czemu wszystkie ślubniaki różnią się tylko facyjatami? no po prostu ustawienia książkowe, nuda...
poza tym potwierdzam, że 16-35 jest lepsze od 17-40, ale generalnie oba są słabe. W porównaniu z 14-24 przynajmniej![]()
czemu wszystkie ślubniaki różnią się tylko facyjatami? no po prostu ustawienia książkowe, nuda...
poza tym potwierdzam, że 16-35 jest lepsze od 17-40, ale generalnie oba są słabe. W porównaniu z 14-24 przynajmniej![]()
-C
EOS R5+kilka szkiełek Canona
A wrzuciłbyś ze dwa, trzy w pełnym rozmiarze prosto z puszki bez żadnej obróbki? Bokeh fajny, ale poza tym niewiele więcej da się powiedzieć. Przy takich rozdzielczościach po obróbce to i z 18-200 wyjdą ładnie.
No niestety jest tak, że jak zrobi się fajne zdjęcie tzn. takie jakie mi się podoba, to ludziom nie odpowiada. Robi się więc proste gnioty, żeby "klyjent" był zadowolony. Mnie też to czasem wkurza...
Ale tu miało być oceniane szkło a nie zdjęcia, do tego może nie nawiązujmy.
To prawda, ale ja lubię duże przysłony, bo od słonecznych gwiazdek jestem uzależniony. Ale nawet na wartościach poniżej f10 rewelacji nie ma.
Ostatnio edytowane przez Matsil ; 16-11-2013 o 10:27
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
No to widzę, że już można wrócić do tematu wątku.
Czyli 17-40 vs 16-35 ?
--- Kolejny post ---
I żeby nie było OT
Miałem tą Sigmę przez około 1,5 miesiąca. Świetnie mi się sprawdziła w fotografii czarno-białej (ostry,kontrastowy obrazek), ale w innych zastosowaniach wymiękała (sport, koncerty, praca w sztucznym świetle), więc sobie ją odpuściłem.
I przeprosiłem się z wyrywaczem ramion (70-200 2.8 L II) :-)
Jak można porównać te dwa obiektywy? Jakie kryteria stosujesz? Bo są trochę nieporównywalne jak dla mnie.Świetnie mi się sprawdziła w fotografii czarno-białej (ostry,kontrastowy obrazek), ale w innych zastosowaniach wymiękała (sport, koncerty, praca w sztucznym świetle), więc sobie ją odpuściłem.
I przeprosiłem się z wyrywaczem ramion (70-200 2.8 L II) :-)
To widzę teraz idziemy z OT w długie szkła.......
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Kolega się pomylił, nic dziwnego - tu się taki OT zrobił że można się zamotać.
Prosiłbym o powrót do tematu.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jestem właśnie na etapie wyboru szkła 85 mm, przeglądam testy, czytam itp. zastanowiła mnie jedna rzecz, dlaczego w DXOMARK Sigma wygrała w każdej kategorii??
Sigma 85mm F1.4 EX DG HSM Canon on Canon EOS 6D versus Canon EF 85mm f/1.2L II USM on Canon EOS 6D - Side by side lens comparison - DxOMark
generalnie ostrzejsza, szybszy AF mniejsza winieta i aberacja ... na czym się więc opiera ta magia 85L?? Sytuacja wygląda identycznie jak porównamy szkła w the digitalpicture
Canon EF 85mm f/1.2 L II USM Lens Image Quality
Marcin