Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: 580 EX II pytanie

Domyślnie 580 EX II pytanie

Witam, kilka dni temu przesiadłem się z 430 EX II na 580 EX II. Fotografuję na weselach itp. potrzebowałem więcej światła bo czasami sale weselne są oświetlone jak mój przedpokój. Odkąd używam 580 EX II mam wrażenie że jest słabsza od 430. Dlatego że gdy miałem założoną 430, to przy przysłonie 3.5 iso 2500 miałem czasy około 1/100. Teraz gdy zakładam 580 ustawienia praktycznie takie same, warunki oświetleniowe dobre (biały sufit, białe ściany, trochę światła zastanego oraz jakieś lasery światełka itp. czasy w granicach 1/40 - 1/60 przy tych czasach "zamrożenie" tańczących osób jest raczej mało prawdopodobne. I w pewnym momencie poczułem że coś chyba jest nie tak, wcześniej dawałem radę z 430 a teraz 580 nie daje rady ? Czy może mi ktoś poradzić / doradzić co zrobić lub co robię źle? Może lampa jest uszkodzona ?

Z góry dzięki za pomoc.

Dodam jeszcze czym robię zdjęcia : 5d MK II + 28mm 1.8 + 580 EX II (czasem robię w trybie av ustawiam wtedy podczas zabawy weselnej iso 2500, przysłona 3.5 a czas dobiera puszka automatycznie i wtedy wychodzą czasy 1/40 itp.)
    Ostatnio edytowane przez McKiller ; 12-08-2013 o 13:34

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: 580 EX II pytanie

No to ustaw sobie ekspozcyję w M, a lampę w automat.

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    No to ustaw sobie ekspozcyję w M, a lampę w automat.
    Tak robiłem tryb M iso 2500, czas 1/160 przysłona 3.5 lampa w trybie ETTL +1 ev. Wtedy zdjęcia wychodziły niedoświetlone

Lampa zapewne jest w porządku, tylko trochę dziwnie robisz te zdjęcia. Rozumiem że tryb AV i ewentualnie lampa jako błysk wypełniający? Bo w trybie AV aparat dobiera ekspozycje do światła zastanego - stąd pewnie masz takie efekty. Może przełącz aparat w tryb M i dobierz interesujące Cię parametry, a lampa w TTL zrobi co do niej należy?

Poczytaj ten wątek zapewne się przyda.
    http://www.canon-board.info/dla-pocz...zdjecia-87718/
    Marcin

Cytat Zamieszczone przez simarik Zobacz posta
    Lampa zapewne jest w porządku, tylko trochę dziwnie robisz te zdjęcia. Rozumiem że tryb AV i ewentualnie lampa jako błysk wypełniający? Bo w trybie AV aparat dobiera ekspozycje do światła zastanego - stąd pewnie masz takie efekty. Może przełącz aparat w tryb M i dobierz interesujące Cię parametry, a lampa w TTL zrobi co do niej należy?

Poczytaj ten wątek zapewne się przyda.
    http://www.canon-board.info/dla-pocz...zdjecia-87718/
    Dzięki za odpowiedź. Piszesz o interesujących mnie parametrach, dla mnie interesujące parametry są takie żeby zdjęcie było "zamrożone" i dobrze doświetlone. W tym celu gdy ustawiam tryb M jako pierwsze ustawiam przysłonę na 3.5 lub 3.2 następnie czas na 1/100 lub 1/125, iso to 2000 lub 2500 korekcja błysku w lampię przekręcam pokrętłem na +1 i w zasadzie tyle. Czy jest to poprawne ustawienie ? Jeżeli miałbym sam sobie odpowiedzieć to chyba nie bo zdjęcia są wtedy niedoświetlone. Więc w takiej sytuacji próbuję w trybie AV tam podobne ustawienia jak w trybie M ale czas dobierany jest sam i jest w granicach 1/40 lub 1/60 co jest za małym czasem do "zamrożenia". Więc co mam zrobić?

I taka ciekawostka jeszcze, 430 którą miałem wcześniej jakoś dawała radę na av w podobnych ustawieniach, to mnie najbardziej zastanawia ...
    Ostatnio edytowane przez McKiller ; 12-08-2013 o 14:46

Wszystko wygląda ok - zatem jedynie co mi przychodzi do głowy to lampa nie działa w automacie. A w manualu dasz rade doświetlić odpowiednio?
    Marcin

Cytat Zamieszczone przez simarik Zobacz posta
    Wszystko wygląda ok - zatem jedynie co mi przychodzi do głowy to lampa nie działa w automacie. A w manualu dasz rade doświetlić odpowiednio?
    Nie działa w automacie czyli jest uszkodzona ?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

No niekonieczne, wszytsko zależy od sceny, może za duzo tam jasnego - białego?
    Z drugiej strony jak porównujesz do 430 to zakładam, że do analogicznych warunków?

Coś już napisał

Jeżeli na tym samym korpusie przy tych samych ustawieniach 430 naświetla normalnie a 580 niedoświetla to 580 nie pracuje w ETTL,albo na lampie masz korekcję na minus.Pamiętaj że korekcje lampy wykonujesz w samej lampie jak i w korpusie,jeżeli w korpusie masz +1 a na lampie -2 to w sumie masz zminusowaną lampę o 1.

Cytat Zamieszczone przez moritto Zobacz posta
    Jeżeli na tym samym korpusie przy tych samych ustawieniach 430 naświetla normalnie a 580 niedoświetla to 580 nie pracuje w ETTL,albo na lampie masz korekcję na minus.Pamiętaj że korekcje lampy wykonujesz w samej lampie jak i w korpusie,jeżeli w korpusie masz +1 a na lampie -2 to w sumie masz zminusowaną lampę o 1.
    Ok więc jeżeli nie pracuje w ETTL to znaczy że coś nie działa poprawnie / jest uszkodzone tak? 430 została już sprzedana i nie mogę porównać. Korelacja w korpusie jest na zero, a w lampie na +1, więc tutaj wszystko ok.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów