ale da sie to jakos naprawic, czy mozna go wyrzucic??![]()
ale da sie to jakos naprawic, czy mozna go wyrzucic??![]()
Przysłona otwarta? czyli F4.5 przy 105mm? Sprawdź jak wyjdzie po przymknięciu do np F8. Powinna się poprawić ostrość. Obiektyw raczej sprawny, po prostu jest kiepski.
Ten obiektyw to dość leciwa konstrukcja i nie jest telecentryczny. On nawet na analogu jest średni (choć lepiej niż na cyfrze). Jedyną jego zaletą jest silnik USM :-)
Szczerze mówiąc nigdy go nie testowałem na f8 bo używanie go na takiej przysłonie mija się całkowicie z celem. Zostań przy kicie - jest na prawdę dużo lepszym wyborem.
Wiem, 105 się przydaje, ale ja bym dał sobie spokój z tym słoikiem.
1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2
Użyłem skrótu myślowego - chodzi mi o to, że jeżeli dla dobrych zdjęć miałbym się ograniczać do małych otworów przysłony f8+ to tracę sporo z teoretycznej uniwersalności zoom'u. No, chyba, że traktujemy to jako zoom krajobrazowy
Ja to co prawda jestem ślepy, ale twój przykład też nie pokazuje jakieś wyjątkowej ostrości. Co najwyżej akceptowalna, ale jak mówię - ja to ślepy jestem i pewnie mam mroczki![]()
1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2
wyjatkowej ostrosci nie ma, ale jest zauwazalnie lepsza niz na zdjeciach autorki watku, przez co pokazac chciałem, ze obiektyw ten sam w sobie nie jest zly, a ten o ktory pyta zepsuta, powinien odwiedzic serwis.
nadal tylko nie rozumiem co ma uniwersalnosc zooma do wartosci przysłony.
Ostatnio edytowane przez komisarz ryba ; 16-08-2013 o 14:44
nie wiadomo, jaki punkt af jest ustawiony, jakie parametry ma zadane puszka; te kwiatki się nie nadają do testowania ostrości
ja bym nie wyrzucał, poćwiczył
Prawdę mówi Demonos - po pierwsze to jest obiektyw nie-telecentryczny (konstruowany dla analogowych lustrzanek)
po drugie optymalizowany dla pełnej klatki a nie APSC
po trzecie - z racji wieku może mieć mocno zakurzone soczewki w środku - należało by go dać do czyszczenia i smarowania.
Mam EF28-105 podpięty do analogowego EOS50E , mam także EF-S 17-85 IS USM (który jest jednym z niezbyt udanych konstrukcji Canona)
i powiem , że w cyfrowej fotografii lepiej sprawdza się ten nielubiany przez wielu 17-85
Próbowałem też EF28-105 podpiąć do cyfrowej pełnej klatki - 5dmk2 - jest trochę lepiej niż w APSC, tylko kontrast spada bardzo jak w kadrze jest jakieś mocne światło
ale ten spadek kontrastu może wynikać stąd, że go nigdy nie dałem do czyszczenia (ponad 12 lat)
Wade obiektywu nalezy przkuc w zalete. Posiadasz poprostu miekko rysujacy obiektyw, nadajacy sie w sam raz do chillout'owych portretow, o wschodzie slonca, w patelowych kolorach![]()