropem, np. popatrzcie na moje foty z galerii spotterskich - zmniejszone do 1280 px wyglądają w zasadzie tak samo i jest to nieodróżnialne (zresztą różnić między L-kami a zwykłymi szkłami też nie widać, ale jak już bym te foty wrzucał na 100% rozmiaru to różnice są zauważalne.
Poza tym operowanie na pełnych dziurach – tu jest już wg mnie duża różnica.
Ponadto nie można patrzeć tylko przez pryzmat samych zdjęć, ale również funkcjonalności i możliwości edycyjnych.
Jeśli budżet (jak sam napisałeś) nie jest dla Ciebie najistotniejszy to polecam zakupić jednak FF.
Nie obawaiaj się - FF jest też dla amatorów - nie tylko dla "fahofcuff"
Nawet jak w przyszłości będziesz zmieniał body to jeśli kupisz dobre szkła do FF - zostaną i nie będziesz kombinował z przeliczaniem ogniskowych.
Życzę udanego wyboru
Pozdrawiam, Marek
Canon EOS 1V, 1DSMKIII. 14/2.8 L, 35/1.4, 50/1.2, 85/1.2, EF 300mm f/2.8L IS II, 600/4
Leica M7, MP, M9, Monochrome, M240. Obiektywy: Summilux 35/1.4, Noctilux 50/0.95 , Summilux 1.4/50, Summicron 90/2
Fujichrome Provia 100F/400X, Kodak Tri-X, T-max 100/400 + Flextight X5
Jestem upośledzony. Nie widzę magii FF, tego bajkowego koloru, plastyki i innych cudownych cech, o których tyle to już tu napisano. 5D trzymam, aby sąsiada zęby bolały![]()
Ostatnio edytowane przez Kwapiszon ; 28-08-2013 o 21:49
5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM
Nie rozumiem po co wygłaszasz tutaj takie strzeliste oświadczenia? Co to kogo interesuje co widzisz a czego nie.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.
To jest oświadczenie, które powstało w oparciu o doświadczenie związane z posiadaniem FF i aps-c. Temat jest w dziale "dla początkujących" i dotyczy kwestii wyboru. IMHO, nie widzę sensu pchania się w FF i zwiazane z tym koszta w momencie, gdy wogóle nie wiadomo, czego się chce i nie ma zdefiniowanego celu. Oczywiście można pchać się w wydatki, każdy ma wolną wolę. Ja jednak uważam, że zawsze lepiej zainwestować w dobre szkło, niż spłukać sie na FF i oczekiwać cudu związanego z rozmiarem klatki. Amen.
5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM