Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 113

Wątek: Sigma 17-50 2.8 EX - problem/ostrzegam!

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Sigma 17-50 2.8 EX - problem/ostrzegam!

Z bocznymi też tak miałem, tzn. w ogóle nie trafiały.
    Ale tym się nie przejmowałem, bo i tak robię głównie środkowym.

Ja ten obiektyw naprawdę polubiłem, bo widać, że biorąc pod uwagę obecną cenę, jest świetny optycznie (jak trafi), nieduży i niezbyt ciężki a jednocześnie "czuć" solidność wykonania. Ma też bardzo dobrą stabilizację.
    Dlatego prawdopodobnie znowu go kupię.

Dla porównania mam też kupioną "w ciemno" (i w pośpiechu), Sigmę 10-20 f/3.5 i tu nie ma żadnych problemów.
    Bez kalibracji ostrzy idealnie (moim zdaniem).

Jako przykład podam te same warunki oświetleniowe (jasne, nasłonecznione pomieszczenie), przysłona 3.5, ogniskowa 17 mm., ostrzenie na ten sam kontrastowy element, z odległości 4 metrów: S10-20 na 5 strzałów, 1 nie trafione, S17-50 na 5 strzałów 3-4 nie trafione (w LV trafione za każdym razem).

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez Slawek1980 Zobacz posta
    Mam eos'a 500D i S17-50 f/2.8 po kalibracji u Sigmy. Niestety obiektyw ten nie wspolpracuje dobrze z tym body. Punkt centralny ostrzy dobrze natomiast na punktach zenwetrznych zawsze jest duzy front focus.
    Nie powinno tak być, ale jest to wytłumaczalne.
    Przestrzeń ostrości nie jest prostopadłościenna, ale jest wycinkiem sferycznym, co opisano wielokrotnie

https://accord-foto.pl/index.php?artykul=280

Wydaje mi się, że ogólnie ujmując, poprawne działanie tej Sigmy, jest niezależne od body.
    Bo Sigma 17-50 jest bardzo dobrym szkłem, co potwierdza bardzo wielu użytkowników, każdego systemu.
    Najlepiej chyba zgrywa się z Nikonem.
    Mi trafiła się tzw. czarna owca, obiektyw, który powinien zostać wycofany z rynku przez dystrybutora, ponieważ powoduje, niepotrzebne, negatywne opinie.
    Mimo to uważam ten sprzęt za wyjątkowo dobry optycznie, wyraźny i ostry praktycznie od pełnej dziury.
    Dodatkowo, teraz jest do kupienia w okazyjnej cenie jako nowy, z 3 letnią gwarancją.

Przez chwilę rozważałem używanego Canona 17-55 ale moim zdaniem, mając w alternatywie nową Sigmę za niecałe 1600 zł., absurdem jest wywalać około 1800 zł. na używanego Canona, który gabarytowo jest po prostu klocem w porównaniu z Sigmą.
    Poza głośniejszą pracą AF i rotującym pierścieniem ostrości, kultura pracy i wykonanie Sigmy są znacznie wyższe niż Canona.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Komorniki

Cytat Zamieszczone przez miki450 Zobacz posta
    Bo Sigma 17-50 jest bardzo dobrym szkłem
    moim zdaniem szkoda na ta sigme nerwow, chetnie bym zwrocil to szklo. Testoswalem w sklepie 3 modele i wszystkie mialy front focus. Wzialem sztuke z najmnijesza wada i wyslalem do kalibracji. Niestety z moja puszka moge ostrzyc tylko z punktem srodkowym. Szkoda mi wywalac kase na nowa puszke, wole kupic nastepne szklo i na pewno teraz bedzie to canon.

Dopiero zaczyna

Pytanko do kogos kto ma ten obiektyw pod Canona, bo wlasnie zauwazylem dziwna rzecz. Robilem fotki nieba na 17mm i ustawiajac MF i przekrecajac pierscien ostrosci na maksa ksiezyc i chmury sa nieostre. Jak przelacze na AF to celujac w ksiezyc i naciskajac spust do polowy AF cofnie pierscien ostrosci o jakies 2-3mm przed koniec. Tak ma byc? Wydawalo mi sie ze nieskonczonosc to nieskonczonosc i nie ma nic za tym :P

Cytat Zamieszczone przez qrko Zobacz posta
    ... Wydawalo mi sie ze nieskonczonosc to nieskonczonosc i nie ma nic za tym :P
    Wszystko gra.
    A co do nieskończoności, to pewnie księżyc jeszcze się nie łapie .
    Trzeba o to zapytać Ch. Norrisa. Jako jedyny policzył do nieskończoności. I to dwa razy.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

każdy obiektyw tak ma i to normalne

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    każdy obiektyw tak ma i to normalne
    Dokładnie Nie martw się, wszystko jest OK.
    / Canon /

Jak już pisałem, gdzieś, wcześniej: sprzedałem główną bohaterkę, tego wątku, czyli moją felerną Sigmę 17-50.
    Miałem dość zabawy w "testy" AF i wmawiania sobie: przecież tego rozmycia prawie nie widać.
    Obiecałem sobie, że jeśli się ponownie zdecyduję na zakup, to tylko bezpośrednio u autoryzowanego sprzedawcy.
    I tak zrobiłem.
    Sprawdziłem 3 obiektywy Sigma 17-50, z czego 2 miały podobną wadę nierównomiernego rozmycia lewej części kadru i FF/BF.
    Co ciekawe, sprzedawca tego nie widział. Dopiero po powiększeniu 100% przyznał mi rację.
    Trzecia sprawdzana Sigma była idealna. Żadnego FF/BF, celna i pewna w całym zakresie, nawet w kiepskich warunkach oświetleniowych. Do tego równomiernie ostra na całym kadrze. Po prostu tak jak być powinno, jakby skrojona pod moją 60kę de.
    Więc znowu mam Sigmę 17-50 i teraz jestem naprawdę szczęśliwy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

dobrze, że ja swojej nie sprawdzałem
    robię foty i jest ok.
    najlepszy budżetowy "kit" na rynku, ostry od 2.8

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów