Cytat Zamieszczone przez sebacmp Zobacz posta
Witam

Na początku chciałem się przywitać ponieważ jestem nowy. Powiem szczerze że dopiero raczkuję w fotografii.Mam canona 600d z obiktyem 18-55 tzw kitem. Chcialem zapytać jak najczęściej ustawiacie ostrość kontrast i nasycenie? Wyjeżdzam na wycieczkę i nie chcę za każdym razem zmieniać tych wartości a lubieostre i nasycone zdjęcia ale nie chce też przedsadzić.
Musisz dokładnie przeczytać instrukcję aparatu i dokładnie się zapoznać z jego funkcjami. Nie ma co za dużo kombinować na początku.
Styl obrazu - (S)tandard, nie auto.
Zapis w RAW.
Jak nie ogarniasz w pełnym (M)anualu możesz podpierać się na początku robieniem zdjęć z preselekcją przysłony Av.
Popatrz sobie sposób pomiaru światła - punktowy, wielosegmentowy itd.
Wybór punktów AF. Dobre efekty daje sam centralny.

Nie wiem w czym obrabiasz zdjęcia. Jak w Camera Raw to zobacz sobie jak zdjęcie wygląda przy Adobe Standard i Camera Standard. Włącz sobie korekcję obiektywu i znajdź go na liście.
Z czasem przyjdzie czas na balans bieli, cienie i światło itd.

Robiąc zdjęcie musisz starać się aby było dobrze (czyli tak jak chcesz i tam gdzie chcesz) naświetlone. Czyli podstawy ekspozycji. Dobór ISO, czasu i przysłony.
W rawach można wiele skorygować ale nie wszystko. Lustrzanką jest trochę trudniej zrobić dobre zdjęcie bez zmiany jego parametrów za każdym razem, ale jak już to opanujesz to zobaczysz, że możliwości są ogromne.