Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 113

Wątek: Sigma 17-50 2.8 EX - problem/ostrzegam!

Domyślnie Odp: Sigma 17-50 2.8 EX - problem/ostrzegam!

Tylko skąd ten rozrzut jakości???
    Czy Sigma składa te obiektywy w stodole?
    W sumie (z moim byłym już S17-50), podpiąłem do mojej 60ki, 5 nowych, wyjętych z pudełka, obiektywów Sigma 17-50, w tym:
    3 miały nierównomierne rozmycie kadru w lewej części,
    4 wykazywały FF/BF.
    Tylko jeden współpracował idealnie (mam go teraz).

Dopiero zaczyna

Jeżeli chodzi o mój model to mam ustawione -1 na wide i +2 na tele w focus adjust na moim 70D i w 95% przypadków jest super (kalibrowalem robiac po kilka fotek, z odleglosci okolo 1metra czyli nie za blisko i nie za daleko), ale pozostałe 5% (szczególnie 50mm z najmniejszej mozliwej odleglosci) nadal ma zauwazalny FF. Widac to najepiej robiac zdjecia klawiatury laptopowej od prawej strony, jak celuje w literke G to idealna ostrosc jest pomiedzy G i H, gdzies tak na wysokosci Y/B.
    Z drugiej storny robi fotki takie, wiec chyba nie mam powodow do narzekan.
    sample 1
    sample 2
    sample 3
    sample 4

Domniemam, ze idealnie bylo by skalibrowac ja tym adapterem od sigmy, bo w nim oprocz wide i tele idzie wybrac odleglosc obiektu na ktorym sie ostrzy, jezeli dobrze pamietam to 4 ogniskowe * 4 odleglosci = 16 punktow kalibracji, a nie tylko 2 jak w korpusie, ale z drugiej strony nie zajmuje sie fotkami zawodowo, wiec nie ma jakiegos super nacisku.
    Ostatnio edytowane przez qrko ; 07-08-2014 o 16:14

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

zdjęcia 2gie i 4te są albo poruszone albo nietrafione

Dopiero zaczyna

Dobry wieczór mógłby, ktoś podrzucić jakieś "ostre" zdjęcie na 17 i 50 mm? Oczywiście na f 2.8. Na 50 mm ostrość jest dość akceptowalna choć po pierwszym zdjęciu byłem załamany, mydło kompletne, ale ustawiłem mikroregulacje na +7 ( C 50D ) i teraz jest ok . Canonowy 50 1.8 na takiej samej przysłonie bije go na głowe.
    Jak poprawie wykonać test na FF/BF?
    Tak długo czekałem na dostawę owego obiektywu, a jak już doszedł wolałbym, żeby go nie było

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez Sajmon92 Zobacz posta
    Dobry wieczór mógłby, ktoś podrzucić jakieś "ostre" zdjęcie na 17 i 50 mm? Oczywiście na f 2.8. Na 50 mm ostrość jest dość akceptowalna choć po pierwszym zdjęciu byłem załamany, mydło kompletne, ale ustawiłem mikroregulacje na +7 ( C 50D ) i teraz jest ok . Canonowy 50 1.8 na takiej samej przysłonie bije go na głowe.
    Jak poprawie wykonać test na FF/BF?
    Tak długo czekałem na dostawę owego obiektywu, a jak już doszedł wolałbym, żeby go nie było
    jezeli masz ochote sprawdzić swój sprzęt względem ostrosci to najpierw wydrukuj odpowiednia tablice testową i ją porządnie sklej, nastepnie wykonaj serię zdjęć na różnych ogniskowcy od 17-50 wybierajac te najbardziej uzywalne 17-24-35-40-50 nastepnie wykonaj te zdjęcia przy różnym oświetleniu (tak aparat może mieć problemy przy świetle żąrowym a przy słonecznym już nie) wszystkie zdjęcia wykonaj na różnych ogniskowych również wykonaj na różnych otworach przysłony, oczywiscie z użyciem wężyka albo wyzwalacza żeby nie poruszyć, aparat na mocnym porządnym nie supermarketowym chińskim statywem, najlepiej z obciążeniem żeby wyeliminować każde poruszenie co do milimetra , to samo wykonaj jescze na LV żeby mieć porównanie w tych dwóch trybach, następnie podepnij drugie body i powtórz to samo, dla korekty jeszcze weś inne szkło o podobnej ogniskowej typu sigma 18-55 czy coś w ten deseń i powtórz , wnioski wyciągniesz sam na podstawie obrazów, zrób po kilka zdjęć każdego ujęcia ustawiając na nowo ostrość (hej to tylko aparat może się przecież pomylić) , no a jak juz to ogarniesz to wróć i opowiedz jak było bo już chłopaków od fotek z ręki i bateryjek mam dość

wklejka z innego tematu ale mysle ze jak wykonasz wszystko tak jak opisałem to dostaniesz odpowiedź na pytanie czy masz walnięty obiektyw czy walniętą rękę
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Dopiero zaczyna

Hmm wydrukowałem sobie plansze i robiłem tak jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=m2tKs1zQ58E
    Na 50 mm bez żadnego przestawiania zawsze było prawie idealnie, natomiast na 17 lekko z przodu . Ostatecznie na +5 wydaje mi się najlepiej. Czekam, aż się trochę pogoda poprawi i wyjde trochę w plener zobaczyć.

Miasto
    London

Hmm wydrukowałem sobie plansze i robiłem tak jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=m2tKs1zQ58E
    Na 50 mm bez żadnego przestawiania zawsze było prawie idealnie, natomiast na 17 lekko z przodu . Ostatecznie na +5 wydaje mi się najlepiej. Czekam, aż się trochę pogoda poprawi i wyjde trochę w plener zobaczyć.
    ale wykonałeś ten test w różnych warunkach świetlnych? słońce?światło żarowe, fluorescencyjne? wszystko na różnych F oraz z węzyka przy dobrym statywie? czy tak tylko machnąłeś z ręki na 2,8? dodatkowo sprawdziłeś na LV?

Dopiero zaczyna

Na statywie, 2 s wyzwalacz tylko przy dobrym świetle. Zastanawiam się czy nie odesłać i dołożyć do Canona pod koniec msc. Nie wiem jak działa serwis Sigmy w UK jeśli szkło było kupione na ebayu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

...Zastanawiam się czy nie odesłać i dołożyć do Canona pod koniec msc...
    Miałem Sigmę sprzedałem i kupiłem Canona 17-55 2.8 - używałem z 50D. Pod względem ostrości obrazu Sigma "zjadała" Canona na śniadanie niestety AF częściej się mylił. Gdybym teraz miał kupić jasnego zooma do zdjęć "domowo-hobbistycznych" to kupiłbym właśnie Sigmę. Więc albo masz "walniętą" sztukę, albo zbyt duże wymagania.
    Jeśli możesz oddać to oddaj i kup inną sztukę - to naprawdę "ostre" szkiełko
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Miasto
    London

Na statywie, 2 s wyzwalacz tylko przy dobrym świetle. Zastanawiam się czy nie odesłać i dołożyć do Canona pod koniec msc. Nie wiem jak działa serwis Sigmy w UK jeśli szkło było kupione na ebayu.
    2sek... panie rób to przy czasach takich żeby mieć pewność że nie ma najmniejszego poruszenia. dodatkowo zapytam poraz kolejny na ilu F bylo testowane? czy porównałeś z innym szkłem oraz czy zrobileś test zarówno na LV ?

Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów