Witam.
Chciałbym kupić obiektyw Samyang 8mm f3.5 Aspherical IF MC Fish-eye, ale chwilowo anulowałem zakup. Jestem jeszcze świeży w te rzeczy, dlatego lepiej, abym tutaj napisał. Czy do tego obiektywu trzeba coś jeszcze dokupić, aby móc podłączyć do mojego 60D (bagnet?) Czy już on jest wyposażony, abym mógł go podłączyć i nic nie trzeba dokupywać? Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye CS - Obiektyw - Fotozakupy.pl
Znalazłem taki tekst, więc szukałem.
W systemie Canon EOS sprawa ma się odrobinę inaczej. W lustrzankach Canona występują aktualnie dwa typu aparatów: pierwszy z bagnetem EF a drugi z EF-S. Te pierwsze to aparaty wyposażone w matryce formatu 35 mm oraz APS-H i aktualnie do tego grona należą: Canon EOS 5D Mark II, Canon EOS 1Ds Mark III oraz Canon EOS 1D Mark IV. Wszystkie inne lustrzanki Canona to aparaty z matrycami APS-C (np. Canon EOS 60D). Niestety nie ma możliwości na użycie obiektywów z bagnetem EF-S z lustrzankami pełnoklatkowymi Canona ponieważ mechanicznie nie pasują. Tylna soczewka obiektywów EF-S wchodzi znacznie głębiej do wnętrza aparatu, niż to ma miejsce w konstrukcjach EF i jeżeli udałoby się nam coś takiego zrobić to pracujące lustro zahaczyłoby o obiektyw, co skończyłoby się uszkodzeniem lustrzanki.
Po prostu chcę mieć pewność.
Pozdrawiam