Oj, blakną jak skurczybyk. Test tutaj:
http://www.wilhelm-research.com/epso...2014_10_10.pdf
Pigmentowe drukarki dają co najmniej o rząd wielkości lepsze rezultaty. Dobre barwnki (Epson Claria z 1400 lub 1500W albo Canona z Pro-100 kilka razy lepiej). Tusz do L800 to low-costowy barwnik, bałbym się go używać dla kilentów. Daje dość szeroki gamut, ale trwałość kiepska. Używałem przez pół roku z Epsonem 1400 zamiast Clarii ale zrezygnowałem. W cieniach kolor wychodzi jak błoto.
--- Kolejny post ---
Da się w miarę oprofilować, ale to nienajlepszy barwnik i szału nie będzie, zwłąszcza w cieniach. Powyżej 2000 pól trzeba.
Większośc papierów ma zastosowane wybielacze optyczne, czyli substancje które pochłąniają ultrafioolet i oddają pochłoniętą energię w niebieskim. W efekcie papier wydaje się ultra biały, a tak na prawdę odbija mniej światła niż dobry papier bez wybielacza. Z czasem wybielacz się degraduje i papier "żółknie". Porównaj na dworze Fomei Pro Gloss/Pearl z Epsonem PGPP i TEcco SAM200. Zobaczysz różnicę. Zrób to samo tylko przy świetle sztucznym. Różnicy nie będzie albo będzie niewielka.
To bardzo dobry papier matowy, wygląda jak Ilford Fine Art Smooth (być może Tecco robi go dla Ilforda). Spróbuj profilu Ilforda. Ja ten papier bardzo lubie do druku pigmentowego - świetnie wychodzą na niem mocno kolorowe portrety, i ma naturalną biel z lekką fakturą. W ogole maty są inne niż glossy/pearl, wszystko zalezy od przeznaczenia i profilu. Mat łatwiej oprofilować na barwniku, więc też możesz zrobic custom profile.