Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 113

Wątek: Sigma 17-50 2.8 EX - problem/ostrzegam!

Domyślnie Odp: Sigma 17-50 2.8 EX - problem/ostrzegam!

Lewa to wyraźnie mydło, prawa przy 2.8 wydaje się naprawdę dobra.
    Chciałbym mieć taką lewą, jak mam prawą
    Co do wymiany: jak pisałem, myślę, że to nie będzie takie proste.
    Sklep przyjmie obiektyw i wyśle do serwisu w Gdyni, skąd wróci do mnie z opinią, że jest OK.
    Zgaduję, że tak będzie, skoro już 2x otrzymałem taką opinię.
    Więc szkoda mi czasu na taką ciuciubabkę.
    Wyślę zdjęcia do Japonii, zobaczę co powiedzą nt. "jakości" swoich produktów i kompetencji "autoryzowanego" serwisu w Polsce.
    Na reklamowanie niezgodności towaru z umową mam jeszcze trochę czasu (6 miesięcy od zakupu).

Co do sprawdzenia kilku egzemplarzy: niestety w mojej wiosce nie ma sklepu, który może coś takiego zaoferować.
    Mój obiektyw zamawiałem "w ciemno", wysyłkowo, z odbiorem w sklepie.
    Byłem cały szczęśliwy, że w ogóle mogę go mieć za tą promocyjną cenę.
    Gdybym wcześniej wiedział o przypadłościach Sigm to bym kupił Canona, albo się pofatygował do jednego z salonów Sigma Pro-Centrum.

Kiedyś, dawno temu, ktoś rozszyfrował nazwę Sigma: SIG(nificant) MA(lfunction).
    Teraz zrozumiałem co to znaczy.
    Ostatnio edytowane przez miki450 ; 20-08-2013 o 07:45

Cytat Zamieszczone przez miki450 Zobacz posta
    Lewa to wyraźnie mydło, prawa przy 2.8 wydaje się naprawdę dobra.
    Co do sprawdzenia kilku egzemplarzy: niestety w mojej wiosce nie ma sklepu, który może coś takiego zaoferować.
    Byłem cały szczęśliwy, że w ogóle mogę go mieć za tą promocyjną cenę.
    Gdybym wcześniej wiedział o przypadłościach Sigm to bym kupił Canona, albo się pofatygował do jednego z salonów Sigma Pro-Centrum.
    W przypadku Sigmy zakup tylko Sigma Pro Centrum. Byłem przetestowałem 3 egzemplarze 17-50, podziękowałem i wszystko gra. Sprzedawca powiedział krótko: "jeżeli nie jest pan przekonany w 100% to lepiej z myślą o zakupie na spokojnie się przespać". Sam przyznał się, że ma Tamrona 17-50 . Tylko Sigma Pro Centrum oferuje 3-letnią gwarancję na obiektyw.

Po tylu nieudanych próbach naprawy proponuje przejść się do rzecznika praw konsumenta i to nie zwlekać z tą wycieczką. Jeżeli towar jest wadliwy i świadomie go użytkujesz to Sigma będzie Ci chciała wmówić współudział w "dewastowaniu" sprzętu. Przeżyłem już coś takiego i sprawa zakończyła się dopiero, na moją korzyść w sądzie w 2-giej instancji.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

No to mam farta. Przeszedłem z Canona 24-70/2.8 i albo trafiłem idealny egzemplarz w ProCentrum za pierwszym razem, albo jestem ślepy i wada aż tak mi się w oczy nie rzuca. W każdym razie jestem bardzo zadowolony z przesiadki, bo niestety mój 24-70/2.8 na cropie był porażką.

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Cytat Zamieszczone przez miki450 Zobacz posta
    Zdaje mi się, że w tym wypadku możesz zwrócić zakupioną rzecz do sklepu, bez gadania muszą oddać pieniądze. Tak jest w przypadku transakcji na odległość, tylko nie wiem czy jest na to 10 czy 14 dni.

