Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Gdzie pójść

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Gdzie pójść

Napiszę tak. Też kiedyś myślałem, na co komu FF, nigdy nie kupię i że to w ogóle bez sensu pomysł, czyli w sumie nie myślałem o FF. Ale jak się przesiadłem na FF to nie wyobrażam sobie juz powrotu do cropa.
    Oczywiście to jest wszystko subiektywne, bo nie każdy być może ma zboczenie jak ja, że powyżej 400 to ISO na cropie jest już nieużywalne oraz nie każdy ma tak, że nie wychodzi z domu bez aparatu
    Najlepiej by było, o ile masz taką możliwość, pożyczyć od Kogoś FF na parę dni i popstrykać trochę zdjeć.
    Co do Nikona D600 to podobno mocno kurzy na matrycę

Bywalec Awatar PMP
    Miasto
    Poznań

Tak się zastanawiam, czy jak bym wstawił tu parę fotek zrobionych FF i cropem to czy zostałyby prawidłowo rozpoznane które którym aparatem zostały zrobione

Cytat Zamieszczone przez PMP Zobacz posta
    Tak się zastanawiam, czy jak bym wstawił tu parę fotek zrobionych FF i cropem to czy zostałyby prawidłowo rozpoznane które którym aparatem zostały zrobione
    Gdybyś usunął exify to pewnie nie.
    Cytat Zamieszczone przez chokai Zobacz posta
    Mam ja od paru ładnych lat 40D który jako tako do tej pory mi wystarczał.
    Mam ten sam problem, tylko w moim przypadku zależy mi na wysokim, używalnym iso i górnym ekraniku. Czekam na pierwsze foty z 70D, jeśli szumy przy wyższych iso będą akceptowalne- mam taką nadzieję to wybiorę 70D, jeśli nie to czeka mnie większy wydatek i zakup 6D. Wydaje mi się, że są to na chwilę obecną jedyne alternatywy do przesiadki z 40D.

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    przesiadając się na 60d nie doznasz tak dużego skoku, jak na 6d.
    szczególnie finansowego...

--- Kolejny post ---

nawet gdybyś wstawił testowe zdjęcia testowe z optycznych powtarzające się w każdym teście (np plac zabaw, kopernik czy skrzynka pocztowa) bo byłoby bardzo trudno odróznić te z kompakta za 900zł od tych z lustra za 5 tys... coraz częściej zastanawiam się po co one wogóle są dodawane....
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Bywalec Awatar PMP
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    nawet gdybyś wstawił testowe zdjęcia testowe z optycznych powtarzające się w każdym teście (np plac zabaw, kopernik czy skrzynka pocztowa) bo byłoby bardzo trudno odróznić te z kompakta za 900zł od tych z lustra za 5 tys... coraz częściej zastanawiam się po co one wogóle są dodawane....
    No więc właśnie m.in. z tego powodu na jakiś przynajmniej czas wyleczyłem się z pragnienia posiadania FF. Jeśli chodzi o optyczne, to moim zdaniem oni po prostu w niewłaściwy sposób prezentują zdjęcia.

Zapewne Wybitni Znawcy dostrzegają różnice pomiędzy cropem a FF, ale ja nie. Natomiast na korzyść cropa przemawiają względy ekonomiczne i większy wybór w obiektywach. Dlatego teraz niecierpliwie czekam na 70D.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

To ja poproszę kolegę-który-nie-widzi-różnicy (nie pierwszego, nie ostatniego) o wstawienie zdjęć z FF i 24/1.4 na pełnej dziurze i cropa z odpowiednikiem tego obiektywu.

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Napiszę tak. Też kiedyś myślałem, na co komu FF, nigdy nie kupię i że to w ogóle bez sensu pomysł, czyli w sumie nie myślałem o FF. Ale jak się przesiadłem na FF to nie wyobrażam sobie juz powrotu do cropa.
    Bo to jest tak, że różnicę się zaczyna widzieć albo po przesiadce, albo po wizycie u okulisty... :-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar PMP
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    To ja poproszę kolegę-który-nie-widzi-różnicy (nie pierwszego, nie ostatniego) o wstawienie zdjęć z FF i 24/1.4 na pełnej dziurze i cropa z odpowiednikiem tego obiektywu.
    Niestety nie mam obiektywu 24/1,4 ale obejrzałem sobie teraz zdjęcia testowe z optycze.pl i nie dostrzegam powalającej różnicy. Wprawdzie nie są to te same ujęcia więc ciężko jednoznacznie odnieść. Reasumując, nie twierdzę i nie twierdziłem, że pomiędzy FF a cropem nie ma różnic. One na pewno są, ale w większości przypadków są one niedostrzegalne zwłaszcza dla końcowych odbiorców czyli dla np. klientów a nie fotografujących.

Początki nałogu Awatar cohontes
    Miasto
    .

Jesli swoje przekonania opierasz na zdjeciach testowych z optycznych to nie mam slow...

Sent from my iPad using Tapatalk
    5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
    X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |

Bywalec Awatar PMP
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez cohontes Zobacz posta
    Jesli swoje przekonania opierasz na zdjeciach testowych z optycznych to nie mam slow...
    Czytaj uważnie. Napisałem, że nie mam takiego obiektywu. Ponadto nie mam FF. Pierwszymi lepszymi zdjęciami jakie mi wpadły były właśnie te. Podkreślam raz jeszcze - nie uważam, że jedno jest gorsze od drugiego. Napisałem wyłącznie, że w moim odczuciu, na moje potrzeby, różnica jest zbyt mała aby ponosić znacznie wyższe koszty. Jeśli ktoś widzi tę różnicę na korzyść FF to z pewnością kupi taki aparat. Ja póki co nie widzę i pozostanę przy cropie. Tak też napisałem na samym początku autorowi wątku. To chyba nie zbrodnia

Pełne uzależnienie

Dla ułatwienia. Nie ma obiektywu 15 mm F1.4.

FF mają większy wizjer. Uwierz mi, jest to milsze. A co do reszty to co kto lubi.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów