Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: 580 EX II pytanie

Domyślnie Odp: 580 EX II pytanie

Może daj jakieś porównawcze zdjęcia z 430 i z 580 zobaczymy jak to wygląda.
    Marcin

Coś już napisał

Nie,nie wynika z tego że lampa jest uszkodzona,srawdź jakie masz ustawienia lampy,ustaw ją tak aby pracowała w ETTL,może jest rzestawiona na manual,sprawdź też czy na lampie nie masz przypadkiem ustawionej korekcji na minus

jeżeli pogubiłeś się w ustawieniach zadzwoń (660 854 939 ) po dwudziestej ,wezmę swoją lampę ,aparat i prześledzimy ustawienia.
    Ostatnio edytowane przez moritto ; 12-08-2013 o 16:43

Cytat Zamieszczone przez moritto Zobacz posta
    Nie,nie wynika z tego że lampa jest uszkodzona,srawdź jakie masz ustawienia lampy,ustaw ją tak aby pracowała w ETTL,może jest rzestawiona na manual,sprawdź też czy na lampie nie masz przypadkiem ustawionej korekcji na minus
    Na pewno jest ustawiona na ETTL bo widzę na wyświetlaczu lampy, nie mam ustawionej korekcji na minus. Odnośnie zdjęć do porównania to musiałby być zrobione w podobnej scenie żeby porównać bo każda sala weselna jest inaczej oświetlona więc mija się to z celem.

Coś już napisał

mam podobny zestaw ,zadzwoń po 20 pomogę ci (tez pstrykam ślubniaki)
    Ostatnio edytowane przez moritto ; 12-08-2013 o 16:50

Cytat Zamieszczone przez moritto Zobacz posta
    jeżeli pogubiłeś się w ustawieniach zadzwoń (660 854 939 ) po dwudziestej ,wezmę swoją lampę ,aparat i prześledzimy ustawienia.
    Raczej nie pogubiłem się w ustawieniach bo nic nie zmieniałem zmieniłem tylko lampę z 430 na 580 i to wszystko nic nie było zmieniane.

Ale z chęcią zadzwonię to porozmawiamy.

--- Kolejny post ---

Umieszczam info z rawa, może coś pomoże.

Ostatnio edytowane przez McKiller ; 12-08-2013 o 17:11

Coś już napisał

1/50 s ,taki czas daje poruszone zdjęcia i lampa nic nie pomoże ,chyba że robisz zdjęcia w ciemnym pomieszczeniu a wtedy o ostrości decyduje szybkość błysku,który jest nie dłuższy niż 1/500s i w takiej sytuacji czas wyzwolenia migawki jest mało istotyny ,może trwać nawet 1/10s a i tak będą ostre zdjęćia
    tak więc wszystko zależy od warunków oswietleniowych w jaskich pracujesz,dlatego powinieneś pracować w M a nie w AV

Zadzwonię po 20 i porozmawiamy.

Pełne uzależnienie

Ale jak juz tu wyżej było napisane, to w trybie AV czas dobierany jest do swiatła zastanego, a błysk z lampy to swiatło wypełniejące. Jeżeli chcesz sprawdzić czy lampy działają tak samo, to co za problem spróbowac raz jedna, a raz drugą (chyba że 430 juz sprzedałeś).
    Ustaw aparat w tryb M, stałą przesłone, czas i iso. Zrób dwa zdjecia z 580 i 430 (lampy w ETTL), jeżeli wszystko jest dobrze to zdjecia powinny naswietlic sie podobnie.
    Sprawdz też w lampy w M. Ustaw moc na 100 i taki sam zoom (na lampie) i zrób białą ściane (aparat też w M), na histogramie powinieneś zobaczyć o ile słabsza/mocniejsza jest jedna lampa od drugiej.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów