Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 113

Wątek: Sigma 17-50 2.8 EX - problem/ostrzegam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie Odp: Sigma 17-50 2.8 EX - problem/ostrzegam!

1) To wyostrzanie robi ze zdjęcia masakrę, większość krawędzi aż świeci
    2) Najlepiej gdybyś wrzucił RAWa i wtedy każdy może sobie spokojnie przeanalizować Twoje zdjęcia.
    3) Nie ma sensu testowania na ścianach, bo wiadomo że na szerszym kącie obiektyw nie zawsze ostrzy idealnie prostopadle do obiektu, tylko może mieć lekko zakrzywioną ostrość na bokach. Kiedyś już był o tym wątek. W normalnych zdjęciach raczej tego nie zauważysz.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Bywalec Awatar PMP
    Miasto
    Poznań

Takie rzeczy to tylko u nas. W cywilizowanym kraju miałbyś od ręki wymieniony na sprawny egzemplarz. Współczuję. Sam rozważałem ten obiektyw, ale widzę, że chyba będę kupował już tylko canony.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

A co Ty myślisz, że z Canonem to nie ma problemów? To prawda, że Sigma ma ich więcej, ale równie dobrze to samo możesz mieć w L-ce i serwis również będzie pisał to samo. Są pewnie norm i jeżeli dany obiektyw się w nich mieści to niestety mamy pecha. Co z tego, że Ty widzisz problem na części zdjęć, skoro pomiary mówią, że obiektyw jest OK Ma ostrzyć na odległość 50x ogniskowa i nie ma już znaczenia, że z bliska jest FF, a z daleka BF

Jednak jest na to rozwiązanie, robić zdjęcia, wyciągać wnioski i starać się żyć z tym co mamy Jedyną Sigmę jaką miałem to było 70-200 2.8. Na moim 350D skalibrowali ją bardzo dobrze i trafiała o ile aparat się nie pomylił, natomiast do 7D już polegli. Mi oddali kasę po ponad 1,5 miesiąca trzymania w serwisie body i obiektywu. Czy bym kupił jeszcze raz Sigmę? Tak.
    Ostatnio edytowane przez myslidar ; 23-08-2013 o 14:49

Bywalec Awatar PMP
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    A co Ty myślisz, że z Canonem to nie ma problemów? To prawda, że Sigma ma ich więcej
    Prawda. Zatem większe prawdopodobieństwo wtopienia kasy jest przy zakupie sigmy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

To zależy, jak kupisz 35mm f1.4 to wtopisz tylko połowę tego co mógłbyś wtopić w Canonie

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez miki450 Zobacz posta
    Jest dobrze, czy czepiać się dalej?
    Ciekawe. A zrób jeszcze raz test z mapą.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Dopiero zaczyna Awatar Januchta
    Miasto
    Lębork

Witam wszystkich szczęśliwych posiadaczy obiektywów Sigma.
    Miałem obiektyw Sigma 30/1.4 EX który od początku miał błąd Front Fokus.Zawiozłem do Najlepszego serwisu Sigmy w Gdyni. Byłem zadowolony jak jasna cholera z szybkości usunięcia wady, Na drugi dzień telefon z serwisu. Obiektyw sprawny do odebrania. Czar radości prysnął jak wykonałem parę zdjęć po powrocie do domu. Po moim teście z domowym zaciszu wyszło,że zawiozłem z FF i odebrałem z FF. Pani w serwisie biła się w pierś, że dokonali wszelkiej staranności podczas regulacji. Nawet wystawili mi atest, że obiektyw jest sprawny. Więc spakowałem wszystko w kartonik i z pismem przewodnim wysłałem do sklepu. Pismo oczywiście treści,że jest niezgodność towaru z umową. Trochę się krzywili ale ostatecznie wymienili i obiektyw na inny egzemplarz też 30/1.4 ale serii DC. Ku mojemu zdziwieniu robiąc testy w sklepie obiektyw ten też miał wadę Front fokus. Ale dokupiłem urządzenie USB Dock Teraz sam mogę ingerować w ustawienia. Już nie mam problemów z ostrzeniem. Co prawda trochę droższe rozwiązanie problemu.
    Wszystkim posiadaczom Sigmy Życzę wytrwałości w rozwiązywaniu problemów.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Miki450,
    i jak obiektyw, poprawił się?
    czekamy na wieści

Po powrocie body i obiektywu z serwisu, zrobiłem "parę" zdjęć i odnoszę przedziwne wrażenie, że zestaw zaczął normalnie pracować.
    Albo mam już coś z oczami
    Tzn.: ostrzenie jest "na raz" i przeważnie "w punkt".
    Wyjątkiem jest 17 mm. gdzie idealne ostrzenie wymaga bardzo dobrego światła. W pomieszczeniu (np. f2.8/-1/40s) AF działa loteryjnie. Potrafi ustawić w punkt ale potrafi się pogubić.
    W ogóle zauważyłem dziwną przypadłość jakby "zmęczenia", samo-rozkalibrowania AF po dłuższej pracy, po czym wszystko wraca do normy, jak poleży na półce (ale to może tylko mi się tak wydaje).
    Niesymetryczna ostrość kadru jakby zanikła.
    Dziwne to wszystko, bo serwis twierdzi, że poza testami nic z obiektywem nie robił, ponieważ jest sprawny, bez wad.
    Na razie jestem zadowolony.
    Jak pisałem wcześniej, wyrażam pełne uznanie dla delikatności z jaką jest obsługiwany sprzęt w serwisie, w Gdyni.
    Gdyby nie drobne ryski na przednim dekielku obiektywu i przestawiona, jedna funkcja w body, można by odnieść wrażenie, że sprzęt w ogóle nie był dotykany.
    Bardzo dobre jest też pakowanie i zabezpieczenie sprzętu, do przesyłki.
    Postaram się wkleić fotki, po ostatnim serwisie.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Cytat Zamieszczone przez miki450 Zobacz posta
    W ogóle zauważyłem dziwną przypadłość jakby "zmęczenia", samo-rozkalibrowania AF po dłuższej pracy, po czym wszystko wraca do normy, jak poleży na półce (ale to może tylko mi się tak wydaje).
    Ciekawe, ale jestem w stanie w to uwierzyć. U znajomego inny obiektyw Sigmy (70-200) z czasem w ogóle odmawiał ostrzenia. Kto wie czy pogarszająca się praca AF nie jest związana z nagrzewaniem się układów elektronicznych.

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów