-
Dopiero zaczyna
Odp: [recenzja] TOKINA 16-28/2.8 Pro FX Aspherical
No fajnie fajnie tylko gdzie ją kupić ? Dziś obdzwoniłem chyba cały kraj i słyszałem tylko "nie ma, nie wiem kiedy będzie"
-
-
Początki nałogu
Odświeżę nieco wątek. Jak wrażenia po "dłuższym" użytkowaniu ?
-
Bywalec
Ja osobiście jestem bardzo zadowolony, cały sezon 2013 przejechałem na tej Tokinie zamiast 16-35 II Canona, przemyślenia mam następujące:
- Jest tak samo celnie i szybko, mimo że głośniej niż w Canonie, dodatkowo AF czasami popiskuje,
- Obiektyw wydaje mi się być ostrzejszy od 16-35 II, zwłaszcza na rogach przy f/2.8
- Konstrukcja zwarta i sztywna, brak uszkodzeń zewnętrznych mimo ciężkich warunków eksploatacji
- Jedyną wadą jest przednia soczewka (coś ala 14-24 Nikona), która powoduje, że nie założymy filtrów na to szkło (niestety nawet cokiny nie podchodzą), oraz zbiera mocne podłużne flary pod ostre światło, przykład tutaj: http://www.krzysztoftarnawski.pl/wp-...19484-edit.jpg - oczywiście można to usunąć w PS, ale akurat taka flara pochłania dużo czasu na skuteczne maskowanie
-
Pełne uzależnienie
+ostre,fajnie rysuje
-ciężkie,duże, wypukła soczewka
-
Dopiero zaczyna
PLUS member
-
Pełne uzależnienie
no skoro mamy tokiny to chyba logiczne ze dla nas ten obiektyw jest lepszy
-
Dopiero zaczyna
PLUS member
No dobrze, ale było napisane ze pod względem ceny etc, Tokina lepsza jest od 16-35II, a mi chodzi czy aż tak lepsza jest niż 16-35I która jest w podobnej cenie
-
Skoro zdaniem użytkowników Tokina jest lepsza niż wersja II 16-35, to na pewno jest także lepsza niż w wersji I
-
Dopiero zaczyna
PLUS member
No w sumie racja
-
Pełne uzależnienie
tokina ma tylko jeden minus-rozmiar
Uprawnienia umieszczania postów