Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: CS6 - Camera Raw - suwaki

Mieszany widok

Domyślnie CS6 - Camera Raw - suwaki

Cześć,

w końcu przesiadłem się na CS6, a co za tym idzie na nowe camera raw (uaktualniłem bodajże do najnowszego).
    Tylko mam problem, otóż w krew mi weszło posługiwanie się "starymi" suwakami z camera raw:

natomiast w cs6, w standardzie otwierają mi się poniższe suwaki:

czy jest możliwość ustawienia, aby odrazu podstawowymi suwakami były te z pierwszego screenu (czarne/swiatło wypełnienia itd itp) ? bo szukam i szukam jak to zrobić i sobie nie mogę poradzić.

Pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie Odp: CS6 - Camera Raw - suwaki

Stare suwaki są z przetwarzania 2010, nowe z 2012, na twoim miejscu jednak przyzwyczaił bym się do nowych. Nowe przetwarzanie jest lepsze.
    Sprawdzałem w ACR 8.2 beta, nie da się zapisać aby ACR standardowo używał 2010.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Rozważ jednak używane DPP do wywoływania RAW.

Ja zapisuję do bazy danych (na dyski zewnętrzne)w LR "wszystkie" moje zdjęcia i te które są istotne
    kopiuję (CR2) na dysk wewnętrzy kompa i wywołuję w DPP.

Chodzi głównie o korekcję wad/cech obiektywów Canona oraz usuwanie "przepaleń" i tak zapisany tiff(16) otwieram w PS CC

jp

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Temat zbliżony do mojego problemu, a nie chcąc zakładać nowego tematu, zapytam tutaj.
    Otóż jest posiadaczem aparatu Canon 50D i zrobiłem sobie w domu małe studio. A żeby było trochę PRO, to zdjęcia pozowane robiłem w RAWach.

Pytanko, bo chyba czegość nie rozumiem w CameraRAW pomimo że dość długo go używam.
    Otóż, a zatem, więc, przykładowo robię portret w moim pseudostudiu, zdjęcie w formacie JPG. Otwieram je w CameraRAW, zdjęcie jako tako wygląda, mała korekta, cieni, światła itp, na koniec lekkie podostrzenie, odszumiać nie musze bo ISO100 a lampy zewnętrzne dobrze oświetliły twarz. Przybliżenie do oka i jest w miarę OK.

Ale, jak robie w RAWie, no tych samych parametrach, czyli też ISO 100, 1/200 1/250 f5.6-8, to po otwarciu i przybliżeniu oka, są jakby szumy, i to ogromne. Domyślnie jest ustawione wyostrzenie 25. Dopiero jak zrobie odszumienie i to na wartość 50, i ściągne w dół ostrzenie, to zdjęcie można oglądać w mocnym przybliżeniu i jakoś to wygląda.

Czy to normalne, że RAWy trzeba "odszumiać" nawet przy ISO100 ? W sumie to jest plik surowy, a JPG z aparatu jest już wynikiem pewnych operacji w apracie.
    Dodam tylko, że jak to samo zdjęcie otworzę w DPP to od razu jest żyleta bez pikselka szumu !!!!
    Czy może coś nie tak w apracie ustawione ?
    Profil obiektywu jest właczony w CameraRAW.

Przy tworzeniu RAW do pliku wpisywane są informacje o aparacie i obiektywie, "tajne", które nie czyta CameraRAW, są tam tylko info "zgrubne"
    Jeśli już się zdecydowałeś na plik RAW to używaj DPP.

Z moich doświadczeń wynika że w DPP nie warto :
    - wyostrzać
    - odszumiać
    a tylko :
    - usuwać wady obiektywu (wszystko w zakładce LENS)
    - usuwać prześwietlenia (i tylko tyle z zakładki RAW)

Wyostrzenie wstępne rewelacyjne wychodzi w PS, redukcja potrząśnięć.
    Sam jestem zaskoczony, nawet zdjęcia ze statywu pięknie wyostrza, usuwa więc również skutki celowego rozmycia w body.

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Bywalec
    Miasto
    Wlkp

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Wyostrzenie wstępne rewelacyjne wychodzi w PS, redukcja potrząśnięć.
    Sam jestem zaskoczony, nawet zdjęcia ze statywu pięknie wyostrza, usuwa więc również skutki celowego rozmycia w body.
    Jakich wartości parametrów zwykle używasz?

A jakich wartości parametrów najczęściej używacie dla maski wyostrzającej?

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Podepnę się pod temat. chociaż chodzi mi o trochę inną sprawę. zainstalowałem nową wersję beta camera raw 8.5 do cs6 na win 7. i nie mam tych nowych funkcji no w filtrze gradientowym. Ktoś już instalował ta aktualizację i wie co trzeba jeszcze zrobić, że by to działało ?
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Cytat Zamieszczone przez maciek12ss Zobacz posta
    Podepnę się pod temat. chociaż chodzi mi o trochę inną sprawę. zainstalowałem nową wersję beta camera raw 8.5 do cs6 na win 7. i nie mam tych nowych funkcji no w filtrze gradientowym. Ktoś już instalował ta aktualizację i wie co trzeba jeszcze zrobić, że by to działało ?
    Wiem, trzeba zainstalować PS CC

Adobe Camera Raw 8.5 and DNG Converter 8.5 release candidates available: Digital Photography Review

Do wersji CC dodawane są wszystkie nowe funkcje, do pozostałych tylko obsługa nowych body

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Dziękuję jp. Z moim Angielskim niestety jest słabo. Dziękuję za wyjaśnienie. Pozostaje czekać na oficjalną aktualizację w takim razie. mam tylko pudełkową wersję cs6 więc nic nie poradzę innego na to a szkoda bo ten filterek gradientowy z możliwością pędzlowania to to czego mi najbardziej brakuje w cr..
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Zapisany w pliku RAW obraz jest "świadomie" trochę rozmyty i stąd "potrzeba" usunięcia tego rozmycia (wyostrzanie wstępne) które na ogół wykonuje się w wywoływarkach. Ale z mojego doświadczenia lepiej spełniają tą funkcję algorytmy deblur niż klasyczne wyostrzanie.
    Dlatego nie wyostrzam ani w DPP ani nie w LF/ACR tylko po wywołaniu wykonuję, jako wstępne, albo w PS/redukcja potrząśnięć albo Topaz/InFocus.

To wstępne jest bardzo delikatne (aby linie były nie rozmyte tylko), dopiero końcowe jest właściwe.

Parametry wyostrzania końcowego to trzeba powiększyć do 100% i oglądać :
    - krytyczne miejsca : niebo (dodatkowe zakłócenia), cienkie linie (halo) obrys sylwetek (halo)
    - całość (trawa, kamienie, twarze) czy nie jest za ostre.

Wstępna reguła jest taka, że ustawiasz na optimum i ...zmniejszasz ostrość o 25%

Gdy drukujesz to jest jeszcze 3 krok, wyostrzanie na ekranie aby było prawidłowo ostro na wydruku

jp

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów