No fajnie fajnie tylko gdzie ją kupić ? Dziś obdzwoniłem chyba cały kraj i słyszałem tylko "nie ma, nie wiem kiedy będzie"
No fajnie fajnie tylko gdzie ją kupić ? Dziś obdzwoniłem chyba cały kraj i słyszałem tylko "nie ma, nie wiem kiedy będzie"
Odświeżę nieco wątek. Jak wrażenia po "dłuższym" użytkowaniu ?
Ja osobiście jestem bardzo zadowolony, cały sezon 2013 przejechałem na tej Tokinie zamiast 16-35 II Canona, przemyślenia mam następujące:
- Jest tak samo celnie i szybko, mimo że głośniej niż w Canonie, dodatkowo AF czasami popiskuje,
- Obiektyw wydaje mi się być ostrzejszy od 16-35 II, zwłaszcza na rogach przy f/2.8
- Konstrukcja zwarta i sztywna, brak uszkodzeń zewnętrznych mimo ciężkich warunków eksploatacji
- Jedyną wadą jest przednia soczewka (coś ala 14-24 Nikona), która powoduje, że nie założymy filtrów na to szkło (niestety nawet cokiny nie podchodzą), oraz zbiera mocne podłużne flary pod ostre światło, przykład tutaj: http://www.krzysztoftarnawski.pl/wp-...19484-edit.jpg - oczywiście można to usunąć w PS, ale akurat taka flara pochłania dużo czasu na skuteczne maskowanie
Pozdrawiam, Krzysztof
+ostre,fajnie rysuje
-ciężkie,duże, wypukła soczewka
A co lepsze wg Was ta Tokina czy Canon 16-35 ale IPodobne są w cenie
. Bardzo martwi mnie ta waga i wielkość tej Tokiny.
Fotograf www.wrobelstudio.pl
no skoro mamy tokiny to chyba logiczne ze dla nas ten obiektyw jest lepszy
No dobrze, ale było napisane ze pod względem ceny etc, Tokina lepsza jest od 16-35II, a mi chodzi czy aż tak lepsza jest niż 16-35I która jest w podobnej cenie![]()
Skoro zdaniem użytkowników Tokina jest lepsza niż wersja II 16-35, to na pewno jest także lepsza niż w wersji I![]()
/ Canon /
No w sumie racja![]()
tokina ma tylko jeden minus-rozmiar