Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Wymiana matrycy i co teraz?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie Wymiana matrycy i co teraz?

Witam,
    mam pytania do zaawansowanych kolegów żyjących dłużej w symbiozie z sprzętem fotograficznym, mianowicie:

-czy wymiana matrycy/ migawki wpływa na działanie puszki?
    -czy po wymianie matrycy licznik jest kasowany/resetowany?

zauważyłem że bardzo dużo ludzi sprzedaje sprzęt jak tylko było w nim coś wymieniane i tu pojawiają się moje pytania. Z logicznego pkt'u widzenia wymiana matrycy przez autoryzowany serwis bo się posypała powiedzmy przy 40tys. kliknięć raczej nie powinna wpływać na jego właściwości ale może macie jakieś doświadczenia w tej materii.

Pozdrawiam

Domyślnie Odp: Wymiana matrycy i co teraz?

Szczerze mówiąc nie spotkałem się ze sprzętem po wymianie matrycy. Migawka i owszem. Pamiętaj tylko, że aparat to nie tylko migawka i matryca. Jeżeli nawet wymienimy migawkę po 100 000 zdjęć to reszcie elementów się przebieg nie zmniejszy.
    Canon EOS 6D | C 24-105 f/4 L | C 70-200 f/4 IS L | C 1.4x | C 50 f/1.4 | C 85/1.8 | C 35/2.0 | 580EX

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała

migawka czy matryca to w pełni serwisowalne elementy aparatu. W przypadku wymiany migawki licznik startuje od zera. Serwis dokonuje adaptacji nowej matrycy, wraz z przywróceniem wszystkich referencyjnych parametrów pracy danego modelu. Wymienia się tylko kiedy jest potrzeba, więc takie zmiany zawsze działają na korzyść Potwierdzam poprzednika, aparat to także inne elementy elektroniczne. Do dwóch najkosztowniejszych tj. migawka + matryca, dodałbym jeszcze płytę główną. Elektronika najczęściej pada przez narażanie na niekorzystne warunki atmosferyczne, kondensacja pary wodnej itd. Matrycę wbrew pozorom też można uwalić, ot choćby tak : laser 5 d mark II sensor KILL - YouTube
    Ostatnio edytowane przez swishu ; 04-08-2013 o 09:08

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pomorze

A gdyby zasymulować coś takiego:

strzelam 35tys klatek pada mi matryca wymieniam ją na żytniej. otrzymuję naprawioną puszkę i wszystko gra jak wspomina algha przy 35tys elementy korpusu nie są styrane a matryca jest nowa to w sumie nie powinno się odczuć tego że w takim aparacie było coś grzebane, chyba że wymieniliby migawkę to wtedy licznik byłby od zera i tylko stan zewnętrzny puszki dawałby informację o tym ile żyje ten aparacik? dobrze rozumuję?

a i jeszcze jedno czy jeśli ktoś zaświeci w obiektyw laserem takim z breloczka coś na wzór wskaźników wykładowych jest w stanie uszkodzić matrycę w taki sposób że powstaje martwy subpixel?

ehh swishu już uprzedziłęś moje rozważania więc można dzięki
    Ostatnio edytowane przez MirosławH ; 04-08-2013 o 09:21

Coś już napisał
    Miasto
    Olesnica

nie wiem czy kolega nie myli pojęć matryca/migawka. Naprawa tych części to zupełnie co innego.
    Aparatu z wymienioną matrycą raczej z drugiej ręki nie dostaniesz, zbyt droga zabawa, z migawką owszem, nowa migawka wydaje się być lepsza niż zajechana stara, więc chyba na plus.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pomorze

Przemasl1985 - dzięki za sugestie ale nie mylę pojęć nauczyłem się już jak wygląda migawka a jak matryca :P a tak poważnie to każdy początkujący fotograf powinien się zapoznać z budową swojego sprzętu ( jak tak zrobiłem) dodatkowo pomaga mi fakt że jestem z zamiłowania elektronikiem i dociekliwość każe mi zawsze dowiedzieć się jak najwięcej na temat budowy i zasad działania każdego sprzętu elektronicznego.
    Stąd moje pytania bo znajomość budowy i zasad działania bardzo często nie idą w parze z rzeczywistością, elektronika potrafi zaskoczyć każdego a tego rodzaju kwiatki wychodzą podczas użytkowania, i tu wkraczają koledzy z forum których wiedza praktyczna jest potężna tylko trzeba ich troszkę pociągnąć za języki

Uprawnienia umieszczania postów