Witam serdecznie,
Jak widać jestem nowy na forum i od razu piszę z dość poważnym problemem. Kilka miesięcy temu miałem ogromnego pecha i udało mi się zarysować filtr IR (nie opisuję jak, bo mniejsza o to... liczy się skutek:/). Rysa jest na tyle upierdliwa, że ciągnie się przez dużą część szybki i daje w kość już od f/8 (przy jasnym tle oczywiście). Celem konsultacji wysłałem sprzęt na Żytnią i wbrew obiegowym opiniom zostałem potraktowany z powagą i względnym profesjonalizmem (na tyle, na ile mogę ocenić jako amator). Doczyszczono mi matrycę, a podczas późniejszej rozmowy z technikiem mogłem ustalić możliwości i koszta ew. naprawy.
Dowiedziałem się, że wykonują tego typu zabiegi, ale też dostałem wyraźne ostrzeżenie, że żaden serwis na świecie nie jest w stanie zapewnić sterylnych warunków, jakie panują podczas produkcji (a co za tym idzie, efekt naprawy nie musi być idealny). Mimo tego osoba, która zajmowała się moim aparatem, zapewniła, że wykonywała już takie naprawy i jak dotąd nikt nie zgłosił reklamacji (niestety nie pamiętam nazwiska tego inżyniera, ale z pewnością postaram się je "odzyskać" po numerze zlecenia).
I wszystko byłoby w miarę OK, gdybym tutaj nie zajrzał i nie poczytał opinii o tym serwisiePo kilku miesiącach dojrzałem do decyzji o naprawie, ale teraz ponownie nabrałem wątpliwości. Widziałem tylko jeden temat na forum o wymianie tego filtra (w 20D) i postanowiłem założyć kolejny licząc na Wasze zdanie jako ludzi doświadczonych. Może akurat ktoś już przeprowadzał taką operację w serwisie i ma jakąś wiedzę na ten temat. Dlatego proszę o wszelkie opinie, za które z góry dziękuję.