Były dwie wersje tego szkła, która z nich to jest? ( Druga z tego co pamiętam przy USM powinna mieć napis II, i oceniana jest jako "lepsza" od pierwszej).
Były dwie wersje tego szkła, która z nich to jest? ( Druga z tego co pamiętam przy USM powinna mieć napis II, i oceniana jest jako "lepsza" od pierwszej).
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Pół roku później - nadal ten sam problemJa już dawno wysłałbym obiektyw do sprawdzenia do serwisu co jest nie tak, chyba że się nie opłaca - to sprzedał.
/ Canon /
heh no wiem, ze pol roku minelo, albo i dluzej, ale niestety wyjechalam i aparat zostal gdzie indziej i teraz mam aparat spowrotem i znowu ten sam problem.. przepraszam ze zanudzam :P myslalam ze moze ktos cos poleci albo nie wiem sama co myslalam :P
jest mi smutno, dzisiaj robilam zdjecia i sa wogole nieostre i dlatego napisalam![]()
Ciekawe, że nie wiadomo w końcu czy mowa o 3.5-4.5 czy 4-5.6. Ten ciemniejszy był tańszy i jest ogólnie uważany za jeden z najgorszych obiektywów Canona.
zepsuta Nie odbierz tego zle, ale dobry kompakt bedzie dla ciebie lepszy niz "luszczanka", ktora niestety nie bedzie robila sama za ciebie zdjec.
Ostatnio edytowane przez Raideur ; 06-05-2014 o 07:47
http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.
Pogodzę wszystkich))))))) EF 28-105 to relikt analogowy ^^
Cały problem "nieostrości" leży bardziej w telecentryczności szkieł, które nie były projektowane pod cyfrę (biega o kąty padania światła na piksele w matrycy światłoczułej). Podczas projektowania optyki dla lustrzanek małoobrazkowych na film 35mm, nikt nie przywiązywał wagi do tego, aby telecentryczność była tak idealna. Nikt nie przypuszczał, że w przyszłości człowiek wymyśli tak niedoskonałe urządzenie jakim jest popularna matryca światłoczuła i dlatego wiele szkieł doskonałych w analogach "mydli" w cyfrze ^^
--- Kolejny post ---
Brawo ten Pan!
właśnie z tej przyczyny sprzedałem EF 28-135 po przejściu z analoga na cyfrę - więcej napisałem wcześniej, bo nie zauważyłem tego postu wcześniej
Ostatnio edytowane przez candar ; 07-05-2014 o 21:38
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com