Obawiam się, ze w Wawie nie ma serwisu Tokiny, no chyba, że kupowałeś spoza dystrybucji PL..
Obawiam się, ze w Wawie nie ma serwisu Tokiny, no chyba, że kupowałeś spoza dystrybucji PL..
O obiektywach wiem prawie wszystko
wiem ze nie ma ale są inne serwisy, zaniosłem do btfoto na czwartek ma być zrobiony
szkło przypłynęło z US
kupiłem je w tamtym roku na wyjazd do Azji,ale gabaryty mnie wystraszyły i zabrałem 16-35 L(duuuuzy błąd)
szkłem zrobiłem może z setkę zdjęć
mieszkało w szafie w plecaku i śrubkę zgubiło...czary jakieś czy cóś???
To jeszcze ta seria ze spadającym deklem ?
tak, ale tak bardzo to mi nie spada- słabo ale się trzyma
mnie to nie przeszkadza bo,
nauczyłem się trzymać aparat w pokrowcu i wyjmować go tylko do zdjęcia
Nie chodzi mi o dekiel, tylko o partię obiektywu, już teraz widzę, że to jakaś wcześniejsza.
no tak uciekło mi gdzieś dla mnie.. bo osobiście nie lubię gdy polar przyciemnia i zmienia odcień tylko części nieba...
a w mocowaniu od wonderpana jest dostępny polar, pełny szary i połówki, jak ktoś by się już upierał...
Ostatnio edytowane przez tojacc ; 04-08-2013 o 00:17
6D + C16-35L IS + 35L +50Art + 135L
Tokina już po pierwszym teście bojowym na ślubie
Pracowała na 5d mkII - punktem odniesienia do opinii będzie porównanie z 17-40 f4 L
Zalety:
+ ostrość w centrum i na brzegach kadru w całym zakresie
+ dodatkowy 1mm na szerokim końcu
+ małe winietowanie
+ pancerna obudowa
+ oczywiście światło 2.8
+ przyzwoite działanie AF
+ cena/jakość
Wady:
- spora masa i rozmiary
- AF to niestety nie jest USM, ale jest już szybki i precyzyjny ( o tym napiszę dalej )
Miałem wcześniej tokinę 11-16 2.8 na canonie 50D więc mogę porównać ten zestaw z tokiną 16-28 2.8 na 5d mkII.
Tutaj w sumie są same zalety, tokina 16-28 2.8 jest przynajmniej tak samo ostra i jeszcze bardziej pancerna
AF to już niebo a ziemia, ale do canonowskiego USM jeszcze trochę brakuje - sytuacje w ciemniejszych miejscach bez wspomagania z lampy lub strzały pod światło wymagają większej uwagi.
Na totalnie ciemnej sali AF nie radził sobie ze wspomaganiem z lampy canon 430ex II - musiałem zapiąć tą z wyższej półki i nie było problemów![]()
lovestorymakers com
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
pewnie 580 ex