Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Obiektyw na wycieczkę objazdową do Włoch

Mieszany widok

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Domyślnie Obiektyw na wycieczkę objazdową do Włoch

witam
    Może ktoś z forumowiczów był na takiej wycieczce i ma jakieś spostrzeżenia co do zastosownia obiektywów.
    Mimo iz zadowolony jestem z pracy mojego canona 15-85 mm to zastanawiam się nad np.28 /1.8 USM tylko że na APS-C to ten obiektyw w testach jakoś nie wypada za dobrze przynajmniej na Optyczne.pl.
    Jesli chodzi o miejsca to głównie Rzym i Wenecja , niestety nie miałem jeszcze okazji i dlatego takie pytanie.
    ps. inna sprawa że będzie mało czasu na ewentualne zmiany optyki i szukanie dobrych ujęć.
    pozdrawiam Wojtek
    Ostatnio edytowane przez fancik ; 13-08-2013 o 12:38
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Odp: Obiektyw na wycieczkę objazdową do Włoch

Musisz się zastanowić co chcesz fotografować 28 na cropie to ani wąsko ani szeroko mógłbyś wyjść na miasto u siebie ustawić swojego zooma na 28 mm i zobaczyć co ci da taka ogniskowa.

Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Tak wiem że ogniskowa 28 to taka sobie ale wymyśliłem go ze względu na światło a przyznam też że zasoby finansowe są umnie troche na wyczerpaniu ....... i albo jakaś tania używka albo zostanę przy tym co mam....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez fancik Zobacz posta
    (...) i albo jakaś tania używka albo zostanę przy tym co mam....
    Na Twoim miejscu zostałbym przy tym co masz. Posiadasz fajny zostaw obiektywów. Tak jak już zostało tu wspomniane światła Ci nie będzie brakować.

Dopiero zaczyna

Ja na wycieczkę (zwiedzanie miasta) wzięłam 28mm 1.8 do mojego 50D i był to główny obiektyw. Miałam do tego jeszcze 50mm (użyłam kilka razy) oraz 10-20mm (użyte kilka razy). Jako główny obiektyw się sprawdził. Na co dzień też jest moim głównym obiektywem (nawet lekki FF mnie nie zniechęca), a sprzedałam mojego super ostrego Tamrona 17-50mm, bo obrazek z 28mm 1.8 bardziej przypadł mi do gustu.

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Cytat Zamieszczone przez marie21mk Zobacz posta
    Ja na wycieczkę (zwiedzanie miasta) wzięłam 28mm 1.8 do mojego 50D i był to główny obiektyw. Miałam do tego jeszcze 50mm (użyłam kilka razy) oraz 10-20mm (użyte kilka razy). Jako główny obiektyw się sprawdził. Na co dzień też jest moim głównym obiektywem (nawet lekki FF mnie nie zniechęca), a sprzedałam mojego super ostrego Tamrona 17-50mm, bo obrazek z 28mm 1.8 bardziej przypadł mi do gustu.
    Nie jestem jakimś fanem architektury , a zresztą super szeroki kąt też ma swoje wady i czasem przeszkadza .
    Poprostu pomyslałem że tam gdzie głównie ze względu na swiatło nie wyrobi 15-85 mimo stabilizacji , można będzie go zastąpić taką stałką z dobrym swiatłem.

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Światło, światłem ale znowu musisz sobie odpowiedzieć na ptyanie co i jak chcesz focić.
    Jak architekturka w ciągu dnia - to światła będziesz mieć raczej wiecej niż dość a i tak z reguły będziesz przymykać dla uzyskania właściwej głębi ostrości.
    jak wieczorne zdjęcia, to i tak dla dobrego efektu lepiej mieć statyw. Ja na twoim miejscu bym wziął to, co masz - 15-85 i 50.
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

skoro jesteś zadowolony z 15-85 to po co 28 1.8? do pomieszczeń? to i tak pod cropem będzie za wąsko...

ja głownie na wycieczki biorę uwa i wszystko nim focę. praktycznie nie ściągam go z puszki.
    ebe ebe

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

patrzac po swoich zdjeciach z Wenecji - zakres 15-85 pokrywa ogromna wiekszosc ujec, ktore robilem. wlaczywszy Burano i Murano.
    na Canale Grande i w ciasnych kanalikach mozna tez porobic troche zdjec telerurka (gondolier, dalszy kadr, ...) ale 85mm to tez calkiem duzo.

jakbym kombinowal nad drugim szklem, to bardziej w desen czegos szerokiego, bo do niektorych ujec 15mm moze byc za wasko...

w Rzymie nie bylem, wiec nie mam koncepcji...
    www albo tez flickr

Coś już napisał Awatar jaco
    Miasto
    Płock

Zostań przy tym co masz, będzie uniwersalnie i wygodnie. Tym bardziej że sam pisałeś że czasu na szukanie ciekawych ujęć będzie mało

Wysłane z Sony Xperia S
    "Wiem co mówię, mówię co wiem. Dużo wiem, więc dużo mówię"

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów