Pokaż wyniki od 1 do 10 z 72

Wątek: Epson L800 profile ICC

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Epson L800 profile ICC

Co do rodzajów papierów - na pewno jakiś błysk, bo to taka "podstawa" (choć to w sumie mam - Epson Premium Glossy).
    Chciałbym też spróbować czegoś przeznaczonego do zdjęć BW, choć obawiam się, że okaże się to nietrafionym wyborem ze względu na zafarb jaki daje Epson.

Ogólnie - trudny wybór, pewnie fajnie by było wypróbować wszystkie.. Szkoda tylko tych profili icc.

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Epson L800 profile ICC

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    Co do rodzajów papierów - na pewno jakiś błysk, bo to taka "podstawa" (choć to w sumie mam - Epson Premium Glossy).
    Chciałbym też spróbować czegoś przeznaczonego do zdjęć BW, choć obawiam się, że okaże się to nietrafionym wyborem ze względu na zafarb jaki daje Epson.

Ogólnie - trudny wybór, pewnie fajnie by było wypróbować wszystkie.. Szkoda tylko tych profili icc.
    Co wybierzesz z tych dwóch producentów, bedzie dobrze.

Epson PGPP to bardzo dobry papier i nie jest tak wciekle biały z wybielaczem jak większość papierów glossy/pearl. Podobny ładny ma Fomei Collection Gloss 265 i Velvet 265. Seria Jet jest już radioaktywnie biała: 300 są dość drogie (ale porządne), 205 moim zdaniem za cienkie, optymalny jest 265. Ja na barwniku Epsona lubię też Portrait Matt Warmtone, właśnie do cz.b. zdjęć, mimo zafarbów.

Jeśli dla Ciebie 50-60 zł za próbnik jest problemem, to może spróbuj w ogóle tańszych papierów, porównywalnych jakościowo, np. Tetenala (też radioaktywne). Dostępne w arkuszach małych na próbe (10x15 i 13x18) jak i do formatu A2. Ja używam Glossy 270, Satin 270 i Pearl 310 (tego najwięcej), nie polecam cienkiego Glossy 200. Tetenal ma bardzo dobre profile fabryczne: TETENAL ICC (Tecco słabe i chyba tylko do pigmentów).

Tecco z kolei robi papiery dla wielu innych firm, m.in. dla Epsona i Canona. Również wiele papierów Ilforda to Tecco. Jak pisałem wcześniej, ja bardzo lubię lekko ciepły PPG250 - tani jak na Tecco.

Co do cz.b. fotografii, to jak wiesz, nie poszalejesz i do barytów L800 się nie nadaje.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów