Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: zepsuty obiektyw czy aparat?

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie Odp: zepsuty obiektyw czy aparat?

Były dwie wersje tego szkła, która z nich to jest? ( Druga z tego co pamiętam przy USM powinna mieć napis II, i oceniana jest jako "lepsza" od pierwszej).
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez usjwo Zobacz posta
    wade obiektywu nalezy przkuc w zalete. Posiadasz poprostu miekko rysujacy obiektyw, nadajacy sie w sam raz do chillout'owych portretow, o wschodzie slonca, w patelowych kolorach
    dobre !

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Były dwie wersje tego szkła, która z nich to jest? ( Druga z tego co pamiętam przy USM powinna mieć napis II, i oceniana jest jako "lepsza" od pierwszej).
    Ano fakt były 3 wersje,
    pierwsza miała 5 lisków przysłony i znaczek makro w formie tulipana,
    kolejna miała 7 listków przysłony i napis MACRO zamiast znaczka - tą właśnie mam
    ostatnia oprócz dopisku "II" w nazwie miała drobniejsze zmiany konstrukcyjne.

Awatar zepsuta
    Miasto
    Niemcy

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Wade obiektywu nalezy przkuc w zalete. Posiadasz poprostu miekko rysujacy obiektyw, nadajacy sie w sam raz do chillout'owych portretow, o wschodzie slonca, w patelowych kolorach
    no niestety nie widze u niego zadnych pozytywow.. :/ wogole robi nieostre zdjecia nie wiem czy nawet uda mi sie go sprzedac

Początki nałogu

Pół roku później - nadal ten sam problem Ja już dawno wysłałbym obiektyw do sprawdzenia do serwisu co jest nie tak, chyba że się nie opłaca - to sprzedał.
    / Canon /

Awatar zepsuta
    Miasto
    Niemcy

heh no wiem, ze pol roku minelo, albo i dluzej, ale niestety wyjechalam i aparat zostal gdzie indziej i teraz mam aparat spowrotem i znowu ten sam problem.. przepraszam ze zanudzam :P myslalam ze moze ktos cos poleci albo nie wiem sama co myslalam :P
    jest mi smutno, dzisiaj robilam zdjecia i sa wogole nieostre i dlatego napisalam

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Ciekawe, że nie wiadomo w końcu czy mowa o 3.5-4.5 czy 4-5.6. Ten ciemniejszy był tańszy i jest ogólnie uważany za jeden z najgorszych obiektywów Canona.

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

zepsuta Nie odbierz tego zle, ale dobry kompakt bedzie dla ciebie lepszy niz "luszczanka", ktora niestety nie bedzie robila sama za ciebie zdjec.
    Ostatnio edytowane przez Raideur ; 06-05-2014 o 07:47

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Cytat Zamieszczone przez Raideur Zobacz posta
    zepsuta Nie odbierz tego zle, ale dobry kompakt bedzie dla ciebie lepszy niz "luszczanka", ktora niestety nie bedzie robila sama za ciebie zdjec.
    Przepraszam że się wtrącę, uzasadnij to założenie.
    Obiektyw jak już ktoś wcześniej napisał do serwisu, alternatywnego dla tego z żytniej
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Pogodzę wszystkich ))))))) EF 28-105 to relikt analogowy ^^

Cały problem "nieostrości" leży bardziej w telecentryczności szkieł, które nie były projektowane pod cyfrę (biega o kąty padania światła na piksele w matrycy światłoczułej). Podczas projektowania optyki dla lustrzanek małoobrazkowych na film 35mm, nikt nie przywiązywał wagi do tego, aby telecentryczność była tak idealna. Nikt nie przypuszczał, że w przyszłości człowiek wymyśli tak niedoskonałe urządzenie jakim jest popularna matryca światłoczuła i dlatego wiele szkieł doskonałych w analogach "mydli" w cyfrze ^^

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Demonos Zobacz posta
    Ten obiektyw to dość leciwa konstrukcja i nie jest telecentryczny. On nawet na analogu jest średni (choć lepiej niż na cyfrze). Jedyną jego zaletą jest silnik USM :-)
    Szczerze mówiąc nigdy go nie testowałem na f8 bo używanie go na takiej przysłonie mija się całkowicie z celem. Zostań przy kicie - jest na prawdę dużo lepszym wyborem.
    Wiem, 105 się przydaje, ale ja bym dał sobie spokój z tym słoikiem.
    Brawo ten Pan!

właśnie z tej przyczyny sprzedałem EF 28-135 po przejściu z analoga na cyfrę - więcej napisałem wcześniej, bo nie zauważyłem tego postu wcześniej
    Ostatnio edytowane przez candar ; 07-05-2014 o 21:38
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów