Pokaż wyniki od 221 do 230 z 293

Wątek: Canon 85mm f/1.2 USM L II vs Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: Canon 85mm f/1.2 USM L II vs Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM

liquidsound, wiem ze to moze zabrzmiec jak tania wymowka, ale ja serio na te chwile nie mam zadnego surowego zdjecia z Sigmy 85/1.4
    dla oszczednosci miejsca na dysku, kasuje rawy gdy je obrobie i wywolam do .jpg
    jakies surowe pliki mysle ze znajde za niebawem, bo 2-3 stycznia bylem w Karpaczu na plenerze (niestety pogoda kompletnie nie dopisala - zero sniegu ), ale to wpierw musze zrobic chociaz wstepna selekcje.
    cos niebawem pokaze, stay tuned.

ja mam takie sceptyczne nastawienie do podniety ludziów z obiektywu 85L, bo jestem "po przejsciach" z 50L
    tzn, chodzi mi o to, ze juz chyba ze 200x czytalem opinie, ze po przesiadce z C50/1.4 na 50L to zdjecia nabraly piatego wymiaru, kolory wypas, plastyka miod, kontrast ojpdl i wogole och i ach.
    tymczasem ja nie zanotowalem nic z powyzszego.
    lepsza praca pod swiatlo, owszem.
    nieco lepsza ostrosc, owszem.
    i na tym koniec zaowazalnych roznic.
    tzn. jest jeszcze oczywiscie zaowazalna roznica w cenie miedzy C50/1.4 vs 50L, no ale tego nawet nie skomentuje..
    w kazdym badz razie, cos mam przeczucie ze podobne wnioski mialbym do napisania, gdybym sprzedal Sigma 85/1.4 i zanabyl 85L
    poprawa jakas tam bedzie, owszem - ale najwieksza zaowazalna i odczowalna roznica bedzie w stanie konta bankowego ;]

jeszcze raz powtarzam: nie twierdze, ze Sigma 85/1.4 jest lepszym narzedziem niz 85L (ani na odwrot)
    twierdze jedynie, ze opierajac sie na wlasnym doswiadczeniu, opiniach wyczytanych na forum oraz samplach obejrzanych na sieci - Sigma 85/1.4 ma zdecydowanie lepszy stosunek jakosci do ceny.
    innymi slowy jest bardziej oplacalna i szybciej sie zwroci, w postaci czystego zarobku (jezeli rozpatrujemy kryteria zarobkowe)
    bo jak kryteria czysto hobbystyczne to panuje wolna amerykanka, czyli no limits
    lubisz zbierac i przy okazji uzywac sprzet foto? - jest taka firma na L ktora ma niesamowicie ladna biżuterie foto, cene z ****, ktora daje +10 do prestizu i samozadowolenia z hobby
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 09-01-2014 o 14:16
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Uprawnienia umieszczania postów