Ciężko tutaj mówić na razie o jakimkolwiek doświadczeniu, bo sam widzisz, że to temat rzeka
Na razie się tylko bawię, porównuję i testuję.

Kalibrację drukarki odpuściłem, po przeczytaniu wielu wątków na jej temat, jeśli chodzi o L800 oraz L850.
Ale zrezygnowałem również z innego powodu...Otóż okazało się, że uzyskałem jakość wydruku prawie identyczną z tym co widzę na monitorze. Różnice są marginalne, pomijalne a wręcz śladowe
W wększości przypadków uzyskany wydruk, charakteryzuje się tylko minimalnie cieplejszą kolorystyką (naprawdę tylko dla wprawnego oka), ale mi to akurat pasuje, bo generalnie lubię zdjęcia w cieplejszej kolorystyce.

Obecnie posiadam dwa skalibrowane i oprofilowane monitory. Eizo CX241 oraz Nec EA244WMI. Miałem marzenie...skalibrowania obu do identycznych parametrów kolorystycznych. Nie udało się, choć uzyskałem bardzo zbliżoną jakość, więc i tak jestem bardzo zadowolony. Ale to też temat na inny wątek

Jeśli chodzi o profile papieru Epsona, to w zależności od typu stosuję oryginalne do oryginalnych papierów.
Np. papier Premium Glossy, to profil tez premium Glossy, itd...
Oczywiście w LR także zaznaczam typy papierów.

Papieru Glosy Epsona jeszcze nie używałem, więc nie wiem czy wydruk jest lepszy od tego na Premium Glossy, ale wydaje mi się że to mit.

Jeśli chodzi o wydruk B&W, to odpuściłem po kilku próbach, ale jak znajdę chwilę, to jeszcze powalczę