Ja w sumie też nie potrzebuję, ale ochrona takiej soczewki by się przydała...
Ja w sumie też nie potrzebuję, ale ochrona takiej soczewki by się przydała...
O obiektywach wiem prawie wszystko
Kilogram szkła, to nie dziwne, że winieta mała.Zostanę przy 17-40. I tak jak go używam to zazwyczaj ze statywu.
Żeby była jasność - na niektórych zdjęciach obrobionych winieta jest dodana programowo. Zdjęcia inne (np. wiatraczki, rowery) są bez żadnej korekcji i tu widać, że na 2.8 naprawdę mało winietuje w przeciwieństwie do L f/4.
O obiektywach wiem prawie wszystko
nie wiem o co chodzi wam z tymi filtrami, akurat zakres tokiny 28mm określa dolną ogniskową dla używalności polara wiec nie ma bólu, a jeśli chodzi o połówki to zawsze można bracketing trzasnąć i poskładać na warstwach, efekt końcowy będzie lepszy niż najlepsze połówki.... Użytkuję z 5d2 od wczoraj i na razie jestem zachwycony...
1raw wyciągany highlights/shadows
https://www.facebook.com/photo.php?f...type=3&theater
6D + C16-35L IS + 35L +50Art + 135L
A pełny szary filtr? Jak chcesz to obejść? Ja rozumiem, że można szukać półśrodków, ale pozwolę sobie pozostać przy swoich zwyczajach.
to prawda jak f16 nie pomaga to tanio nie będzie:
WonderPana - Ultra Wide Angle Filter Systems - YouTube
ale jak się już szarpniesz to masz komplet ;-)
Ostatnio edytowane przez tojacc ; 02-08-2013 o 09:01
Ano właśnie.
Każdy musi przemyśleć czy woli szkło ciemniejsze i słabsze szczególnie w rogach, ale za to z możliwością użycia filtrów wszelakich i dużo mniejsze oraz lżejsze czy jednak niewątpliwie udaną Tokinę.
Dobrze, że mamy takie dylematy.![]()
trzeba też zwrócić uwagę, że tokina z podanym zestawem filtrów będzie ciągle kosztować poniżej 5k czyli mniej niż nowe 16-35 II ;-)))
Ja bardziej jednak myślę o 17-40, które posiadam.
no dobra, bo mi ciśnienie podskoczyło
postanowiłem przejść się dzisiaj z tokina na miasto,wyjmuje ja i .....grzechotka
tzn lata jakaś śrubka w środku, af nie działa
zaraz pojadę do serwisu ale żeby w nowym obiektywie śrubka się wykręciła!!!!!?????
a za 2 tyg jest mi to szkło potrzebne na wyjazd
się zdenerwowałem![]()