Witaj w klubie ja sigmy za bardzo nie lubię. 70-300 po kalibracji praktycznie bez zmian. Na reklamacje brak zgody. Ewentualnie zgłoś niezgodność towaru z umową tam gdzie kupowałeś szkło. Mi już nie chciało się w to bawić szkoda czasu za te pieniądze a zdjęcia jakieś tam cykam. wiem za to że żadnego zooma od sigmy już więcej nie kupię. Aha pisałem do sigmy na oficjalnego maila zero odzewu. Zadzwoniłem do gdyni tam gdzie zgłasza się reklamacje nie uprzejma Pani powiedziała że musi to działka technika ale onami nie da numeru . poprosiłem grzecznie numer lum adres bezpośredni do przełożonego jakiegoś kierownika czy dyrektora punktu też odmówiła nie chciała też dać kogoś postawionego wyżej do telefnu. Wku...... się i wybuchłem pojechałem tej panience po konstrukcji, aż sie zająkała i i nie mogła słowa wydusić z siebie. Więcej nie chce mieć żadnego kontaktu z ta firmą Choć by nie wiem jak reklamowali szkła i chwalili koledzy na forum . Gwarancja dwuletnia a można sobie podetrzeć nią pewną część ciała.