Cytat Zamieszczone przez Bono74 Zobacz posta
    Zdaje mi się, że w tym wypadku możesz zwrócić zakupioną rzecz do sklepu, bez gadania muszą oddać pieniądze. Tak jest w przypadku transakcji na odległość, tylko nie wiem czy jest na to 10 czy 14 dni.
    W ciągu 10 dni roboczych możesz odstąpić od transakcji internetowej bez podawania powodu.
    W tym przypadku jest już po herbacie.

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Idź do sklepu z pismem "niezgodność z umową - zwrot pieniędzy". Na kopii musisz wziąć podpis przyjmującego z datą (ważne). Sklep musi w ciągu 14 dni się ustosunkować do pisma. Jeżeli tego nie zrobi "reklamacja" jest uznana domyślnie. Sklepy często długo "rozpatrują" więc sprawa może się "sama" załatwić - Sprawdzone na sklepie nomen omen cyfrowe.pl.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

miki450,
    czy możesz wrzucić jeszcze jakieś inne, "nietestowe" sample?
    np. architektura, portret, landszaft
    być może wielu innych użytkowników (niekoniecznie Sigmy) ma podobny problem, ale o nim nie wie, bo nie robiło szczegółowych testów
    w praktyce raczej rzadko (lub wcale) robimy fotki jednolitych płaszczyzn

czy tym obiektywem robił zdjęcia ktoś oprócz Ciebie?

oczywiście walcz o swoje, nie odpuszczaj

Jutro postaram się wkleić jeszcze jakieś zdjęcia.
    Obiektyw jest nowiutki, z polskiej dystrybucji (3+2), nikt przede mną go nie "macał".
    Też tak myślę, że sporo osób może mieć taki problem, tylko o tym nie wiedzą.

Żeby było ciekawiej, to nie bawiłem się w żadne, szczegółowe testy.
    Mam za oknem widok na budynki i zieleń, położone prostopadle do osi obiektywu.
    W ten sposób sprawdzam wstępnie ostrość i GO (i parę innych rzeczy ).
    I przy tej okazji lewy budynek i zieleń wyszły rozmydlone. Inaczej bym pewnie nie zauważył tej wady.

Napisałem do serwisu, że nie zgadzam się z opinią technika i proszę, żeby mi odesłali mój sprzęt.
    Będę go reklamował jako niezgodność towaru z umową.
    Sprawą na pewno zainteresuję Sigmę w Japonii.
    Serwisowi przygotuję jeszcze sprawę zwrotu kosztów za przesyłki i prawdopodobnie za stracony czas.
    Poniosłem nieuzasadnione koszty poprzedniej wysyłki (nie uznali nieostrości, "zrobili" tylko kalibrację więc obciążyli mnie kosztami w jedną stronę).
    Teraz twierdzą, że nieostrość nie występuje, AF działa prawidłowo, więc pewnie obciążą mnie kosztami przesyłki w dwie strony.

Moja "przygoda" z Sigmą naprawdę powinna być ostrzeżeniem dla wszystkich, którzy rozważają zakup obiektywu tej marki.
    Po Waszych wpisach widać, że trafić dobry obiektyw Sigma, bez wad, jest naprawdę dużym wyzwaniem.

Ciekawe też, że bardzo miła pani z gdyńskiego serwisu (pozdrawiam serdecznie) proponuje mi zmniejszyć oczekiwania co do sprzętu, który mam ))
    A ja chciałbym tylko, żeby w obiektywie Sigma serii EX, lewa strona miała ostrość prawej i żeby AF trafiał w punkt.
    Ostatnio edytowane przez miki450 ; 20-08-2013 o 11:17

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

ja bym nie generalizował, to samo można napisać np. o Tamronie
    Miałem Sigmę 70-300 APO, byłem b. zadowolony, ale chciałem mieć jeszcze lepiej, kupiłem Canona 70-200/4 L
    potem dokładnie porównałem obrazek z obu szkieł i... sprzedałem Canona (z dużą stratą)
    największą bolączką Sigmy jest ff i bf, ale to się chyba powoli zmienia, sądząc po tym, jak się zachowuje m. najnowszy nabytek (17-50)

Inne zdjęcie zrobione moją Sigmą 17-50 EX, f/5.6
    http://www.DropBox.pl/file.php?name=...5142E2CEBC2918
    Ostatnio edytowane przez miki450 ; 20-08-2013 o 12:00

Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów