Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Bezzałogowe statki latające (drony) videofilmowanie - kilka pytań

Mieszany widok

Bywalec Awatar Smok
    Miasto
    W-wa

Domyślnie Odp: Bezzałogowe statki latające (drony) videofilmowanie - kilka pytań

Niezupełnie prawda, niełatwo to jest latać helikiem.
    Dlatego do filmowania używa się wielowirnikowców, które z natury swej są zdecydowanie bardziej stabilne, a już uzbrojone w wynalazki o których wspomniałem, typu autopiloty i stabilizatory potrafia dosłownie wisieć nieruchomo (teoretycznie można odłożyć nadajnik), korygując swoją pozycję nawet na wietrze, czy też latać prawie po torze prostoliniowym, z ustabilzowanym położeniem przód - tył względem bazy (pilot). Tego typu zachowanie można uzyskać już na phantomie (link powyżej) czy na innej platformie bazującej na popularnym kontrolerze dji naza, a to wszystko to raczej zaawansowane zabawki do użycia go pro, a nie zaawansowane technologie wykorzystujące jako kamerę drogie lustrzanki.
    Ale tak jak już napisałem - bezpieczeństwo !
    Nie powinno się latać nad głowami zwłaszcza w ciasnej przestrzeni, a jeśli już wyjątkowo to powinna to robić osoba z wieloletnim stażem w pilotowaniu modeli RC.
    Nawet najbardziej wymyślna elektronika nie jest w stanie zniwelować ryzyka kraksy do 0, a spuszczenie parokilogramowej platformy z szybko wirującymi wirnikami ostrymi jak ostrza na tłum może doprowadzić do nieszczęścia.
    To co wydaje się łatwe oglądając czy czytając w internecie łatwe wcale być nie musi, a droga do perfekcji pilotażu modeli RC, znaczona jest rozbitymi modelami, a czasem nawet wypadkami.
    Modelarstwo RC to pasjonujące hobby, ale najpierw latamy w miejscach bezpiecznych - łąkach, bez drzew, linii wysokiego napięcia i innych przeszkód i bez nadmiaru widzów i nigdy nad głowami swoimi i ewentualnych gapiów.
    "Piękno jest doskonałością z defektami" - Gilbert Adair

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie Odp: Bezzałogowe statki latające (drony) videofilmowanie - kilka pytań

Cytat Zamieszczone przez Smok Zobacz posta
    Niezupełnie prawda, niełatwo to jest latać helikiem.
    Dlatego do filmowania używa się wielowirnikowców, które z natury swej są zdecydowanie bardziej stabilne, a już uzbrojone w wynalazki o których wspomniałem, typu autopiloty i stabilizatory potrafia dosłownie wisieć nieruchomo (teoretycznie można odłożyć nadajnik), korygując swoją pozycję nawet na wietrze, czy też latać prawie po torze prostoliniowym, z ustabilzowanym położeniem przód - tył względem bazy (pilot). Tego typu zachowanie można uzyskać już na phantomie (link powyżej) czy na innej platformie bazującej na popularnym kontrolerze dji naza, a to wszystko to raczej zaawansowane zabawki do użycia go pro, a nie zaawansowane technologie wykorzystujące jako kamerę drogie lustrzanki.
    Ale tak jak już napisałem - bezpieczeństwo !
    Nie powinno się latać nad głowami zwłaszcza w ciasnej przestrzeni, a jeśli już wyjątkowo to powinna to robić osoba z wieloletnim stażem w pilotowaniu modeli RC.
    Masz jakiś link do filmiku nagranego w dowolnym pomieszczeniu ?
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Uprawnienia umieszczania postów