Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: ColorChecker Passport różnice w produktach..

Question ColorChecker Passport różnice w produktach..

Są dwie wersje ColorChecker Passport... za ok 320zł i 550zł.. Czym one się różnią i czy warto dopłacać ?
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Bywalec

Domyślnie Odp: ColorChecker Passport różnice w produktach..

Pokaż linki bo tak jak Ci mamy pomóc?
    Z tego co wiem jest produkowana specjalna wersja na zamówienie sekonic, ale sprzedawana w zestawach ze światłomierzem i chyba tylko w Stanach.

ten tańszy:
    X-Rite ColorChecker Passport

ten drugi:
    SpyderCheckr ,sklep internetowy ,Fotoklik.pl, WARSZAWA, ŁÓDŹ, raty, leasing,

Wiem że ten drugi ma więcej kolorów... ale czy w praktyce jet to potrzebne ?
    Ostatnio edytowane przez Morfii ; 01-08-2013 o 10:58
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

w praktyce color checker jako wzorzec WB sprawdza sie srednio (i tak trzeba kolory poprawiac i tak - albo w rezultacie "na czuja" ustawiac punkt balansu bieli)
    to samo co color checker da zwykla szara tektura ;]
    a 300 pln w kieszeni
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Bywalec

Domyślnie

A używałeś kiedyś? Bo wprowadzasz ludzi w błąd sugerując, że praktycznie służy on wylacznie do ustawiania balansu bieli, a do tego można go wykorzystać przy okazji, tak jak przy okazji pozwala mi sprofilować DR aparatu w światłomierzu. Dla mnie profile koloru stworzone dla lightrooma są bezcenne, inna sprawa, że do tego można go od kogoś pożyczyć, sprofilować aparat wgrać profile do LR i colorchecker oddać

A wracając do meritum: ja mam x-rite colorchecker passport (ten tańszy) i jestem zadowolony.
    Ostatnio edytowane przez fro ; 01-08-2013 o 15:25

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

mam colorchecker, i nie wprowadzil on zadnych jakis wiekszych zmian do mojej obrobki
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Bywalec

Domyślnie

Cieszę sie, że jesteś zadowolony z obróbki bez colorchecker'a, bo o to przecież chodzi , ja jestem zadowolony z colorchecker'em
    Ostatnio edytowane przez fro ; 01-08-2013 o 16:51

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez fro Zobacz posta
    nna sprawa, że do tego można go od kogoś pożyczyć, sprofilować aparat wgrać profile do LR i colorchecker oddać
    i pożyczyć przy kolejnej sesji bo profile powinny być generowane dla każdego oświetlenia oddzielnie, często kilka profili dla jednej sesji.
    6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Bywalec

A wziąłeś pod uwagę ze ludzie w rożny sposób używają aparatu i nie kazdy to ślubniak lub inny glamur który miesza różne oświetlenie lub bywa w przedziwnych miejscach z mieszanym oświetleniem ?

Ja mam dwa profile na słoneczny dzień i dwa na pochmurny (niskie i wysokie iso bo zauważyłem, że aparat zmienia przy wysokim iso "widzenie" niektórych kolorów np. niebieskiego), po dwa na żarowe, świetlówki, lampę błyskową i jeden na mieszane i uważam, że ..... przesadziłem , bo np. między pochmurnym, a słonecznym różnica jest pomijalna. Sprawdza mi sie to świetnie.

Nie można mylić spektrum światła z jego temperaturą. Profil nie ustawi WB. Światło słoneczne myślę, że już z "paręnaście" tysięcy lat ma podobne spektrum więc po groma miał bym robić profil za każdym razem, owszem gdzieś wysoko w górach, lub pod wodą, lub w innym zakątku odległym od mojego miejsca zamieszkania pewnie warto było by stworzyć nowy profil, w jakimś klubie z dziwnym światłem itp. również Ja w takich miejscach zdjęć nie robię więc profile robiłem raz do 5dmk2, raz do 5dmk3 i...kurcze to działa

Coś już napisał Awatar jaco
    Miasto
    Płock

Cytat Zamieszczone przez fro Zobacz posta
    A wziąłeś pod uwagę ze ludzie w rożny sposób używają aparatu i nie kazdy to ślubniak lub inny glamur który miesza różne oświetlenie lub bywa w przedziwnych miejscach z mieszanym oświetleniem ?

Ja mam dwa profile na słoneczny dzień i dwa na pochmurny (niskie i wysokie iso bo zauważyłem, że aparat zmienia przy wysokim iso "widzenie" niektórych kolorów np. niebieskiego), po dwa na żarowe, świetlówki, lampę błyskową i jeden na mieszane i uważam, że ..... przesadziłem , bo np. między pochmurnym, a słonecznym różnica jest pomijalna. Sprawdza mi sie to świetnie.

Nie można mylić spektrum światła z jego temperaturą. Profil nie ustawi WB. Światło słoneczne myślę, że już z "paręnaście" tysięcy lat ma podobne spektrum więc po groma miał bym robić profil za każdym razem, owszem gdzieś wysoko w górach, lub pod wodą, lub w innym zakątku odległym od mojego miejsca zamieszkania pewnie warto było by stworzyć nowy profil, w jakimś klubie z dziwnym światłem itp. również Ja w takich miejscach zdjęć nie robię więc profile robiłem raz do 5dmk2, raz do 5dmk3 i...kurcze to działa
    :eek: z podziwu wyjść nie mogę

Wysłane z Sony Xperia S
    "Wiem co mówię, mówię co wiem. Dużo wiem, więc dużo mówię"

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów