Może daj jakieś porównawcze zdjęcia z 430 i z 580 zobaczymy jak to wygląda.
Może daj jakieś porównawcze zdjęcia z 430 i z 580 zobaczymy jak to wygląda.
Marcin
Nie,nie wynika z tego że lampa jest uszkodzona,srawdź jakie masz ustawienia lampy,ustaw ją tak aby pracowała w ETTL,może jest rzestawiona na manual,sprawdź też czy na lampie nie masz przypadkiem ustawionej korekcji na minus
jeżeli pogubiłeś się w ustawieniach zadzwoń (660 854 939 ) po dwudziestej ,wezmę swoją lampę ,aparat i prześledzimy ustawienia.
Ostatnio edytowane przez moritto ; 12-08-2013 o 16:43
mam podobny zestaw ,zadzwoń po 20 pomogę ci (tez pstrykam ślubniaki)
Ostatnio edytowane przez moritto ; 12-08-2013 o 16:50
Raczej nie pogubiłem się w ustawieniach bo nic nie zmieniałem zmieniłem tylko lampę z 430 na 580 i to wszystko nic nie było zmieniane.
Ale z chęcią zadzwonię to porozmawiamy.
--- Kolejny post ---
Umieszczam info z rawa, może coś pomoże.
Ostatnio edytowane przez McKiller ; 12-08-2013 o 17:11
1/50 s ,taki czas daje poruszone zdjęcia i lampa nic nie pomoże ,chyba że robisz zdjęcia w ciemnym pomieszczeniu a wtedy o ostrości decyduje szybkość błysku,który jest nie dłuższy niż 1/500s i w takiej sytuacji czas wyzwolenia migawki jest mało istotyny ,może trwać nawet 1/10s a i tak będą ostre zdjęćia
tak więc wszystko zależy od warunków oswietleniowych w jaskich pracujesz,dlatego powinieneś pracować w M a nie w AV
Ale jak juz tu wyżej było napisane, to w trybie AV czas dobierany jest do swiatła zastanego, a błysk z lampy to swiatło wypełniejące. Jeżeli chcesz sprawdzić czy lampy działają tak samo, to co za problem spróbowac raz jedna, a raz drugą (chyba że 430 juz sprzedałeś).
Ustaw aparat w tryb M, stałą przesłone, czas i iso. Zrób dwa zdjecia z 580 i 430 (lampy w ETTL), jeżeli wszystko jest dobrze to zdjecia powinny naswietlic sie podobnie.
Sprawdz też w lampy w M. Ustaw moc na 100 i taki sam zoom (na lampie) i zrób białą ściane (aparat też w M), na histogramie powinieneś zobaczyć o ile słabsza/mocniejsza jest jedna lampa od drugiej.