Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Canon EOS 5D Mark III - regulacja ostrosci na okreslona odleglosc

Domyślnie Odp: Canon EOS 5D Mark III - regulacja ostrosci na okreslona odleglosc

Dzieki chlopaki .

A ta instrukcja to skomplikowana

To juz wiem gdzie szukac . To zaraz zabiore sie za rozkminianie tego wylaczania automatyki i przechodzenia do manuala

Dzieki raz jeszcze

PS - a co do nikonowcow - nie wiem, kolezanka nie wiedziala. Albo miala mnie juz dosyc . Bo zawracalem jej glowe na poczatku takimi problemami ze pewnie gdybym zadal tutaj podobne pytanie to dostalbym bana z miejsca za zamieszczanie pytan ponizej pewnej tolerowanej skali niewiedzy
    Ostatnio edytowane przez gattaca2000 ; 18-08-2013 o 18:33

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie Odp: Canon EOS 5D Mark III - regulacja ostrosci na okreslona odleglosc

fajny start z foto trzeba przyznać życzę udanych zdjęć :-)

Bywalec
    Miasto
    Włocławek

Na start nie masz problemu typu: zbieram na lepszą puszkę Czytaj teraz książki, ale najpierw instrukcję.

Dopiero zaczyna Awatar JaLe
    Miasto
    KrK suburbia

Cytat Zamieszczone przez gattaca2000 Zobacz posta
    Witam serdecznie.

Zrobilem chyba straszna glupote - kupilem jako pierwsza lustrzanke Canon EOS 5D Mark III. I skala trudnosci mnie nieco przerasta. A raczej - wiem ze nie wykorzystuje nawet 25% mozliwosci tego sprzetu.

Do tego dwa obiektywy - Sigma 35mm F/1.4 i Canon EF 24-105 mm f/4 L IS USM.

I mam jeden zasadniczy problem - a takze pytanie do znawcow tematu - jak mozna ustawic ostrosc np na "nieskonczonosc" - jakbym chcial zrobic zdjecie gwiazdom?
    Ustawienia na manualu, np. ISO 1600, czas przy 35mm 15" do 30" oczywiście na statywie. Co do ostrzenia, to wyłaczmy automatykę, uruchom live view i ostrzymy na jakieś odległe oświetlone miejsce - np latarnia uliczna (gwiazdy raczej nie będą widoczne w wizjerze). Przy odpowiednim opanowaniu ostrzenia zwykle jest to wyostrzenie na nieskończoność i delikatny ruch powrotny

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez JaLe Zobacz posta
    Ustawienia na manualu, np. ISO 1600, czas przy 35mm 15" do 30" oczywiście na statywie.
    Statyw i ISO1600 - ciekawe rozwiązanie, nie dopuszczas dłuższych czasów z uwagi na ruch ziemi?
    I druga sprawa - jakie ma przełożenie długość ogniskowej na czas naświetlania? Jeżeli nie ma w kadrze żadnych innych obiektów niż gwiazdy nie ma to znaczenia.

Wg mnie:
    Statyw, tryb M, ISO100, przysłona w okolicach F4, czas trzeba dobrać na podstawie kilku ujęć próbnych. Ostrzenie ręczne na nieskończoność. Tak robiłem gwiazdy, księżyc i inne ciała niebieskie. Unikać jasnych ulic i pobliskich latarni, bo przy czasach rzędu kilkudziesięciu sekund do kilku minut zawsze coś popsuje kontrast i z czarnego robi sie szare bądź czerwone. Lepiej szukać totalnie ciemnych miejsc na uboczu.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Gwiazd nie robiłem jeszcze. Ale co do księżyca to statyw, iso 100, f8, czas 1/400. Czas dopasowywałem po kilku próbach, tak aby kratery wyszły w miarę kontrastowo. reszta to zabawa w CR. Aha ostrość MF tylko Live view. Powiększenie cyfrowe 10x i dokładne dopasowanie ostrości. Podejrzewam, ale pewności nie mam, że z gwiazdami będzie podobnie ale tu bardziej doświadczeni koledzy w temacie za pewne pomogą. Aha no ja robiłem 300mm na kropie więc skupiałem się bardziej na samym księżycu. twoim obiektywem na FF nie da się zrobić takiego zbliżenia ale przynajmniej potrenujesz ustawienie ostrości.
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Dopiero zaczyna Awatar JaLe
    Miasto
    KrK suburbia

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Statyw i ISO1600 - ciekawe rozwiązanie, nie dopuszczas dłuższych czasów z uwagi na ruch ziemi?
    I druga sprawa - jakie ma przełożenie długość ogniskowej na czas naświetlania? Jeżeli nie ma w kadrze żadnych innych obiektów niż gwiazdy nie ma to znaczenia.

Wg mnie:
    Statyw, tryb M, ISO100, przysłona w okolicach F4, czas trzeba dobrać na podstawie kilku ujęć próbnych. Ostrzenie ręczne na nieskończoność. Tak robiłem gwiazdy, księżyc i inne ciała niebieskie. Unikać jasnych ulic i pobliskich latarni, bo przy czasach rzędu kilkudziesięciu sekund do kilku minut zawsze coś popsuje kontrast i z czarnego robi sie szare bądź czerwone. Lepiej szukać totalnie ciemnych miejsc na uboczu.
    Wielkosc ogniskowej ma wplyw na ruch ziemi - im wieksza ogniskowa tym bardziej widoczne znieksztalcenie kstaltu gwiazd. W niektorych obiektywach wraz ze zmiana dlugosci ogniskowej zmienia nam sie tez swiatlosila - a ta ma wplyw na czasy naswietlania.

Na ISO100 beda widoczne tylko te mocniejsze gwiazdy - gorzej z droga mleczna. Oczywiscie wieksze ISO ""bardziej szymi"dlatego zbieramy wiecej klatek i je stakujemy np w DSS, Maximiedl lub Pixinsight

ps.sory za brak polskich znakow ale cos mi sie klawiatura przestawila

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez maciek12ss Zobacz posta
    Gwiazd nie robiłem jeszcze. Ale co do księżyca to statyw, iso 100, f8, czas 1/400. Czas dopasowywałem po kilku próbach, tak aby kratery wyszły w miarę kontrastowo. reszta to zabawa w CR. Aha ostrość MF tylko Live view. Powiększenie cyfrowe 10x i dokładne dopasowanie ostrości. Podejrzewam, ale pewności nie mam, że z gwiazdami będzie podobnie ale tu bardziej doświadczeni koledzy w temacie za pewne pomogą. Aha no ja robiłem 300mm na kropie więc skupiałem się bardziej na samym księżycu. twoim obiektywem na FF nie da się zrobić takiego zbliżenia ale przynajmniej potrenujesz ustawienie ostrości.
    Ksiezyc jest bardzo jasny wiec spokojnie wystarczy natomiast gdybys chcial jakies zdjecie odbiektow gleboiego kosmosu to niestey odpada

Co do dluzszych obiektywow to stosujemy na AstroWlkera lub montaze paralaktyczne

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów