Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Slajdy

rataj
    Guest

Domyślnie

Ja bym sprobował na fomapan R
    Jezeli interesuje cie temat slajdow cz-b to tutaj jest ciekawy tekst na temat obrobki tego materialu.

W temacie jaki material nie polecalbym generalnie czulosci 200. Niewile daje w stosunku do 100 (nakrecisz polar o fakturze 4 i z lapy raczej foty nie trzasniesz) a pogorszenie rozdzielczosci znaczne.
    Velvia to material pro (mala tolerancja na bledy w ekspozycji ale kolorki takie ze..., tzw oczojeb ). Jezeli masz kase, cierpliwosc i panujesz nad pomiarem swiatla Twojego aparatu to trzaskaj na Velvii
    pozdr

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: Slajdy

Cytat Zamieszczone przez Irish
    Chcialbym nie kupywac filmow na allegro bo skad mam pewnosc ze sa przechowywane w odpowiednich warunkach , a nie np. na gieldzie w pelnym sloncu.
    Zorientujesz sie po ilosci i zawartosci komentarzy u sprzedajacych. Na Allegro i zawodowcy i amatorzy kupuja, jakby taki sprzedawca sprzedal zawodowcowi film nie trzymany w lodowce to na pewno by negatywa zarobil - tak wiec jak znajdziesz z ponad setka pozytywow z roznych dat to bez obaw o takiego sprzedawce

Bywalec Awatar Rudi
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Co do wyboru materiału to dużo zależy od tego co chcesz fotografować. Np. Fuji Astia świetnie się nadaje do portretów, a znowu przy Velvi to kolorami się po gałach dostaje

Początki nałogu Awatar Scaramanga
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czlowiek dopiero raczkuje,a wy mu wyjezdzacie z Velvia...
    Niestety aby "strzelac odwrotki" trzeba byc 'kozakiem",jesli nie,to ponad polowa zdjec bedzie nadawala sie do kosza.
    Moim zdanie powinienes zaczac od tanszych wyrobow firmy Agfa,sa naprawde niezle,choc dla mnie
    Fuji is the best.Dla Ciebie wazna jest jak rozumiem cena i jakosc.Na poczatek musisz "wstrzelic sie"
    w material i zrozumiec sam mechanizm powstawania obrazu na materiale odwracalnym i roznicach
    w stosunku do naswietlania materialow negatywowych.Trening,trening,trening.Kup na poczatek Agfe 100 (nie musisz sie obawiac filmow nie z lodowki,roznica miedzy profesjonalnymi,a tymi z polki jest mala.Zamowienia na zdjecia do albumu o Krakowie chyba jeszcze nie masz... :wink: )
    Zrob na tym filmie serie probnych zdjec tego samego motywu ale przy roznych parametrach ekspozycji(1-sze wedlug pomiaru swiatlomierza,2-gie przeswietlone o +1 stopien ,3-cie,niedoswietlone o -1 stopien,jesli to za malo to w
    szerszym zakresie interwalow)Wyniki zapisz,zebys mogl je porownac z tym co otrzymales po wywolaniu kliszy.
    Nastepnie musisz wyciagnac wnioski na temat swoich pomiarow.Jest jedna ogolna zasada,ze negatywy naswietla sie na cienie(zazwyczaj lepiej przeswietlic jest o +1 EV),a slajdy na swiatla(tu nie ma mocnych
    i trzeba stosowac "bracketing" czyli to co robiles na poczatku).zawsze kiedy bedziesz mial motyw z wysokimi
    swiatlami i glebokimi cieniami stosuj pomiar na tony srednie (w swiatlach) i bracketing.Jesli z czasem poczujesz sie mocny w temacie "odwrotek" siegnij po filtry (polaryzacyjny kolowy jesli masz AF,choc najnowsze
    czujniki swietnie daja sobie rade z liniowymi,duzo tanszymi "polarami",polowkowy szary i ND-neutral density grey;sprawe ND zalatwi ci oczywiscie "polar";oraz CC filtr kompensacyjny do dlugich;powyzej 30s; naswietlen nocnych).Tyle w "pigulce".Bez czytania wiedzy fachowej i treningu "w polu" nie nabierzesz wprawy,a wiec
    do dziela
    i powodzenia 8)
    Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

Bywalec Awatar Rudi
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

I jeszcze jedno. Jak już będziesz miał swój pierwszy wywołany film to nie zapomnij kupić ramek No i ramkować lepiej samemu, w labie mogą to zrobić za Ciebie, ale po co płacić za coś co można równie dobrze zrobić w domu.

pozdrawiam i powodzenia
    Rudi

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie

Osobiście testowałem kilka pozytywów , ale najbardziej podobała mi się Velvia .
    Były to zdjęcia latem przy popołudniowym słońcu.
    Chociaż oczywiście w laboratorium mogą źle wywołać albo co.

Coś już napisał Awatar blizzard
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Ja takze mam zamiar niedlugo przesiasc sie na slajdy i mam w zwiazku z tym pytanie ( nie chce juz zasmiecac forum nowymi tematami, skoro sa stare ):
    Czy zwykle laby moga robic odbitki ze slajdow?
    Jesli tak, to czy taka odbitka jest duzo drozsza niz zrobiona z negatywu?
    Canon 50D|Tamron AF 17-50mm 1:2.8|EFS 17-85mm 1:4-5,6 IS|Canon EF 85mm 1:1,8|Canon A-1|Vivitar 28-210mm 1:3,5-5,6 Macro 1:4x

Coś już napisał Awatar Leon13th
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

A tak OFT.Jak naświetlacie velvie 100 ? (będe robił w studio albo w plenerze przy ładnej pogodzie)
    If your pictures aren't good enough,you're not close enough - Robert Capa

instagram > https://www.instagram.com/cez_lewandowski/

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blizzard
    Jesli tak, to czy taka odbitka jest duzo drozsza niz zrobiona z negatywu?
    Zwykłe to jakie, bo teraz to już nie wiadomo. Teraz kiedy większość to ,,cyfrowe'', to można je chyba uznać za zwykłe?
    No to te cyfrowe robią bez problemu, bo i tak najpierw masakrują to jakimś skanerem z niedouczonym laboludkiem, a potem naświetlają (tak samo jak z negatywu).
    Jak potzrebujesz odbitki ze slajdów, to najlepiej poskanować gdzieś porządnie i zanieść w plikach do zrobienai odbitek.

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blizzard
    Ja takze mam zamiar niedlugo przesiasc sie na slajdy i mam w zwiazku z tym pytanie ( nie chce juz zasmiecac forum nowymi tematami, skoro sa stare ):
    A po co Ci slajdy, skoro chcesz robić odbitki?
    Wsadż to w rzutnik, śmignij na ścianę - zapomnisz o odbitkach.

J

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów