Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Czy wszystkie 16-35/2.8L II są takie złe, czy mam trefny egzemplarz ?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie Czy wszystkie 16-35/2.8L II są takie złe, czy mam trefny egzemplarz ?

Witam wszystkich, to mój pierwszy wątek na forum, i pewnie jeden z pierwszych postów ( zarejestrowalem sie lata temu, ale że na większość moich pytań zdołałem znaleźć odpowiedz szukając, to nie musialem nic pisać )
    Teraz mam problem, na który nie znalazłem odpowiedzi w wątkach o 16-35

Na jednej z ostatnich wycieczek wypożyczyłem sobie ten obiektyw na pare dni.
    Chciałem się dowiedzieć, czy ten koszmarek, który widać do mniej więcej w 1/3 zdjęcia, licząc od brzegów kadru to normalne w tym obiektywie, czy tylko mój egemplarz był taki nieostry ?

Oczywiście miniaturka nic nie pomoże, poniżej wstawiam pełną wersję z Exif:
    https://www.dropbox.com/s/t40h8zcc2i...5-24_633-2.jpg
    W skrócie 5d mk3, 16mm@f/8.0

Zdjęcie nie jest specjalnie ciekawe, ale wybrałem je, bo miało dużą GO, a że budynek był ustawiony prostopadle do aparatu, to nie powinien wyskoczyć poza głębie ostrości. Taką jakość przeżyłbym na f/2.8, ale to było f/8.0

Pewnie i tak kupie sobie ten obiektyw, bo go polubiłem, ale przed zakupem chciałem przgotować się na przykrą niespodziankę związaną z jakośćią obrazka
    Pytanie do właśćicieli pełnej klatki i 16-35 mk2 : czy taki spadek jakośći na bokach ( wole nie myśleć co się dzieje w rogach! ) jest normalny ?
    Z góry dziękuje za pomoc

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie Odp: Czy wszystkie 16-35/2.8L II są takie złe, czy mam trefny egzemplarz ?

Przyznam, że efekt współpracy 5dmkII z 16-35II jest tutaj raczej słaby , miałem 2 egzemplarze tego szkła i zarówno z 5d i 5dII miałem raczej dużo lepsze efekty. Wybrałeś taki mało kontrastowy, szary przykład, ale na powiększeniu to zdjęcie nie wygląda to najlepiej. Czy sprawdzałeś ten zestaw w innych warunkach/ przysłonach? Jeżeli chcesz to napisz na priv swój adres mailowy to wrzucę Ci parę sampli.

Uzależniony

Domyślnie Odp: Czy wszystkie 16-35/2.8L II są takie złe, czy mam trefny egzemplarz ?

Po pierwsze nie wiadomo ile razy ten obiektyw upadł.
    Po drugie, wygląda jak byś ostrzył na okolice hiperfokalnej, bo najostrzejsza jest ścieżka rowerowa, więc tym bardziej aberracje się ujawniają na oddalonym budynku, chociaż asfalt blisko też nieciekawy z brzegu. Tego obiektywu nie posiadam, ale te aberracje wyglądają źle tutaj.
    Może spróbuj użyć DLO z DPP - mam 17-40L i tu niby spada ostrość na brzegach kadru, choć nie ma takich aberracji. Natomiast DLO całkiem nieźle to koryguje. Myślę, że w przypadku Twojego 16-35 mógłby sobie nie poradzić, a to by mogło znaczyć, że egzemplarz jest "ponadprzeciętny".

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Małopolska

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Po pierwsze nie wiadomo ile razy ten obiektyw upadł.
    Po drugie, wygląda jak byś ostrzył na okolice hiperfokalnej, bo najostrzejsza jest ścieżka rowerowa, więc tym bardziej aberracje się ujawniają na oddalonym budynku, chociaż asfalt blisko też nieciekawy z brzegu. Tego obiektywu nie posiadam, ale te aberracje wyglądają źle tutaj.
    Może spróbuj użyć DLO z DPP - mam 17-40L i tu niby spada ostrość na brzegach kadru, choć nie ma takich aberracji. Natomiast DLO całkiem nieźle to koryguje. Myślę, że w przypadku Twojego 16-35 mógłby sobie nie poradzić, a to by mogło znaczyć, że egzemplarz jest "ponadprzeciętny".
    Cześć,
    W tym obiektywie nietrudno jest wyostrzyć na nieskończoność, szczególnie na 16 mm . Caly budynek jest w głębi ostrośći. Dlatego wybrałem to zdjęcie. To są zrzuty z LR zaraz po imporcie, korekcja obiektywu radzi sobie z abberacjami, ale ten spadek ostrości mnie załamuje. Z testów raczej wynika, że na tej przysłonie cały kadr jest podobnie ostry, a tu taki numer . Ciężko jest znależć inny przykład, gdzie mam pewność, że boki kadru znajdują się w głębi ostrości. Bez tego trudno ocenic co jest spowodowane bokehem, a co nie.

Tutaj jest inny przykład, 35mm, f/2.8 tym razem. Bardziej kontrastowo. Starałem znaleźć zdjęcie, w którym rogi boki _powinny_ być w GO.
    https://www.dropbox.com/s/rr2du2rrq1...013-23_416.jpg

Na dołączonym zdjęciu wyraźnie imho widać, że tym razem prawa strona jest o wiele gorsza niż reszta. Ostrzyłem na środek kadru
    @koraf: zaraz wyśle PW

Uzależniony

No, jeśli po upadkach te soczewki "latają" w środku, to taki efekt może być. Ten egzemplarz z pewnością nie jest wzorcowy.

Uzależniony

16-35 to rewelacyjne szkło !

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Rewelacyjnie gówniane bym powiedział.
    Marki trzy.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez blackninja Zobacz posta
    Rewelacyjnie gówniane bym powiedział.
    to twoja opinia

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

pokażcie lepsze w tym zakresie ogniskowych, z mocowaniem canona i możliwością przykręcenia filtrów. Nie istnieje.
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    to twoja opinia
    Obawiam się, że nie tylko moja. Mam dostęp do trzech takich szkieł (wszystkie mk2), równie gówniane są. f/2.8 dla mnie nieużywalne w rogach masakra totalna i to w szkole za 5-6k. Może to kwestia wymagań. Pracuję na stałkach i jak muszę podpiąć 16-35 to chory jestem. Niżej f/5.6 nie schodzę.
    Marki trzy.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów