unesco - dziękuję za zobrazowanie sytuacji.

Najchętniej kupiłbym oba startery, ale w mojej sytuacji to będzie dość trudne...
Te 60 zł to 10% tego co dostaję miesięcznie (ZUS jest bardzo szczodry jeśli chodzi o dawanie hihihi), a po opłaceniu zostaje mi z tego niespełna połowa, więc poszaleć za bardzo nie mogę.
Niestety, mam takie pedantyczne podejście (powtarzam to często, ale tak mnie "wychowali" w szkole - studium fototech.) i lubię "widzieć" jakość - niestety, jakość idzie w parze z ceną... i zaczynają się schody.

O Tentalu w ogóle nie myślałem.
Szczerze - to nawet nie wiedziałem, że robi papiery do druku atramentowego (firmę znam z produkcji wywoływaczy, gdyż takich używaliśmy na uczelni).
Zaraz zobaczę jak cenowo wychodzi względem np.: Fomei i Tecco.

Jeśli chodzi o papier Glossy, to chyba zostanę przy Epsonie.
Mam jeszcze z jedno opakowanie Premium Glossy i jedno opakowanie (bardzo stare) Glossy (tej serii już nie ma w sprzedaży).
Trochę mnie denerwuje, bo widzę, że na profilu "fabrycznym" Premium Glossy wchodzi lekko w niebieski (chyba że coś pomieszałem przy kalibracji monitora, ale trochę to ciężko sprawdzić).

Ogólnie to chciałbym się trochę "pobawić" drukowaniem, znaleźć jakiś papier dla siebie.
Na pewno chciałbym spróbować papierów "fakturowanych" typu perl, satin itp.
Następnie wybrać jakieś jedno - dwa podłoża i sukcesywnie, miesiąc po miesiącu profilować je.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez robson999 Zobacz posta
Ja też od niedawna posiadam Epsona L850. Po wielu niepochlebnych opiniach odnośnie profilowania drukarki, zrezygnowałem.
Aktualnie bawię się, testując różne rodzaje papierów. Posiadam:
Epson Ultra Glossy 300G 13x18
Epson Premium Glossy 255G 10x15
Epson Premium Glossy 255G A4
FomeiJet Pro 265 Gloss 13x18
Tetenal Spectrajet Photo Slik 290 13x18
Tecco SAM200 Smooth Artist Matt A4

O Epson Ultra Glossy 300G, nie ma co się rozpisywać. Drukuję na nim nawet zdjęcia ślubne dla klientów.

Na wszystkich papierach (za wyjątkiem Fomei) drukuję z zastosowaniem profili Epsona. Muszę teraz wypróbować profil Tetenal Spectrajet Photo Slik 290 (dzięki unesco),a le już na profilu Epsona, druk jest fantastyczny.
Nie rozumiem o co chodzi z tą radioaktywną bielą.
I tak przy okazji. W jaki sposób i czy w ogóle mogę wykorzystać na L850, papier Tecco SAM200 Smooth Artist Matt A4. Otrzymałem go w prezencie, ale po pierwszych wydrukach jakoś szału nie ma.
Akurat jak pisałem swój post, napisałeś swój i nie odniosłem się do niego...
Widzę, że masz spore "doświadczenie".

Czemu odpuściłeś profilowanie?
Aż tak źle?
Ja planuje to zrobić, ale rozbieżności w cenie są tak duże, że ciężko wybrać (od 100 zł do nawet 300 zł za podłoże) - pomijam profilowanie "na odległość".

Powiedz mi - masz skalibrowany monitor?
Ciekaw jestem jak wygląda u Ciebie proofing na papierach Epsona i ich profilach.
Jak pisałem - na Premium Glossy mam lekki niebieski zafarb, ale nie wiem, czego to wina - może źle skalibrowany monitor, może wydruk jeszcze "nie doszedł"...

Którego dokładnie profilu Epsona używasz?
Gdzieś słyszałem, że Glossy jest lepszy niż Premium Glossy, ale to może mit.

Co do druku B&W zauważyłem pewną zależność (zapewne nie tylko ja) - gdy wybieram przy drukowaniu "papier zwykły" zamiast np.: Epson Premium Glossy, to drukuje bez zafarbu. Ten pojawia się dopiero gdy wybiorę profil papieru Epson Premium Glossy.

A może ktoś zna jakiegoś RIP'a kompatybilnego z L850?
Niestety, wszystkie które znalazłem tej drukarki nie obsługują.