Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: 55-250 nagle pojawiło się mydło (!?)

Domyślnie 55-250 nagle pojawiło się mydło (!?)

Witam. Często pojawiają się tematy, mówiące o tym że ktoś kupił obiektyw i ma mydło... Mój przypadek jest (moim zdaniem) niezwykły ;] Mianowicie, obiektyw mi ładnie ostrzy i ogólnie jestem zadowolony z użytkowania go. Aż pewnego dnia wyciągam go z torby, zakładam do body, pstrykam i... prawie zawał ;/ Mydli jak cholera...
    1. Dlaczego pojawiło się to zjawisko? Jaka jest tego przyczyna?
    2. Co mogę na to poradzić?

zdjęcia poglądowe, wszystkie na pełnej dziurze:

23-07-2013
    ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting
    24-07-2013
    14-07-2013

mydło

03-08-2013
    04-08-2013
    04-08-2013

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie Odp: 55-250 nagle pojawiło się mydło (!?)

Cytat Zamieszczone przez halama Zobacz posta
    2. Co mogę na to poradzić?
    Samemu to niewiele. Pozostaje poszukać jakiegoś dobrego fototechnika i dowiedzieć się za ile gotów jest takie coś naprawić.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

A może na gwarancji spróbuj naprawić, lub wymienic

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Czy to aby nie wina AF? Jak jest na innych obiektywach? Spróbuj zapiąć to szkło do innej puszki. Zdjęcia raczej nie są poruszone - czasy 1/500 - 1/400 sek, czy nawet 1/800 na drugim. Rozumiem że obiektyw gleby nie zaliczył?

Cytat Zamieszczone przez Bono74 Zobacz posta
    Czy to aby nie wina AF? Jak jest na innych obiektywach? Spróbuj zapiąć to szkło do innej puszki. Zdjęcia raczej nie są poruszone - czasy 1/500 - 1/400 sek, czy nawet 1/800 na drugim. Rozumiem że obiektyw gleby nie zaliczył?
    Na MF jest tak samo. Inne obiektywy śmigają bez zarzutu. Właśnie nie mam do dyspozycji innej puszki ;/ Ogólnie dziwne rzeczy dzieją się z samym tłem zdjęcia, na wspomnianym przez Ciebie drugim zdjęciu (choinka) trawa z lewej i prawej str... Ani obiektyw, body nigdy nie miało gwałtownego spotkania z podłożem.
    Obiektyw kupiłem używany, po gwarancji. Służył mi niezawodnie przez prawie rok. Z resztą jak go kupiłem to zaskoczył mnie niezwykłą ostrością i jakością obrazu który można było wykrzesać z niego a teraz nagle **** ;/

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

A stabilizacja działa? To znaczy czy widzisz jej działanie w wizjerze? Może to padło przez co grupa soczewek odpowiedzialnych za stabilizację jest nie w tym położeniu co trzeba. Tak czy owak, sam tego prawdopodobnie nie naprawisz.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Na moje kaprawe oko któraś z soczewek ma przesuniętą oś optyczną. Obiektyw mógł być już naprawiany i ktoś słabo dokręcił np. nakrętkę mocującą soczewkę. Teraz się ona poluzowała i soczewka się przesunęła...
    Tak czy siak raczej bez fachowca się nie obejdzie :-).
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

@piast9 i @dzidofon chyba w dobrym kierunku kombinujecie. Stabilizacja nie działa... Nie zauważyłem tego bo raczej z niej nie korzystam. Gdy ją włączę i nacisnę spust do połowy słychać jakieś tam chrobotanie ale nic się nie dzieje - w sensie nie stabilizuje. Druga sprawa, dwie śrubki na bagnecie (gdy obiektyw jest bagnetem do góry, to te dwie które są poziomo), mają ślady że ktoś je już ruszał kiedyś

http://img22.imageshack.us/img22/5453/m0fe.jpg

Uprawnienia umieszczania postów