Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Jak ustawić preselekcję zdjęć seryjnych w Canon EOS 60D?

Domyślnie Jak ustawić preselekcję zdjęć seryjnych w Canon EOS 60D?

Witam.

Dziś stałem się posiadaczem nowej lustrzanki Canon EOS 60D. Znakomity aparat, ma wiele funkcji... aż za dużo. Wcześniej korzystałem z kompaktu i wszystko szybko ogarnąłem. Tutaj tak raczej nie będzie...
    Dlatego mam pytanie. Interesuję się astrofotografią i potrzebuję wykonywać zdjęcia seryjne. Używam do tego opcji M i Tv (jak na razie), ale nigdzie nie mogę ustawić ilość (preselekcja). Tutaj nie chodzi ile czasu będę przetrzymywał spust migawki, ale to już za jednym wciśnięciem (np. 10 zdjęć seryjnych). Proszę o poradę, ponieważ nie mogłem znaleźć odpowiedzi w instrukcji obsługi.

Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Jak ustawić preselekcję zdjęć seryjnych w Canon EOS 60D?

Ilość czego?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Normalnie, zdjęć. W poprzednim aparacie (kompakt) miałem możliwość ustawienia od 1 do 10 zdjęć, które były robione za pomocą jednego przycisku.

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Takie cuś to chyba tylko za pomocą programowalnego pilota do aparatu otrzymasz, są radiowe i na kablu.
    5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

MagicLantern umożliwia taką funkcjonalność.
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Coś już napisał Awatar jaco
    Miasto
    Płock

Moim zdaniem tylko dodatkowy soft może Ci pomóc

Wysłane z Sony Xperia S
    "Wiem co mówię, mówię co wiem. Dużo wiem, więc dużo mówię"

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez libmar96 Zobacz posta
    Witam.

Dziś stałem się posiadaczem nowej lustrzanki Canon EOS 60D. Znakomity aparat, ma wiele funkcji... aż za dużo. Wcześniej korzystałem z kompaktu i wszystko szybko ogarnąłem. Tutaj tak raczej nie będzie...
    Dlatego mam pytanie. Interesuję się astrofotografią i potrzebuję wykonywać zdjęcia seryjne. Używam do tego opcji M i Tv (jak na razie), ale nigdzie nie mogę ustawić ilość (preselekcja). Tutaj nie chodzi ile czasu będę przetrzymywał spust migawki, ale to już za jednym wciśnięciem (np. 10 zdjęć seryjnych). Proszę o poradę, ponieważ nie mogłem znaleźć odpowiedzi w instrukcji obsługi.

Pozdrawiam.
    Potrzebujesz np. czegoś takiego (lub w wersji bezprzewodowej). Posiadam ten przewodowy i można tym robić to, co potrzebujesz, oraz timelapsy, bulby, zaprogramowane długie czasy, opóźnienia itp. na przestrzeni kilkudziesięciu godzin. Masz też oryginalny timer Canona TC80N3 za cenę powyżej 500 PLN. Na forum znajdziesz wątki na ten temat.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kępno

Aparat sam nie ma takiej możliwości. Jakiś czas temu potrzebowałem czegoś takiego do burz. Programowalny pilot najlepszym rozwiązaniem

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Miałem 60D i też brakowało mi tej funkcji, co ciekawe 550d miał taką możliwość.
    Masz dwie opcje:
    1 - kupujesz odpowiedni wężyk z możliwością programowania.
    2 - ściągasz magic lantern i tam to jest, z super możliwościami programowania.
    Opcja 2 jest darmowa i chyba najwygodniejsza.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Okazało się, że mam niedługo kupić wężyk (ale miał być do opcji B), więc na zdjęcia seryjne także się przyda. Jeszcze raz dziękuję.

Uprawnienia umieszczania postów