Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
unesco - dziękuję za zobrazowanie sytuacji.

Najchętniej kupiłbym oba startery, ale w mojej sytuacji to będzie dość trudne(...)

O Tentalu w ogóle nie myślałem.
Szczerze - to nawet nie wiedziałem, że robi papiery do druku atramentowego (firmę znam z produkcji wywoływaczy, gdyż takich używaliśmy na uczelni).
Zaraz zobaczę jak cenowo wychodzi względem np.: Fomei i Tecco.
To Tetenal będzie lepszy cenowo, jeszcze są podobnej jakości i cenie papiery Solution z Faltera.

Gdzieś słyszałem, że Glossy jest lepszy niż Premium Glossy, ale to może mit.
Nie jest lepszy, to słaby papier, zwłaszcza widać to w cieniach

Co do druku B&W zauważyłem pewną zależność (zapewne nie tylko ja) - gdy wybieram przy drukowaniu "papier zwykły" zamiast np.: Epson Premium Glossy, to drukuje bez zafarbu. Ten pojawia się dopiero gdy wybiorę profil papieru Epson Premium Glossy.
Dla zwykłego papieru i włączeniu trybu cz.b. sterownik używa tylko tuszu czarnego, bez mieszania CcMmY, dlatego nie ma zafarbów w różnym świetle, ale jakość i rozdzielczość jest kiepska, nie mówiąc o liniowości.

A może ktoś zna jakiegoś RIP'a kompatybilnego z L850?
Niestety, wszystkie które znalazłem tej drukarki nie obsługują.
Bo to drukarka entry level...

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez robson999 Zobacz posta
Papier Tetenal Spectrajet Photo Slik 290 - profil na drukarce: EPSON L850 L810 Series Premium Semigloss, W LR, w opcji Media Type : Glossy
Papier FomeiJet Pro 265 Gloss - profil na drukarce: FomeiJet_PRO_Gloss_265_EPL800_EPG_20141030_iD.icm

Jestem bardzo zadowolony z jakości wydruków

Za chwilę będę testował jakoś papieru Tetenal Spectrajet Photo Slik 290, na profilu zalinkowanym przez unesco (już go mam w drukarce).

--- Kolejny post ---

wydruk na Tetenal Spectrajet Photo Slik 290, z profilem Tetenala, moim zdaniem idealny!
Na profilu Epsona wychodzi jakieś dziwne przebarwienie w lewej górnej części (przypmniało mi się), ale tylko na zielonym tle.
Do drukarek barwnikowych w praktyce nie powinno się używać profilu innego niż dedykowany, prawdopodobieństwo trafienia jest bliskie zeru. W pigmentowych sprawdza się to dużo lepiej.
Tak, Tetenal ma dość dopracowane profile :-).