Tak się zastanawiam, czy jak bym wstawił tu parę fotek zrobionych FF i cropem to czy zostałyby prawidłowo rozpoznane które którym aparatem zostały zrobione![]()
Tak się zastanawiam, czy jak bym wstawił tu parę fotek zrobionych FF i cropem to czy zostałyby prawidłowo rozpoznane które którym aparatem zostały zrobione![]()
Gdybyś usunął exify to pewnie nie.
Mam ten sam problem, tylko w moim przypadku zależy mi na wysokim, używalnym iso i górnym ekraniku. Czekam na pierwsze foty z 70D, jeśli szumy przy wyższych iso będą akceptowalne- mam taką nadzieję to wybiorę 70D, jeśli nie to czeka mnie większy wydatek i zakup 6D. Wydaje mi się, że są to na chwilę obecną jedyne alternatywy do przesiadki z 40D.
szczególnie finansowego...
--- Kolejny post ---
nawet gdybyś wstawił testowe zdjęcia testowe z optycznych powtarzające się w każdym teście (np plac zabaw, kopernik czy skrzynka pocztowa) bo byłoby bardzo trudno odróznić te z kompakta za 900zł od tych z lustra za 5 tys... coraz częściej zastanawiam się po co one wogóle są dodawane....
http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...
No więc właśnie m.in. z tego powodu na jakiś przynajmniej czas wyleczyłem się z pragnienia posiadania FF. Jeśli chodzi o optyczne, to moim zdaniem oni po prostu w niewłaściwy sposób prezentują zdjęcia.
Zapewne Wybitni Znawcy dostrzegają różnice pomiędzy cropem a FF, ale ja nie. Natomiast na korzyść cropa przemawiają względy ekonomiczne i większy wybór w obiektywach. Dlatego teraz niecierpliwie czekam na 70D.
To ja poproszę kolegę-który-nie-widzi-różnicy (nie pierwszego, nie ostatniego) o wstawienie zdjęć z FF i 24/1.4 na pełnej dziurze i cropa z odpowiednikiem tego obiektywu.
Bo to jest tak, że różnicę się zaczyna widzieć albo po przesiadce, albo po wizycie u okulisty... :-)
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Niestety nie mam obiektywu 24/1,4 ale obejrzałem sobie teraz zdjęcia testowe z optycze.pl i nie dostrzegam powalającej różnicy. Wprawdzie nie są to te same ujęcia więc ciężko jednoznacznie odnieść. Reasumując, nie twierdzę i nie twierdziłem, że pomiędzy FF a cropem nie ma różnic. One na pewno są, ale w większości przypadków są one niedostrzegalne zwłaszcza dla końcowych odbiorców czyli dla np. klientów a nie fotografujących.