WItajcie, będę wdzięczna za Wasze zdanie i rady ponieważ muszę nieco zmodyfikować mój ubogi zestaw z 40d. Wiem, że jest mnóstwo takich wątków, większość przeczytałam bo śledzę to forum nie ot dziś, ale dalej mam problem.
Obecnie mam 40d z kitem 18-55 IS zestaw jak na początek był super, ale już zaczyna mi brakować i jakości i światła i w ogóle coraz bardziej irytuje mnie ten obiektyw.
Zdjęcia robię głównie dla siebie i hobbystycznie tak więc zarówno ze spotkań rodzinnych, wycieczek ale przede wszystkim zwierzętom: na zawodach jeździeckich oraz psom.
Mam taki problem, że kit zaczyna mi szwankować gubi ostrość, albo w ogóle nie może jej złapać, czasem muszę poruszyć pierścieniem aż wyostrzy wiec się kompletnie nie nadaje do scen gdzie się coś rusza, bo widoczek zrobić się da więc zostawię go jako coś szerszego (korzystam rzadko szerokich ogniskowych więc bez sensu inwestować coś w tym celu).
Docelowo do koni i psów marzy mi się i w planach jest canon 70-200 /(swiatło to zależy nma które starczy finansów) ale obecnie muszę kupić coś niskobudżetowego (najlepiej do 500zł) z racji niedomagań kita. Zastanawiam się nad dwoma opcjami:
1) 50 1/8 II teraz + za jakiś czas 70-200 --> minus jest taki, że na chwilę obecną dalej zdjęć na zawodach nie porobię bo 50 i za krótkie i AF za wolny ale za to mam światło i fajny (?) obiektyw do portretów i na codzień
2) canon 55-250 teraz (używane widzę, że nawet za 500zł chodzą - warto?) a za jakiś czas wymiana na 50 1/8 + 70-200 --> plus taki, że na już będę miała dłuższą ogniskową ale czy zyskam ja jakości, ostrości zdjęć w porównaniu do obecnego kita? Bo jednak chciałoby się po zakupie mieć fajną/lepszą jakość zdjęć niż tylko ogniskową i dalek wkurzać się, że to czy tamto nieostre...
Docelowo i tak chciałabym skończyć z 70-200 i do tego jakąś jasną stałką, pewnie 50 1/8 tylko dylemat mam taki czy warto kupić używanego 55-250 czy od razu 50mm.
Z jednej strony 50 mm kusi bo i tak chcę to szkło i kupiłabym nowe, wypróbowane więc mam nadzieję, że jakiś sensowny egzemplarz, ale zaś perspektywa upragnionych dodatkowych mm i zooma za niewiele większą cenę korci ale nie wiem czy jest sens pchać się przejściowo w kolejnego tylko dłużśzego kita.
Bedę wdzięczna za pomoc![]()