Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
unesco - dziękuję za odp.
Właśnie szukałem takich sample packów i znalazłem w zasadzie tylko Foemi.
Chciałem przetestować jeszcze papiery Tecco, ale tu już sampli nie znalazłem.

Obecnie drukuję na Epson Premium Glossy i profilach "wbudowanych" - jest w sumie ok, trochę tylko biel wpada w niebieski, ale to może być jeszcze wina kalibracji monitora (mam Eizo S2243 którego kaliborwałem jakieś 2 tygodnie temu, ale może coś zrobiłem nie tak).

Tak z ciekawości zapytam - Pan się tym zajmuje jak się domyślam jakoś zawodowo?
to do przeszukania są (sample widnieją jak byk, poza Tetenalem):
Centrum Papieru - głównie Tecco (rozne sampel packi), Harman, troche HM, Epson
Centrum Druku - Tetenal, Epson
Medikon - Fomei, Sihl, Harman
Falter - HM, Ilford, Solution (tu najlepiej kontaktować się bezp z handlowcem, nie przez www).
uwaga - to wciąga! ;-)

Chyba właśnie tylko Fomei nie ma Sample Packów, ale można poprosić żeby podesłali po kilka arkuszy z 3-4 wybranych papierów. Pozostałe na stronach tych firm można oficjalnie zamówić.
PGPP Epsona to całkiem niezły papier. W niebieski wpada?! To jest jeden z cieplejszych glossy na rynku, inne mają tony wybielaczy, świecących radioaktywnie. Bardzo fajny papier ma Tecco PPG250, satyna lekko ocieplona, na 3880 wychodzi miodzio. na MVA forum robilem lekkie podsumowanie papierologii...
Do czarno-białego, niezrównany jest Harman Gloss Baryta Warmtone, najlepiej drukowany przez Quad Tone Rip'a, ale tu dużo zabawy jest z krzywymi.

z ciekawoaści - oczywiście ze nie zawodowo, hobby, jako odskocznia od obłędu codzienności...
proszę pytać, jak bede wiedział, pomogę, ale rozumów wszystkich nie pozjadałem...