Podzielę się teraz moim nie wielkim doświadczeniem z tym obiektywem. Dużo czytałem na polskich i zagranicznych stronach o tym szkle, oglądałem dużo zdjęć zrobionych nim. Ten wątek przeczytałem 2 razy nawet. W ubiegłą w sobotę kupiłem Pierwsze wrażenie: duży, ciężki. Przednia soczewka ogromna, trzeba trochę uważać na nią. Podpiąłem pod 5DmkI, spoglądam w wizjer i moim oczom ukazała się cudowna szerokość Jak na tak duży kąt widzenia (107 stopni) ten obiektyw ma dość małą dystorsję. Przetestowałem go przez weekend. Zdecydowanie na plus jest światło i małe winietowanie. Mimo że jest to bardzo szerokokątny obiektyw, ma też małą głębię ostrości. Po dłuższym użytkowaniu z dołączonym 430exII trochę zmęczyły się ręce ale da się przeżyć. Także pierścień ogniskowej trochę męczący bo ma dość spory opór. Po za tym optycznie jest bardzo dobrze. AF celny, zrobiłem 300 zdjęć i trafiał w ok 95%. Demonem prędkości nie jest ale radzi sobie bardzo dobrze, jedynie pod ostre światło potrafi zgłupieć czasami. Wykonanie obiektywu wydaje się być pancerne i chyba świnię można nim bić zamiast obucha

W skrócie:
+ dobry AF
+ mała winieta
+ mała dystorsja
+ światło 2.8
+ mała głębia ostrości
+ solidne wykonanie
+ bardzo dobry optycznie
+ na FF te 16mm to aż 107 stopni
+ przystępna, a nawet niska cena jak za tak dobry obiektyw

- ciężki
- pierścień ogniskowej stawia za duży opór