Od roku smażę kotlety i nawet są zjadliwe ale chciałbym robić smaczniejsze. Jakie garnki lub patelnie kupić żeby były lepsze, tylko nie rzucajcie mi to książkami z przepisami a powiedzcie krok po kroku co robić.
Ktoś mnie podobnie potraktował kiedy prosiłem o pomoc w wyborze aparatu na tym forum. Bardzo temu człowiekowi dziękuję.
1. Jak wspominali moi przedmówcy - instrukcja aparatu
2. Pobaw się trybami Av, Tv, M w oparciu o instrukcję.
3. Słowniczek podstawowych pojęć http://www.canon-board.info/dla-pocz...umowicza-2314/
4. Każda konkretna rada tutaj odniesie się do ściśle określonych warunków / ustawień - nikt za Ciebie tego zdjęcia nie zrobi i to od Ciebie zależy czy będzie dobre.
5. Chcesz dobrego i taniego obiektywu? Pentacon 50mm 1.8 M42 + przejściówka (w 120zł się zamknie) - mojej koleżance bardzo się podobały. Kup, porób zdjęcia, zmieszaj mnie z błotem, że są kiepskie. Wiesz dlaczego mnie zmieszasz z błotem? bo ten obiektyw jest w moim przekonaniu dobry i tani a ilu ludzi tyle opinii - poszukaj obiektywów w Twoim zasięgu a potem zapytaj wujka google o sample i wybierz najbardziej odpowiadający Tobie.
6. Rób zdjęcia tym co masz, wrzuć sobie dwie najlepsze fotki tematyczne do galerii a dowiesz się co musisz doszlifować. U mnie kuleje na pewno kadrowanie a dzięki krytyce forumowiczów nadrobiłem nieco światło.
7. Makro? Najtaniej to mieszek M42 + któryś z obiektywów 50mm+ albo drożej coś systemowego (słyszałem dobre opinie o Tamronie 90mm Macro). Robić zdjęcia aż się dojdzie do wniosku, że lepszych się nie da, wymienić sprzęt (zainwestować większe pieniądze).
8. Pierwszy link gdy wpisałem w google "podział obiektywów ze względu na kąt widzenia" Fotografia/Obiektywy - Wikibooks, biblioteka wolnych podręczników
9. Rób te zdjęcia sama do ciężkiej Anielki a nie zdajesz się na aparat i narzekasz.
Wybierając aparat, zarzekałem się że chce o najlepszej automatyce i że nie będę korzystał z AF. Ludzie sprostowali moje poglądy i w rezultacie swoją 40D na automacie zrobiłem może 3 zdjęcia no i poczytałem co nieco o AF.
Bokeh, Głębia ostrości, użyteczne (akceptowalne ISO), zależność między czasem naświetlania a przysłoną (ekspozycja) - chyba podstawowe info co do obsługi aparatu.
Kilka niezłośliwych rad od młodszego stażem kolegi...