Nie no, bez przesady, to że nie jest to fotoploter pigmentowy z kilkunastoma tuszami nie oznacza, że nie należy jej profilować!
Ja do tej pory mam wydrukie z DeskJecta HP który miał 3+1 tuszy 15 lat temu i wydruki są bardzo dobre.
Używam od wielu lat barwnikowych drukarek Epsona (obok pigmentowej serii Pro) i dobre profile to podstawa. Są nawet ludzie i są to profesjonaliści, którzy drukują fotografie czarno białe z uzyciem barwnikowych tuszy Epsona (fakt że tylko czarnego, ew. dobarwianego). Prawdą natomiast jest, że standardowo cz-b wychodzą kiepskawo. Nieprawdą jest, że kolorowe wychodzą źle. Nie ma za mało atramentów, kolorowych dokładnie tyle samo co np. SC-P800. Wadą drukarek barwnikowych (przynajmniej Epsona), jest słabe zachowanie kolorów w cieniach, może poza oryginalną Clarią.
Ja używałem atramentów z L800 do barwnikowej 1400 i powiem, że gamut jest całkiem spory (szerszy na tej drukarce niż InkThriftCL od Jon'a Cone'a). Oczywiście trudno porónywać je do L800 bo w niej jest inny algorytm screening'u, dostosowany do tych atramentów.
Profile jak się robi powinno się wykorzystywać co najmnie 2x więcej pól niż przy pigmentówkach, zwłaszcza przy L800, bo jest bardzo nieliniowa, ale ja mam nawet jeden z tylko 1000 pól pomiarowych i działą całkiem przyjemnie, nie mówiąc już o profilu zrobionym przez Color Munkiego który w większości zastosowań jes ok (50+50 pól), i profile robione Argylem z 1500 polami.
Tusz do L800 ma jedną wadę, jest kiepski jeśli chodzi o trwałość. Niemniej jednak, jak na początek jest to całkiem przyjemne rozwiązanie - zdecydowanie z innymi papierami niż zawarte w sterowniku Epsona trzeba ją profilować.
--- Kolejny post ---
Oczywiście, że się da, praktycznie dla wszystkich tych papierów jakie wymieniłeś i dla wielu innych. Zazwyczaj są sprzedawane, czasami udostępniane Sample Packi zawierające po 2 szt z każdego rodzaju, to co prawda za mało żeby popróbowąć, ale kto broni kupicz 2 paczki :-).
Medikon ma całe Fomei praktycznie oprofilowane pod L800. Nie jest to co prawda profil dedykowany pod konkretny egz., a te mogą się różnić między sobą, ale to dobry punkt startowy. Tetenal też ma L800, i generalnie robi dobre profile. Jest co testować :-)